Veliko interesovanje za istraživanje nafte i gasa u podmorskom ulcinjskom bloku – Video

November 2, 2013   | Ngjarjet - Events

Predsjednik Vlade Milo DjukanovicTri mjeseca nakon objavljivanja tendera za koncesiju za vađenje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, Vlada je organizovala svečanost u Budvi, koju je otvorio premijer Milo Đukanović.

Skup u Budvi okupio je predstavnike najvećih kompanija u ovoj oblasti.

Do sada je interesovanje pokazalo 26 kompanija. To nije konačan broj budući da je javni poziv otvoren do 28. februara 2014.

Premijer je u Budvi saopštio da su istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori i aktivnosti u okruženju ukazali na veliku perspektivu ovog područja.

“Energetska stabilnost danas, više nego ikada u istoriji, predstavlja ključni elemenat nacionalne i međunarodne bezbjednosti. Stepen u kojem su države u 21. vijeku zavisne od sopstvenih energetskih izvora ukazuje na njihovu ekonomsku snagu i ukupnu nezavisnost”, kazao je Đukanović na skupu u Budvi.

Pažljivo upravljanje resursima je, kako kaže premijer, ključno pitanje budućeg uspjeha ekonomije i održivog razvoja.

Crna Gora je pripremila svoj prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u podmorju, koji je Vlada Crne Gore raspisala 7. avgusta ove godine, a koji je otvoren do 28. februara 2014..

“Dosadašnja istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, kao i aktivnosti u okruženju, ukazala su na veliku perspektivu ovog područja. Postojanje osnovnih preduslova za proizvodnju nafte i gasa u podmorju južnog jadranskog geološkog basena je dokazano, a direktna potvrda ove činjenice je proizvodnja u albanskom, hrvatskom i italijanskom dijelu basena”, poručio je premijer u Budvi.

Izvor: TVCG