Ulcinjska mandarina putuje za Rusiju

November 1, 2013   | news

Agrumi Ulcinj MontenegroRudolf Elezović: Ulcinjske mandarina putuju za Rusiju

Godišnje se u Ulcinju proizvede od  700 do 1.000 tona mandarina. Ove godine mandarine su dobro rodile  – kaže Elezović

Razgovarala: Ana Živanović

ULCINJ –  Dvanaest šlepera ulcinjskih mandarina je već transportovano za Rusiju.

– Do kraja godine još 30 šlepera sa mandarinama će biti izvezeno u Rusiju. Ulcinjske mandarine prodaju se i na tržištu Crne Gore, Srbije i Albanije. Uskoro će se ulcinjske mandarine izvoziti i u Ukrajinu – rekao je Pobjedi Rudolf  Elezović, predsjednik udruženja Agrumi.

Ovo udruženje okuplja oko 70 proizvođača agruma na teritoriji opštine Ulcinj. Na teritoriji najjužnije crnogorske opštine ima oko 300.000 stabala mandarina.

Agrumi Ulcinj Montenegro-1

– Godišnje se u Ulcinju proizvede od  700 do 1.000 tona mandarina. Ove godine mandarine su dobro rodile  – govori Elezović.

Sve ulcinjske mandarine prvo odlaze u fabriku u Štoju na pranje, voskiranje, kalibražu i pakovanje. Ako mandarina nije voskirana, ona se za osam dana osuši. Ulcinjska fabrika Agruma vrijedna je donacija Ministarstva inostranih poslova Italije, koje je prije šest godina doniralo liniju za preradu agruma vrijednu oko 100.000 eura. Opština je tada poklonila 2.000 kvadrata zemljišta na kome je Udruženje agrumara Ulcinja podiglo objekat od oko 500 kvadrata sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 37.000 eura.

U ovoj fabrici koja zapošljava 10 ljudi, od septembra do kraja januara se sortiraju i pakuju tri vrste mandarina, pomorandže, kivi i limun.

Cijena mandarina ove godine se kreće od 35 do 45 centi.

Fabrika funkcioniše tako što proizvođač čije se mandarine obrađuju u fabrici plaća troškove fabrike – struju, vosak, dnevnice radnicima i ostalo. Kapacitet mašine je 20 tona dnevno, a desetoro radnika je potrebno da bi se mašina opslužila. NVO Agrumi su tu da podrže proizvođače agruma.

– Pomažemo im da lakše dođu do kupaca i da se organizuju. Naše udruženje je logistička podrška proizvođačima – govori Elezović.

Izvor: Pobjeda