Odbornici SO Ulcinj jednoglasno skratili mandat lokalnom parlamentu

November 13, 2013   | news

NAZIF-CUNGU-skupstina-ulcinjIzbori do februara

ULCINj- Jednoglasnom odlukom, odbornici SO Ulcinj skratili su sinoć mandat lokalnom parlamentu i na taj način omogućili predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da najkasnije za početak februara zakaže prijevremene lokalne izbore u najjužnijoj crnogorskoj opštini. Inicijativu za skraćenje mandata podnio je DPS na poslednjem kolegijumu predsjednika skupštine, a svojim potpisima podržao je 21 odbornik opozicije i pozicije iz svih odborničkih klubova. Predsjednik OO DPS-a Ulcinj Ljoro Nrekić juče je u obrazloženju zahtjeva naveo da lokalnu vlast u Ulcinju karakterišu birokratska sporost, nedovoljno snažna saradnja, neefikasna primjena zakona, nedostatak planske dokumentacije, neadekvatna ulaganja u održivi razvoj, neiskorišćenost resursa, povećanje nezaposenosti, pad životnog standarda građana, veliki javni rashodi…
Maratonsku sjednicu, koja je trajala gotovo osam časova, obilježila je žustra rasprava, a glavna meta svih napada i kritika bila je Nova demokratska snaga Forca i njen lider Nazif Cungu koji su imenovani kao glavni krivci što lokalna vlast ne funkcioniše gotovo četiri mjeseca. Predsjednik DUA Mehmet Zenka podsjetio je da je ta partija još prije dvije godine upozoravala da ne može biti usješna vlast koja nije formirana na osnovu izborne volje građana.
–Bili smo u pravu, iako nam mnogi nijesu vjerovali. Uprkos tome bili smo konstruktivna opozicija spremni da pomognemo kada su u pitanju odluke u interesu građana. Taj interes vama nije bio ideja vodilja. Vašu vladavinu karakterišu loša administracija, povećanje dugova Opštine, smanjenje plata koje ste umanjili za 60 odsto, nezaposlenost i nekorišćenje resursa. Sve investicije su vam saobraćajni znakovi i dva kružna toka. Prevarili ste građane za Morsko dobro i Valdanos. Ali, ja vam opraštam, jer ste sve to priznali potpisavši inicijativu. Zato će DUA poodržati skraćenje mandata – kazao je Zenka.
Predsjednik Koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora“ Andrija Ćetković (SNP) ocijenio je da odlazeća vlast zaslužuje najžešće kritike, jer nije radila u skladu sa zakonskim propisima.
-Ovo nije samo puka kritika, jer se ovo što ste vi radili ne smije ponoviti. U ovom gradu se predugo toleriše nezakonito postupanje, pa je krajnje vrijeme da se s tim prekine i da konačno uđemo u normalne tokove gdje će nezakonit rad, nepotizam, dvojne aršine i selektivnost smijeniti marljivost, znanje i odgovoran rad, kazao je Ćetković.

Odbornici-skupstine-ulcinj
On je naveo brojne primjere nezakonitosti, poput enormnog zapošljavanja pred izbore, zloupotrebe sredstava za političke promocije, selektivne podjele plata, velikih dugovanjima zaposlenima posebno u javnim preduzećima poput „Vodovoda“.
Predsjednik odborničkog kluba Force Fuad Hadžibeti na napade iz opozicionih, ali i pozicionih klupa odgovorio je konstatacijom da je već počela izborna kampanja. Njegov kolega Genci Nimanbegu ocijenio je da je uprkos svemu vlast za poslednje dvije godine uradila mnogo.
-Ako ništa drugo, bolji smo od prethodne vlasti, jer smo iskorijenili korupciju, smanjili dugove, poboljšali javni sektor i u konačnom imamo predsjednika koji je mnogo bolje radio od svog prethodnika- kazao je Nimanbegu, dodajući da svaka vlast ima svoje probleme.
–Mi u vladajućoj koaliciji nijesmo uspjeli da prevaziđemo te probleme i zato je najbolje da mandat vratimo građanima, rekao je Nimanbegu, optuživši DP, sa kojom su u koaliciji, da su tokom 2012. godine konstatno pokušavali da s DPS-om naprave dil i smijene Cungua kako bi na njegovo mjesto postavili svog lidera Fatmira Đeku. Za DP osnovni uzrok raspada vladajuće koalicije je ignorantski odnos Force prema ostalim koalicionim partnerima (DP, Perspektiva, SDP) i minimiziranje dostignuća resora koji su podjelom vlasti pripali tim strankama.
–Ispada da niko osim Force ništa nije radio. Sve ovo vrijeme isticali ste u prvi plan samo doprinos vaših funkcionera i kadrova u vlasti. Nikoga nijeste ništa pitali, ni konsultovali i niko vam nije po volji. Puni ste sebe i zaboravili ste kako ste došli do vlasti. Ušli ste kroz prozor, a izlazite na vrata, rekao je Astrit Kurti.
Da je loš odnos među Force prema članicama koalicije doprinio političkom razlazu vladajuće garniture, konstatovao je i odbornik SDP-a Skender Elezagić koji je predsjednika Opštine Nazifa Cungua optužio da je izbjegavanjem da položi račune o svom radu izazvao blokadu rada lokalnog parlamenta.
-Onog momenta kada je nakon podnošenja izvještaja o njegovom radu prekinuta sjednica bilo je jasno da ona više neće biti nastavljena. Cungu je znao da nema podršku za izvještaj i mi smo na to od samog početka upozoravali- rekao je Elezagić.
M.K.

Izvor: DAN

VIDEO – TVCG

YouTube Preview Image