Abazović: Bez hapšenja “krupnih riba” nema borbe protiv korupcije

November 30, 2013   | Ngjarjet - Events

Dritan-AbazovicPoslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović za Kodex kaže da bi odlučna i jasna borba protiv korupcije otvorila pandorinu kutiju. Tvrdi da bi se na listi korumpiranih mogla naći i neka zvučna politička imena. Da nije tako, kaže naš sagovornik, vlast bi se veoma lako obračunala sa korupcijom na najvišem nivou.

Abazović je jasan kada kaže da je kod nas stvoren sistem začaranih krugova u kome djeluju ljudi koji su bukvalno iznad zakona.

“Tako nešto nije kompatibilno sa evropskom praksom i zbog toga je moj prethodni odgovor bio takav. Bez krupnih riba nema prave borbe protiv korupcije, a to crnogorska vlast najbolje zna, zato i prolongira ovaj proces i činiće to permanetno. Smjena vlasti je najkraći put do uspjeha”, kategoričan je naš sagovornik.

Osvrnuvši se ne poglavlja 23 i 24, Abazović kaže da raduje činjenica da ćemo otvoriti najvažnija pregovaračka poglavlja na početku našeg pregovaračkog procesa.

“Ono što odgovorno mogu da tvdim je da ta poglavlja neće i ne može zatvoriti aktuelna vlast. Za njihvo zatvaranje biće potrebna smjena političke elite koja će imati političke volje da se uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom na najvišem nivou. Ova vlast je već mnogo puta demonstrirala da za to nema kapaciteta, jer bi ta borba podrazumijevala da procesuiraju ljude koji su godinama bili na istaknutim pozicijama ili uživali zaštitu iz vrha crnogorkse vlasti”.

Institucije brane partijske interese

Stalno slušamo kritike opozicije da je aktuelna vlast loša i da su Crnoj Gori potrebne promjene. Upitan da nam kaže kako, ako je ova vlast loša, kako opstaje toliko dugo, Abazović odgovara da za to ima više razloga.

“ Prije svega, radi se o jednom atipičnom kameleonskom režimu koji je spreman na prilagođavanje. Ako tome dodamo i činjenicu da je Crna Gora izuzetno mala po broju stanovnika, kao i da je njena istorijska karatkteristika da se građani plaše vlasti, onda sve ovo i ne čudi. Sa druge strane, DPS je nasljednik komunstičke partije, koji je iskoristio početak devedesetih da izgradi sistem u kome će sve institucije braniti partijske interese. Imajući u vidu da je država najveći poslodavac, plus da je ekonomska situacija građana složena, nije toliko čudno što pobjede uvjek idu na istu adresu”.

NATO je najbolja opcija za Crnu Goru

Govoreći o tome da li Crna Gora treba da postane članica NATO, Abazović je ekplicitan.

“Prema mom skromnom sudu, NATO je jedini realan izbor za zaokruživanje naše sigurnosti na duge staze. Van sistema kolektivne bezbjednosti, mi kao država ograničenih resursa, praktično nemamo šansu. To treba svakom da bude jasno. Emocije ponekad treba ostaviti po strani i odlučiti se na pragmatičan i politički ispravan stav od kojeg će građani imati benefita. Uvažavam i argumente protiv i mislim da, oko ovog pitanja, moramo voditi široke društvene konusltacije, ali nemam dilemu da jo to najbolja opcija za Crnu Goru”. Poslanik Pozitivne CG kaže da je iritantno kako vlast vodi ovaj proces. Spolja se prikazuju kao veliki zagovornici NATO ideje, a iznutra neiskreno pristupaju realizaciji obaveza, što navodi na zaključak da oni zapravo predstavljau najveću kočnicu na tom putu.

“To nas samo udaljava od integracionih procesa što u ovom trenutku može biti vrlo opasno po nas”.

Očekivali smo više

Abazović je za Kodex prokomentarisao i nedavno održane lokalne izbore.

“Nismo zadovoljni rezultatima izbora, očekivali smo više, prije svega tu mislim na Cetinje. U ostala dva grada nismo imali velika očekivanja, tako da mislim da to generalno nije veći problem. Ipak, moramo raditi više ukoliko želimo da dostignemo svoj cilj zbog kojeg smo osnovani, a to je demokratska i mirna smjena vlasti, i održivi ekonomski sistem koji će garantovati stabilnost. Nakon izbora u Ulcinju i nekoliko drugih gradova, računajući Podgoricu, biće jasno u kakvoj se kondiciji nalazi Pozitivna Crna Gora.

Izvor: Kodex.me