Da se za­šti­ti Val­da­nos

October 28, 2013   | news

VALDANOS_ULQIN.5Na jav­noj ras­pra­vi ko­ja je odr­ža­na u Ul­ci­nju 20. ju­la pro­šle go­di­ne, su­bjek­ti ko­ji su se oda­zva­li po­zi­vu ni­je­su že­lje­li da ko­men­ta­ri­šu od­red­be Na­cr­ta za­ko­na već su svi in­si­sti­ra­li na pi­ta­nju fi­zič­ke za­šti­te ma­sli­na­de Val­da­nos, na­vo­di se u iz­vje­šta­ju.
– Da se sta­ra ul­cinj­ska ma­sli­na­da i njoj slič­ne sta­ve pod po­seb­ni re­žim za­šti­te – gla­sio je pred­log Se­kre­ta­ri­ja­ta za pri­vre­du i eko­nom­ski raz­voj op­šti­ne Ul­cinj, ko­ji Vla­da ni­je pri­hva­ti­la.

Pre­vi­so­ke ka­zne
Za­kon pred­vi­đa nov­ča­ne ka­zne od 12 do 15 hi­lja­da eura za prav­na li­ca ko­ja pro­iz­vo­de ma­sli­no­vo ulje bez do­zvo­le, kao iako ne vo­de evi­den­ci­ju o ber­bi ili po­ri­je­klu plo­da i ko­li­či­ni pro­iz­ve­de­nog ulja. Za ne­do­sta­vlja­nje po­da­ta­ka re­sor­nom mi­ni­star­stvu ka­zne se kre­ću od pet do 10 hi­lja­da eura.
– Mi­šlje­nja smo da su ka­zne­ne od­red­be pre­tje­ra­ne i ne­pri­hva­tlji­ve za na­še uslo­ve, jer je cilj­na gru­pa ne­sra­zmjer­no ma­la i eko­nom­ski is­cr­plje­na te pred­la­že­mo da bu­du umje­re­ni­je i pri­mje­re­ne – stav je ma­sli­na­ra iz Ul­ci­nja.
Ni­je pri­hva­ćen ni pred­log da se u re­gi­star upi­su­ju fi­zič­ka li­ca ko­ja pro­iz­vo­de vi­še od 500 li­ta­ra ulja i 1.500 ki­lo­gra­ma kon­zum­nih ma­sli­na go­di­šnje, već je osta­lo da sna­zi da mo­ra­ju bi­ti re­gi­stro­va­ni ako pro­iz­vo­de 150 li­ta­ra ulja i 300 ki­lo­gra­ma ma­sli­na.

Izvor: DAN