Izlaganje Andrije Ćetkovića na sjednici SO Ulcinj

November 14, 2013   | news

Andrija-Cetkovic“Ja nemam nikakav lični, porodični, niti bilo kakav drugi problem slične vrste sa građaninom Nazifom Cunguom, niti sa bilo kojim predstavnikom dosadašnje vlasti, čak na protiv, ja sa njima imam korektnu građansku komunikaciju, pa moja kritika ne može imati nikakvu ličnu konotaciju. Dakle, moja kritika dosadašnje vlasti je samo u odnosu na ono što su konstituenti ove vlasti radili ove dvije godine i ne manje kritika zbog onoga što su trebali da rade, a nisu.Ova vlast, mora pretrpjeti najžešće kritike zbog toga što nije radila u skladu sa zakonskim propisima. I to ne smije biti samo puka kritika radi kritike. To se mora uraditi da se ne bi i dalje ponavljalo. U ovom gradu se već predugo toleriše nezakonito postupanje, pa je krajnje vrijeme da se sa tim prekine i počnemo da ulazimo u normalne tokove gdje će nezakoniti rad, nepotizam, dvojne aršine i selektivnost, smijeniti marljivost, znanje i odgovoran rad u svakom segmentu. A dok ne utvrdimo odgovornost ne možemo ni početi da se mijenjamo.

– Na prvom mjestu kritike, svakako mora biti to što prvi čovjek lokalne samouprave za dvije godine, koliko je bio na njenom čelu, nije podnio izvještaj o svom radu onima koji su ga na tu funkciju izabrali, a bio je obavezan da to uradi po zakonu, jedanput godišnje.

Što ste sve osim ovoga nezakonito radili:

– U podijeljenom JKP Ulcinj, od kojih su nastali JP „Vodovod i kanalizacija“(Direktor Fehim Avdiu, potpredsjednik Demokratske partije, čiji je predsjednik Fatmir Djeka) I JP „Komunalne djelatnosti“ u izbornoj godini zaposlili preko 150 ljudi, od kojih veliki broj po raspisivanju parlamentarnih izbora, što je najstrožije Zakonom zabranjeno;
– U izbornoj godini su takodje za donacije svojim političkim prijateljima i istomišljenicima podijelili preko 36.000,oo eur-a;
– U 2012. godini potrošeno goriva u vrijednosti od 38.000,oo eur-a, a za 2013. planirano 12.000,oo, RAZLIKA 26.000 eur-a;
– Selektivno dijeljenje plata u vidu akontacija u iznosu od 105.000,oo eur-a;
– Zostala dugovanja samo u jednom ugostiteljskom objektu iznose 11.000,00 eur-a

U JP “Vodovod i kanalizacija” radnicima se duguje osam ličnih dohodaka.

U JP „Komunalne djelatnosti“,(Direktor Zana Sarvan,visoki funkcioner partije PERSPEKTIVA) u izvještaju o poslovanju za 2012. godinu, piše da po diobenom bilansu imaju kancelarijsku opremu u vrijednosti od 235.000,oo eur-a. S obzirom da znamo da to JP ima samo tri prostorije, ne možemo odagnati sumnju da u tom dijelu sve nije u najboljem redu.

U drugom JP( Centar za kulturu,u kome je director Nail Draga,visoki funkcioner FORCE), prethodnih i ove godine su davali u zakup poslovne prostore bez javnog oglašavanja i tendera, svojim političkim prijateljima iako ih je na to Zakon obavezivao, Uredba Vlade od 1.07.2010. godine. Naime pravosnažnim Rješenjem Višeg suda iz Podgorice, poništeno je rješenje o davanju u zakup poslovnog prostora na Maloj plaži. I pored toga, rukovodstvo lokalne uprave se oglušilo o isto i dozvolilo rad postojećem zakupcu, bez javnog oglasa i tendera. I ove godine, isti zakupac je dobio na korišćenje pomenuti objekat, iako je ponuda koju su dostavili zainteresovani gradjani Ulcinja, bila višestruko veća od one koju je on uplatio.
Drugi poslovni prostor ovog JP, rukovodstvo je bez javnog oglasa i tendera, ustupilo na korištenje odborniku Force i zamjeniku direktora istog JP. Ne znamo za koju nadoknadu.
Sve se ovo dešava u JP u kojem zaposleni već 14 mjeseci nisu primili lične dohotke, a njihovi rukovodioci se na ovaj način odnose prema imovini koju su oni stvarali.

