Sastanak pronalaska rješenja za otpuštene radnike Solane

November 20, 2013   | news

Nazif-Cungu-me-punëtorët e Kripores së Ulqinit-1Sastanak povodom mogućnosti pronalaska rješenja za nedavno otpuštene radnike Solane

Danas je predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu održao sastanak povodom mogućnosti pronalaska rješenja za nedavno otpuštene radnike Solane. Sastanku su prisustvovali predstavnici otpuštenih radnika sa zastupnikom, predstavnik sindikata Solane, stečajni upravnik i direktor „Eurofonda” – većinskog vlasnika Solane. Predsjednik je od prisutnih zatražio maksimalno zalaganje kako bi se riješio problem otpuštenih radnika, prije svega isplatu zaostalih zarada, poreza i doprinosa kao i izradu socijalnog programa, međutim do dogovora se danas nije moglo doći.

Predstavnici radnika i sindikata su izrazili nezadovoljstvo povodom njihovog nedavnog otpuštanja. Naveli su da je lista radnika kojima nije produžen ugovor napravljena netransparentno, na nacionalnoj osnovi i bez realnih kriterijuma, i da zbog toga trpi poslovanje Solane. Otpušteni su kvalifikovani ljudi koji su godinama bili nosioci posla na Solani, a njihovo otpuštanje se pokušava nadomijestiti nekvalitetnim prekompozicijama. Tražili su izmirivanje zaostalih zarada, uplatu poreza i doprinosa i povezivanje radnog staža.
Sa druge strane stečajni upravnik Ognjen Jovović odbacio je ove navode radnika i izjavio da je jedini razlog otpuštanja nerentabilnost preduzeća, jer je Solana već dugo godina u teškoj situaciji i pojasnio da sa prodajom postojećih zaliha soli ne može obezbijediti isplata zarada svim radnicima i pokriti operativni troškovi. Dodao je da se iz postojećih prihoda Solane ne može finansirati bilo kakav socijalni program, a da će nastojati da isplati dugovane zarade radnicima.
Predsjednik Eurofonda Bojša Šotra izjavio je da se zaostali porezi i doprinosi i socijalni program mogu isplatiti jedino prodajom stečajne mase i pronalaskom strateškog investitora. Međutim za to treba obezbijediti uslove prostornoplanskom dokumentacijom, i dozvoliti da se na jednom dijelu Solane omogući valorizacija kako bi njena kupovina bila isplativa za investitore. Time bi profitirali i radnici i Opština, a održala bi se i proizvodnja soli.