Opština Ulcinj devet mjeseci bez administratora

November 15, 2013   | news

OPSTINA ULCINJ - KOMUNA ULQINITNakon što je 1. februara Jakup Murati podnio ostavku na funkciju glavnog administratora Opštine Ulcinj, još niko zvanično nije izabran na tu odgovornu dužnost. Iako se očekivalo se da će na poslednjoj redovnoj sjednici Murati konačno dobiti naslednika, predsjednik Opštine Nazif Cungu povukao je sve tačke dnevnog reda među kojima i razrješenje starog i imenovanje novog glavnog administratora.
Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, glavni administrator rukovodi i koordinira lokalnom upravom, organizuje rad lokalne uprave i odgovoran je za zakonitost, efikasnost i ekonomičnost njenog rada. Ima ovlašćenja drugostepenog organa u upravnim stvarima iz nadležnosti lokalne uprave. Daje predlog odluke o lokalnoj upravi, radi donošenja te odluke od strane predsjednika Opštine i donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta u organima lokalne uprave. Uz saglasnost predsjednika Opštine postavlja i razrješava starješine organa uprave. Stručnjaci i političari smatraju da se ovakav propust teško može naći u praksi jer se radi o odgovornoj funkciji preko koje se rukovodi i koordinira radom lokalne samouprave. Znajući važnost te funkcije i poslova koji su u nadležnosti administartora, odbornik SDP-a u SO Ulcinj Skender Elezagić smatra da je nedavno povlačenje kompletnog dnevnog reda sa redovne sjednice, među kojima su bile i odluke o davanju saglasnosti na razrješenje Jakupa Muratija, te davanje saglasnosti na izbor novog glavnog administratora, dokaz kako je Murati iako više ne obavlja tu funkciju i dalje na čelu drugostepenog organa u Opštini.
– To znači da faktički Opština Ulcinj nema administratora i nema drugostepeni organ. Dakle, svaki građanin koji nije zadovoljan bilo kojim rješenjem organa lokalne uprave može da obori to rješenje, samo ako uloži žalbu, jer o toj žalbi nema ko da legitimno odlučuje u drugom stepenu – objašnjava Elezagić.
S obzirom na to da ovaj problem traje više mjeseci stručnjak za lokalnu samoupravu Stanko Marić ocijenio je neshvatljivim da Ulcinj tako dugo nema glavnog administratora.
– Na taj način nije obezbijeđeno funkcionisanje lokalne samouprave, posebno zato što je ta ličnost drugostepeni organ. To znači da građani na lokalnom nivou ne mogu da obezbijede svoja prava u upravnom postupku i da im onda preostaje da se žale Upravnom sudu Crne Gore – smatra Marić.
Na pitanja šta se dešava sa žalbama građana upućenim na određena rješenja organa lokalne uprave, te da li neko odgovara na njih i ima li pravnih tumačenja, nijesmo mogli dobiti odgovore u lokalnoj upravi jer se na dostupne brojeve telefona niko nije javljao.
Predsjednik Opštine Nazif Cungu ranije je kazao kako je poslove bivšeg administarora Jakupa Muratija povjerio Ćazimu Čaušiju i to, kako je tada rekao, u skladu sa zakonom.
– On je ovlašćeno lice za poslove iz nadležnoti tog organa i obavljaće ih do izbora novog. Ostalo je samo da SO Ulcinj, na prvoj narednoj sjednici potvrdi imenovanje Almira Malobećirija, koji je izabran nakon konkursa. Dakle, procedura je završena, ja sam donio rješenje i očekuje se verifikacija lokalnog parlamenta – objasnio je tada Cungu.
Izvjesno je, međutim, da će zbog političke krize i skraćenja mandata SO Ulcinjani morati prilično da pričekaju kada zatraže pomoć glavnog adminsitratora.
M.Knežević

Upravna inspekcija dozvolila pravni haos

Bivši glavni administrator Opštine Ulcinj, iz vremena vladavine koalicije DUA, DPS, SDP i PDP, Pjetr Ljuljđuraj smatra da činjenica da na čelu drugostepenog organa u opštini, nema odgovornog lica već devet mjeseci stvara atmosferu pravne nesigurnosti kod pravnih i fizičkih lica.
– Njihova prava nema ko da štiti, jer je bivši administrator podnio ostavku, a novi nije izabran, odnosno nije ga imenovala Skupština. Pokušaj predsjednika da kao odgovorno lice na poslovima iz domena tog organa imenuje, odnosno ovlasti bilo koga, nezakonit je. Pravni sistem Crne Gore ne poznaje instituciju vršioca dužnosti glavnog administratora, koji je u dijelu zakonitosti rada odgovorniji od predsjednika Opštine, a kamoli da neko može na osnovu nekakvih ovlašćenja raditi taj posao – kaže Ljuljđuraj i ističe kako je za nastalo stanje jedna od odgovornih institicija i Upravna inspekcija.
– Dozvolili su da se sve ovo vrijeme dešava pravni haos. Posledica te odluke su nezakonita akta, nezakonita zapošljavanja, akta o sistematizaciji… Dovoljno je žaliti se Upravnom sudu i sva akta će biti poništena. Takođe, i mnogi sekretari u Opštini su vršioci dužnosti što je nonsens. Dakle, imamo situaciju da Opština funkcioniše na nezakonit način, ne devet mjeseci, već dvije godine. Dakle, van sistema, odnosno van Zakona o lokalnoj samoupravi – kategoričan je Ljuljđuraj.

Izvor: DAN