Završena Regionalna konferencija “Efektivni monitoring i parlamentarni nadzor nad IPA fondovima”

October 14, 2013   | Anketë / Anketa

koferenca-oher-1Istaknuti mogući izazovi oko apsorpcije i nadzora nad IPA 2

U organizaciji Skupštine Makedonije i Vestminster fondacije za demokatiju, u Ohridu je danas završena konferencija posvećena prezentovanju IPA fondova i efektivnom nadzoru nad trošenjem sredstava iz istih.

U prvom dijelu, drugog radnog dana naglašeno je da je radi što uspješnije apsorpcije sredstava od ključne važnosti jačanje institucija. Takođe, istaknuto je da je veoma bitno djelovati u pravcu podizanja svijesti javnosti o benefitima koje donose sredstva IPA fondova, s obzirom na to da IPA donosi promjene cjelokupnom društvu, te da je namijenjena svima a ne samo institucijama. Ono što će nesumnjivo biti izazov u budućnosti je izgradnja Decentralizovanog sistema upravljanja.

U dijelu u kojem su poslanici nacionalnih parlamenata govorili o ulozi odbora za evropske integracije u monitoringu i nadzoru nad IPA izlaganje je imao član Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.

U drugom dijelu dana Westminster fondacija za demokratiju predstavila je prioritete za narednih šest mjeseci u odnosu na podršku Mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju, finansije i evropske integracije na Zapadnom Balkanu.

Zaključeno je da parlamenti moraju kontinuirano raditi na unapređenju nadzorne uloge, kao i da u tom procesu trebaju uključiti i civilni sektor. S tim u vezi, umrežavanje parlamentarnih odbora ocijenjeno je kao dobar doprinos boljem sprovođenju reformskih promjena i usvajanja dobrih evropskih praksi, a koje podržava Vestminster Fondacija za demomkratiju. Predśedavanje nad Mrežom parlamentarnih komisija za Ekonomiju, Finansije i Evropske Integracije na Zapadnom Balkanu za period oktobar 2013. – mаrt 2014. godine preuzeo je u ime Parlamenta Srbije Vladimir Marinković, zamjenik člana Odbora za finansije, državni budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su: Genci Nimanbegu, Srđa Popović, Šefkija Murić i Aleksandar Damjanović.

Izvor: Skupština Crne Gore