Bardhi: Milo prešao sve granice

November 27, 2013   | Ngjarjet - Events

Mehmet BardhiLider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi osudio je juče neprimjereni govor premijera Mila Đukanovića upućen političkim protivnicima, pozivajući ga da, kako je naveo „promijeni ploču”.
Komentarišući to što je Đukanović u parlamentu poslanika Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića nazvao budalom i bitangom, i pozvao ga na fizički obračun, Bardhi je ocijenio da je taj incident „prešao svaku demokratsku granicu”.
– Nipošto se to nije smjelo desiti u odnosu Vlada–Skupština, a posebno ne u odnosu premijer–poslanik. Ovaj incident mora što prije da dobije epilog na kolegijumu predsjednika Skupštine. Čekanje ne pomaže dobru – upozorio je Bardhi.
Lider Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori smatra da najmanje što Đukanović treba da uradi jeste izvinjenje zbog ovakve greške koja se ne smije ponoviti.
– Ne u poziciji savjetnika, nego u pravcu izgradnje demokratije i demokratskih društvenih, ljudskih, ekonomskih, ali i međunacionalnih odnosa, poručujem Vam da skupite hrabrost i pođete u Skupštinu. Na početku prve naredne sjednice Skupštine izađite za govornicu i uputite izvinjenje za uvredljive i prijeteće riječi upućene poslaniku Abazoviću. Zatražite oproštaj od poslanika, Skupštine i čitave javnosti za težak i neprimjeren incident –podvukao je Bardhi.
Podsjetio je da je Đukanović premijer i predsjednik najveće vladajuće stranke preko 20 godina.
– Premijeru, ti si stariji, imaš više godina i iskustva. Odnos je dva naprema jedan. Obuzdaj „ponos”, lični, jer u ovom slučaju nije bio tvoj saveznik. Vaš vokabular vrvi od trivijalnosti, uvreda, prijetnji – rekao je Bardhi.
On je naveo da je siguran kako crnogorski premijer može uskladiti svoju argumentaciju sa situacijom u kojoj se nalazi.
Đukanović je nedavno u okviru posebne sjednice Skupštine, posvećene premijerskom satu, grubo izvrijeđao Pozitivnu Crnu Goru i njihovog poslanika Abazovića. Isprovociran pitanjem Mladena Bojanića o sumnjivim kreditima koje je uzimao za svoj biznis, Đukanović je najprije kazao da iza Pozitivne stoji medijska mafija koja je, kako je naveo „formirala partiju da bi pokrila svoj kriminal”.
Na takvu konstataciju burno je reagovao Abazović, poručujući premijeru da mu je ovo zadnji put da kaže za bilo koga iz Pozitivne da štiti interese medijske ili bilo koje druge mafije”. Đukanović je uzvratio dovikivanjem iz skupštinske klupe „budalo” i „dođi ovamo bitango”. Iz Pozitivne su nakon ovog Đukanovićevog poziva na fizički obračun, u znak protesta, napustili sjednicu Skupštine.V.R.

Vlada odgovara Skupštini
Mehmet Bardhi je rekao da su poslanici vrhovna vlast u Crnoj Gori, te da je Vlada izabrana shodno volji većine poslanika u parlamentu.
– Vlada treba da bude odgovorna parlamentu, posebno onim poslanicima koji imaju status opozicije – rekao je Bardhi.

Nipošto se to nije smjelo desiti u odnosu Vlada–Skupština a posebno ne u odnosu premijer–poslanik. Ovaj incident mora što prije da dobije epilog na kolegijumu predsjednika Skupštine – kaže Bardhi

Izvor: DAN