U TO Ulcinj (čiji je director Minir Karamanaga,visoki funkcioner SDP-a) je sa ovom vlašću bilo moguće da član Izvršnog odbora, tj. njegova firma, pobijedi na tenderu za Info punktove, koji su gradjane Ulcinja, koštali oko 40.000,oo eur-a,što je svakako kršenje zakona o konfliktu interesa.

Ovakvih i sličnih primjera za vrijeme vladavine sadašnje garniture ima i previše, da ne nabrajam.

– Ne manji razlog za kritiku ove vlasti je to što su trebali da urade, a to su gromoglasno i najavljivali a nisu uradili. Ova vlast je mnogo obećavala a ispostavilo se da su to bile samo prazne priče, koje su služile da se prevare građani Ulcinja, i to im je uspjelo, prošlog puta. Ne sumnjam da će oni to pokušati da urade i ovoga puta, jer oni, očito je ne znaju drugačije da funkcionišu, ali da li će u tom naumu i uspjeti vidjećemo na vanrednim izborima.

Ima jedna narodna izreka koja kaže, parafraziram, ako te jednom neko prevari, krivac je on, a ako te isti prevari i drugi put, onda je krivica tvoja.
A što su ova gospoda obećala a nisu uradila:

– Na samom početku su obećali da će izvršiti reviziju kompletnog rada lokalne samouprave. Obećali su da će za reviziju angažovati renomiranu međunarodnu, nezavisnu revizorsku kuću, na koju je nemoguće izvršiti bilo kakav uticaj, zbog njene reputacije koja je neupitna. Zašto to nisu uradili??? Izgleda da se i njima, odmah poslije dolaska na vlast dopalo kako su ovi predhodni radili, pa nisu ništa htjeli da remete.

– Jedna od mojih najozbiljnijih primjedbi ovoj vlasti je i u tome što su slavodobitno, u izbornoj kampanji ustvrdili da su napravili kompletan program za oporavak lokalnih javnih preduzeća. Koliko su tada govorili istinu, najbolje se vidi po stanju u JP koje je poslije dvije godine njihove vladavine, gore nego ikada prije.

I da ne nabrajam više, nabrajanje onog što su obećali a nijesu ispunili bi dugo potrajalo, a ja mislim da ovaj grad i stanovnici koji u njemu žive, više nemaju vremena da čekaju one koji jedno misle, drugo govore a treće rade.

Ovih dana u nedostatku bilo čega, čime bi se mogli pohvaliti, konstituenti ove propale vlasti, papagajski ponavljaju da su za svoga mandata, donijeli jedan broj DUP-ova za opštinu Ulcinj. Svakako pokušavaju da zaborave da su sve te DUP-ove našli u škafovima, kao zaostavštinu nekih predhodnih vlasti, a jasno je da ovi usvojeni planovi, njihovim intervencijama na njima, nijesu postali ni malo bolji, neki su postali njihovim djelovanjem i značajno gori.

U svakom slučaju doneseni planovi su značajno manje kvalitetni od nekih koje je SO Ulcinj usvajala prije tridesetak i više godina. Posledice tih i takvih planova ćemo vidjeti tek kada počnu da se implementiraju u praksi. To da oni nijesu još zaživjeli pokazuje i broj izdatih građevinskih dozvola, koji je minoran, iako smo planove donijeli prije više od godinu ipo dana.
Planovi su doneseni, bar tako ste govorili i zbog toga kako bi se naplatile komunalije od divljih graditelja i na taj način obezbijedila sredstva u budžetu za komunalno opremanje grada. Opština Ulcinj je naplatila zanemarljiva sredstva, a ni ta sredstva nisu uložena za ono što im je osnovna namjena. Ovih dana takođe tvrdite da je razlog za tako lošu naplatu, ne usvajanje novog Zakona za legalizaciju divlje gradnje, koji je negdje zapeo u škafovima državnog parlamenta.

