Nimanbegu: Zastave bez zabrane

November 24, 2013   | news

Genci-Nimanbegu-albanska-zastavaNacionalni savjet Albanaca zatražio je da se zakonom definiše da je upotreba nacionalnih simbola slobodna i bez ikakvih ograničenja. To je u primjedbama na Nacrt zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola naveo predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu.
On smatra da etalon grba i zastave treba da utvrdi Nacionalni savjet i da se zakonom propiše da se ta odluka ne može promijeniti ili potvrđivati u bilo kojem drugom organu.
– Ograničenje upotrebe u jedinicama lokalne samouprave uvođenjem procenata dovelo bi do diskriminacije među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica. Stoga smatramo da treba uvesti kriterijum autohtonosti nacionalne zajednice. U slučaju Albanaca to su opštine Ulcinj, Bar, Podgorica – do punopravnosti opštine Tuzi, Plav i Rožaje – istakao je Nimanbegu.
Po njegovom sudu upotrebu nacionalnih simbola treba uvesti kao imperativnu i u ekspoziturama državnih organa, u obrazovnim ustanovama i lokalnim upravama gdje je jedna nacionalna manjinska zajednica autohtona.
– Institucije lokalne samouprave i državnih organa treba da imaju obavezu isticanja nacionalnih simbola i protiv odgovornih lica koja ne primjenjuju zakon predvidjeti da podležu proceduri smjenjivanja sa rukovodećeg mjesta – predlaže Nimanbegu.
Smatra da treba predvidjeti i isticanje nacionalnih simbola u Skupštini. Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) imaju primjedbu na previsok procenat od 15 odsto učešća manjinskog naroda u ukupnom stanovništvu u lokalnim sredinama koji je postavljen kao uslov za upotrebu i isticanje nacionalnih simbola. Predložili su da taj procenat bude pet odsto.
Predsjednik Matice muslimanske Avdul Kurpejović predložio je da se zakonom, kao što je slučaj i sa važećim, zabrani preuzimanje državnih simbola drugih država za simbole manjinskog naroda, bez obzira što u tim državama živi veći broj pripadnika neke nacionalnosti, odnosno manjinskog naroda.

V.R.
Izvor: DAN