Posljednja so(lana) za posipanje Ulcinja

November 24, 2013   | news

ulcinjska-solanaSolana se ne ‘valorizuje’ tako što se u njoj proizvodi so, nego što se na dijelu zemljišta Solane podignu zgrade, pa se prodaju stanovi.

Piše: Andrej Nikolaidis

Ulcinjska solana prostire se na 14,5 kvadratnih kilometara. Po svojoj površini, ona je među deset najvećih na Mediteranu. Po godišnjoj proizvodnji soli, ona je među najgorim solanama na Mediteranu. To je podatak koji je u svojoj istoriji ulcinjske Solane iznio Vaso Radović. Prošlo je od tada dosta crnih godina, stvari u Solani nisu išle na bolje. Po svemu sudeći, ono “među najgorima” postalo je “najgora”.

To nije nužno loše. Kao što znamo, i negativan publicitet bolji je od odsustva publiciteta. Ulcinjska bi se Solana mogla baš tako reklamirati: “Želite nešto posebno za vašu trpezu: so iz najgore solane na Mediteranu!”; “Mizantrop ste, za sebe i svoje bližnje želite samo najgore: solite našom solju!”; “Propadosmo, kupite našu so: sevap je!”… Ne podnosim uskličnike – čovjek koji ih lupa na kraju svojih rečenica podsjeća na čovjeka koji se neumjereno smije vlastitim šalama. Ali, ovdje su uskličnici nužni, da bi se naglasila groteska.

Izvor: Al Jazeera

Čitajte više – Al Jazeera – Andrej Nikolaidis