Legalizacija & Diskriminacija Ulcinja – Pozitivna Crna Gora

December 2, 2013   | news

Pozitivna-Crna-Gora-UlcinjPovodom nedavne presude Vrhovnog suda kojim se faktički nacionalizira zemlja u pojasu tzv. morskog dobra reagovao je Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore čije saopštenje integralno prenosimo.

Morsko dobro ostaje jedan od najvećih problema za sve građane Primorja, naročito za grad Ulcinj u kojem se nalazi čak 56,3 odsto teritorije kojom gazduje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Najnovija tumačenja koja pokušavaju diskriminatorski karakter ove institucije da dodatno „legalizuju“ samo su novi dokaz da je sistem upravljanja ovom instiucijom potpuno nakaradan i štetan po sve lokalne zajednice na Primorju. A svega ovoga ne bi bilo kada bi se poštovala odredba zakona u kome se granica Morskog dobra ograničava na 6 metara od mjesta gdje dopire najveći morski talas, za vrijeme najveće oluje.

No, jasno je da je ova institucija stvorena, ne kao zaštitinik obale, nego kao mašina za isisavanje novca i izvlačenje bogastva iz primorskih opština putem diskriminacije građana. Tako, na primjer, u Ulcinju granica dopire i do dva kilometra u kopno, a Vrhovni sud sada predlaže da građani čija se imovina nađe unutar te linije postanu zakupnici svoje imovine!?

Ovoliko ironije stvarno je previše. Ako već hoće nacionalizaciju, onda neka ukinu prava svim građanima na privatnu svojinu i neka država i partija postanu vlasnici svega u Crnoj Gori. Možda ćemo tek tada imati jednak tretmen za sve građane. Ovakvim anti-evropskim tumačenjima i implementacijom zakona i sveprisutnom diskriminacijom samo otežavamo život građanima na Primoriju.

S obzirom da je novi Predlog zakona o Morskom dobru u izradi, sve opštine, naročito Opština Ulcinj, podhitno moraju zauzeti čvst stav povodom toga, i ukoliko je potrebno pred sudom braniti ustavna prava građana.

Podsjećamo da je naročito paradoksalna situacija nastala kada je predsjednik borda direktora ovog preduzeća postao čovjek iz Ulcinja. Na taj način, ne da se nije pomoglo gradu, već su se svjesno i na radost Vlade Crne Gore legitimisale ovakve besmislice i prosula energija otpora koja je vladala makar u Ulcinju kada je odnos prema ovoj dikriminaciji u pitanju.

Nakon ovoga, valjda je jasno da se strateški interesi grada ne brane ćutanjem, klimanjem glavom, sleganjem ramenima i primanjem plate. Najmanje korektno prema građanima Ulcinja bi bilo ne sjediti na tom mjestu odakle se 20 i više godina pljačka Opština i građani Ulcinja, i dati ostavka u radnoj grupi Vlade koja priprema ovaj zakon, koji je, čak i prema riječima tog istog člana iz Ulcinja, veoma loš!?

Novi zakon mora podrazumjevati nov koncept upravljanja ovim prostorom i preduzećem, i jasno odrediti granicu koja je prirodna i koja odgovara zemljama gdje postoje slični zakoni, a sve uz poštovanje evropske prakse i preporuka koje već postoje sa briselskih adresa.

Ulcinj, 2. decembra 2013.

Pozitivna Crna Gora, OO Ulcinj

Izvor: Ul-info

YouTube Preview Image