Posjeta njemackog ambasadora Ulcinju

November 21, 2013   | Ngjarjet - Events

Vizita e ambasadorit Gjerman ne Ulqin-Cungu-Fischer-5Posjeta njemačkog ambasadora Fischer opštini Ulcinj

Danas je u jednodnevnoj posjeti opštini Ulcinj boravio amabasdor njemačke u Crnoj Gori g-din Pius Fischer. On se tom prilikom sastao sa Predsjednikom opštine Ulcnj Nazifom Cungu, nakon čega su slijedili sastanci sa predstavnicima KFW banke i DEGa.
Predsjednik Cungu je obavjestio ambasadora o trenutnoj situaiji u opštini Ulcinj. On je prisutne podsjetio na značaj odnosa sa Njemačkom i podsjetio da su njemački turisti bili glavni posjetioci Ulcinja

On je amabasadora obavjestio o aktivnostima preuzetim u cilju poboljsanja situacije u lokalnoj samoupravi pored teske finasijske situacije u kojoj se ona nalazi, prvenstveno zbog ogromnih dugovanja iz proteklog perioda. Stroge mjere štednje, smanjenje troškova, smanjenje broja radnika, smanjenje plata i na kraju potipsivanje sanacionog plana su neophodne mjere u cilju izlazka iz ove situacije, naglasio je Cungu. Reaizacija IT infrastrukture objekta Opštine Ulcinj, osnivanje Građanskog biroa su preuzete aktivnosti za povećanje transparentnosti i efikasnosti uprave. Cungu je naglasio se sa svim ovim aktivnostima polako realizuje konsolidacija finasijske situacije Opštine . On je podsjetio na veliki pomak u usvajanju planske dokumentacije kao uslov prostornog razvoja opštine Ulcinj. Istakao je rad biroa za međunarodne projekte koji je u kratkom periodu uspjeo da privuče sedam IPA projekata u iznosu od 1,2 miliona eura. Redovni kontakti sa potencialnim investitorima, učestvovanje na sajmu investicija u Minhenu su mjere u cilju provlačenja investicija u Ulcinju.
Ambasador Fischer je poztivno ocjenio sve preuzete mjere i naglasio da na njima treba istrajati. On se takođe informsao o projektima koje će Njemačka vlada preko KFW banke i DEGa podržati u Ulcinju , koji po njegovoj procjeni predstavljaju uslov za razvoj Ulcinja.
Na sastanku sa Vodacomom predstavljen je projekat vodovoda i kanalizacije, koji na osnovi studije fizibiliteta njemačke kompanije Dalhem ima vrijednost 136 milion eura. Oni su prezentovali sve pripreme za početak prve faze realizacije projekta za koji će njemačka banka KFW odobriti 20 miliona eura. Oni su obavjestili ambasadora da je u toku tender za izbor konsultanta koji će pratiti prvu fazu projekta.
Ambasadoru je takođe predstavljen projekat hotela Velika Plaza, španskog lanca Iberostar. Ovaj projekat je jedan od pet projekta predstavljenih DEGu koji je izazvao najviše interesovanja za finasiranje.
Posle posjete Opštini Ulcinj uslijedila je posjeta o.š. Marshall Tito prilikom koje je ambasador istakao da je KFW banka pokazala spremnost za donaciju za sanaciju ove škole kao i srednje škole Bratstvo i Jedinstvo.
Takođe su obilaženi i određene lokacije u kojima se pomoću njemačkih insturmenata odradilo mjerenje gubitaka vode u sistemu vodovoda opštine Ulcinj.
Ambasador je takođe posjetio uvalu Valdanos.