Princ Nikola II Petrović- Njegoš u društvu Ulcinjana + Foto

November 29, 2013   | news

Princ Nikola II Petrovic- Njegos - UlcinjPrinc Nikola II petrović- Njegoš u društvu jednog od vodećih stručnjaka za restauraciju Starih gradova, gospodina Benžamina Mutoa iz Šajoa, boravio je u jednodnevnu posjetu Ulcinju. Višegodišnja nastojanja Društva prijatelja Starog grada “Kalaja” iz Ulcinja, da Stari grad jednog dana bude uvršten pod svjetskom kulturnom baštinom Unesco-a, i poznanstvo sa Princem još iz 90 tih godina prošlog vijeka, kada je Princ Nikola II Petrović bio u privatnoj posjeti Starom gradu Ulcinja, čini ovu ideju, svakako realnijom.

Pokojna gospođa Petrović je obožavala naš Stari grad i njena je želja bila da jednog dana kupi jednu kuću u Starom gradu. Ja sam još tada imao ideju, da se treća apartmanska grupa, koja je i dan danas samo u planovima, da gospođi Petrović, koja je tada izrazila želju da to i kupi. Naravno, sudbina je htjela drugačije. Međutim, mnogo godina kasnije, danas zahvaljujući želji gospodina Princa Nikole II Petrovića, koji je doveo stručnjaka poznatog arhitektu Benžamina Mutoa, Princ gospodin Nikola II, je spreman da iz svoje fondacije uloži sredstva za restauraciju Starog grada. Naravno i Opština Ulcinj je spremna da prihvati uz saglasnost Republičkog Zavoda i Ministarstva kulture, ovu ideju. Mi. koji živimo među drevne zidine Starog grada, svakako smo zaintereovani za ulaganja u infrastrukturu Starog grada i rado ćemo dati našu podršku, za bilo koji projekat koji će doprinijeti realizovanju naše ideje, o zaštiti Starog grada pod svjetskom kulturnom baštinom Unesco-a.
Princ Nikola II Petrovic- Njegos - Ismet-Karamanaga

Potrebno je samo da se urade pravi projekti, kako bi se i iz drugih fondova mogla privući sredstva. Za to je potrebna podrška ne samo naše opštine već i šire društvene zajednice. Rekao bih, da je ovdje potrebno da Republika Crna Gora, konačno se okrene nama, i našoj opštini, i to ne samo deklarativno. Moraju se iznaći sredstva da se naš Stari grad restaurira i revitalizira, kao što je to urađeno sa Starim gradovima Budve i Kotora. Posebno je to sada veoma važno, kako bi se spriječila dalja devastacija Starog grada, koji je zbog neulaganja u vrijeme kada je to moralo da se u uradi, prilično devastiran. To sam i rekao i Princu i gospodinu Benžaminu Mutou, jednom od vodećih stručnjaka za revitalizaciju starih urbanih sredina Francuske. Na zajedničkom sastanku, koji je kasnije i nastavljen na radnom ručku, svi prisutni sekretari Opštine, arhitekti i stručnjaci naše Opštine, složili su se da je potrebno napraviti prave projekte, kako bi se dobila sredstva iz fondacije Petrovića, kao i iz ostalih fondova Evropske Unije.

Gospodu smo podsjetili i detaljno upoznali sa planovima, koji su nakon zemljotresa rađeni na restauraciji dijelova Starog grada. Taj period je trajao samo četiri godine, urađen je apartmanski kompleks “Dvori Balšića” i ” Palata Venecija”, restaurirani dijelovi zidina, zapravo vraćen je fasadni kamen na sjevernoj strani zidina, skinut još davne 1896 god. i još neke male prepravke. Kaldrma je rađena od kamena porušenih kuća i td. i td. uglavnom je novac, i sredstva solidarnosti svih građana bivše Jugoslavije odlazio na druga mjesta. Ta nepravda se mora ispraviti, kako bi se jedan od najljepših i njatraktivnijih Starih gradova Jadrana i Mediterana revitalizovao i restaurirao. Gospoda Princ Nikola II Petrović i gospodin Benžamin Muto, kao i članovi njihove delegacije, su dali punu i obećali punu podršku.

Ismet Karamanaga Facebook