To svakako može biti jedan od razloga, ali ne i ključni, jer je opština Budva u istom vremenu od naplate komunalija prihodovala 12 miliona eura, iako je jednako tangira nedonošenje istog zakona. Znači, neće ipak biti da je to pravi razlog za ne naplatu komunalija! Razlog je, čini mi se, sasvim jasno, lične prirode.

Da problem bude još veći, ovo prepakivanje DUP-ova je koštalo poreske obveznike, preko 80.000 eura, a pitanje je što će od njih ostati na snazi donošenjem Prostornog plana Države Crne Gore, a prostorni plan bi trebao da se u Skupštini Crne Gore donese do kraja tekuće godine. Iz nacrta Prostornog plana Države, jasno se vidi da će veliki dio DUP-ova biti stavljen van snage, pa se može reći da ste u jednom dijelu džabe krečili, a to krečenje nije baš malo koštalo građane Ulcinja.

Za dvije godine vaše vladavine, uvažena gospodo iz vlasti, nijeste uložili ni jedan euro u infrastrukturu grada iz realnih budžetskih sredstava. Ove krpljavine, koje ovih dana pokušavate da predstavite kao nešto vrlo značajno, finansirate iz novih kreditnih zaduženja, zbog kojih je dug opštine Ulcinj, znatno porastao u odnosu na stanje koje ste dolaskom na vlast naslijedili. A kako kvalitetno krpite rupe vidi se odmah poslije prvih kiša koja vaša pregnuća vraća u prvobitno stanje, a ponekad to izgleda i dosta gore od predhodnog (donji dio kaldrme).

Bilo bi čini mi se interesantno za građane Ulcinja, da saopštite i koliko ste kandidovali projekata za ove dvije godine, prema državnoj vlasti, čiji ste sastavni dio već više od godinu dana.

Kao dio državne vlasti sigurno ste već riješili liniju morskog dobra kao i pitanje Valdanosa i izgradnje na dijelu ulcinjske Solane, ako niste, trebal ste, jer to su pitanja koja opterećuju čitav grad i veliki dio njegovog stanovništva dugi niz godina.

Za razliku od ovoga što nijeste uradili za grad i građane, a obećali ste, da je vaš jedini cilj da se u Ulcinju bolje i lakše živi, kod završavanja svojih privatnih poslova niste časili časa. Svi čelnici dosadašnje vlasti su sve svoje privatne poslove uglavnom završili na način kako vi jedino znate da radite. Sada biste htjeli da uzmete još jedan mandat kako neko ne bi tražio reviziju onoga što ste vi u ove dvije godine radili, a poslije kako bude.

Računate na ljudsku zaboravnost. I s obzirom da su neki vaši čelnici izuzetno dobro finansijski prošli, neće žaliti, ni truda ni novca da taj svoj cilj zaokruže do kraja. I to je po malo razumljivo, ali nikako ne mogu da razumijem ove koji su ove dvije godine bili u opoziciji. Je li moguće da oni nemaju ni toliko hrabrosti da potpišu inicijativu za razrešenje predsjednika opštine, onoga koji je po mjestu na kojem se još uvijek nalazi, naj odgovorniji za sve što se dešava u ovoj opštini.

To može biti jedan od razloga, drugi razlog može biti, da oni u svojim kombinacijama, vide sebe kao dio naredne vlasti, pa bi i oni bar malo htjeli da uživaju u bezakonju. Trećeg razumnog razloga, iako sam se trudio, nijesam mogao naći, ali ko to zna možda i treći razlog postoji, u ovoj zemlji čuda sve je moguće!”

Izvor: SNP CG