DUA najoštrije osudila odluku Vrhovnog suda

December 3, 2013   | news

mehmet-zenka-duaDemokratska unija Albanaca nakon vanredne sjednice Predsjedništva partije održane povodom odluke Vrhovnog suda Crne Gore, najoštrije osuđuje odluku Vrhovnog suda koju smatra krajnje štetnom i razornom za ionako oronulu ekonomiju grada Ulcinja, saopšteno je Portalu Analitika iz DUA.

I ova odluka, kako je saopšteno, kao uostalom i sve druge odluke koje tretiraju pojas Morskog dobra najteže pogađa gradjane Ulcinja od svih drugih primorskih opština Crne Gore, u prilog tome govori i činjenica da nije bilo toliko teško da jednoglasno donesu takvu odluku.

– Nije dovoljno to što je prosjek dubine pojasa Morskog dobra u opštini Ulcinj 600m (pet put veći no u ostale primorske opštine), što 57 odsto teritorije Morskog dobra čini Ulcinj (sve ostale opštine čine 43 odsto), no je trebala i ova odluka Višeg suda kako bi se 100 odsto stekla kontrola nad najznačajnijim privrednim resursom grada Ulcinja. Sigurni smo da kada bi ovi podaci bili obrnuti ,ova odluka i slične njoj ne bi nikad gledale svijetlo dana dapače ne bi se smijele ni donijeti, navodi se u saopštenju.

– Evo prilike, kako se dalje navodi,  da naši poslanici pokažu i dokažu kolko vole svoj grad i kolko su u stanju da čine i pomognu svom gradu .

– Evo prilike da se dokaže kolko vrijedi pozicija predsjednika UO Morskog dobra . Ova odluka Višeg suda nije ništa drugo do nacionalizacija privatne imovine na moderan način , zašto ne kad se zna da 80 odsto ove imovine čine vlasnici Albanci. Pozivamo političke činioce opštine Ulcinj na čelu sa predsjednikom da što hitnije zakažu vanrednu sjednicu skupštine Ulcinja i da se odredi naspram ove odluke, navodi se u saopštenju Demokratske unije Albanaca koju je potpisao Mehmet Zenka.

Izvor: Analitika – Informativni Portal

OŠTRE REAKCIJE IZ TIVTA I ULCINJA NA ODLUKU VRHOVNOG SUDA O PRAVU KORIŠĆENJA ZEMLJIŠTA U POJASU MORSKOG DOBRA

Neće dozvoliti otimačinu imovine

Ako već hoće nacionalizaciju, neka ukinu prava svim građanima na privatnu svojinu i neka država i partija postanu vlasnici svega u Crnoj Gori, poručili si iz OO Pozitivne Ulcinj

ULCINj/ TIVAT – Demokratska unija Albanaca i OO Pozitivne Ulcinj ocijenili su da je odluka Vrhovnog suda da „pravo korišćenja zemljišta koje predstavlja morsko dobro pripada ranijim vlasnicima samo zaključenjem ugovora sa Javnim preduzećem koje upravlja morskim dobrom”, predstavlja diskriminaciju građana najjužnije opštine.
– Ova odluka nije ništa drugo do nacionalizacija privatne imovine na moderan način, jer se zna da 80 odsto ove imovine pripada Albancima. DUA najoštrije osuđuje odluku Vrhovnog suda koju smatra krajnje štetnom i razornom za ionako oronulu ekonomiju grada – kazao je juče na konferenciji za novinare lider te partije Mehmed Zenka. Prema njegovim riječima,
pomenuta kao i sve druge odluke koje tretiraju pojas morskog dobra najteže pogađaju građane Ulcinja od svih drugih primorskih opština Crne Gore.
– Nije dovoljno to što je prosjek dubine pojasa morskog dobra u opštini Ulcinj 600 metara (pet puta veći nego u ostalim opštinama), što 57 odsto teritorije morskog dobra čini Ulcinj, veće je bila potrebna i ova odluka suda kako bi se 100 posto stekla kontrola nad najznačajnijim privrednim resursom opštine. Evo prilike da naši poslanici pokažu i dokažu koliko vole svoj grad i koliko su u stanju da mu pomognu. Evo prilike da se dokaže koliko vrijedi pozicija predsjednika UO Morskog dobra – kazao je Zenka i pozvao političke činioce da što hitnije zakažu vanrednu sjednicu skupštine Ulcinja i da se odrede prema pomenutoj odluci. U OO Pozitivne smatraju da svega ovoga ne bi bilo kada bi se poštovala odredba zakona u kome se granica morskog dobra ograničava na šest metara od mjesta gdje dopire najveći morski talas, za vrijeme najveće oluje.
– No, jasno je da je ova institucija stvorena, ne kao zaštitinik obale, nego kao mašina za isisavanje novca i izvlačenje bogatstva iz primorskih opština putem diskriminacije građana. Tako, na primjer, u Ulcinju granica dopire i do dva kilometra u kopno, a sud sada predlaže da građani čija se imovina nađe unutar te linije postanu zakupnici svoje imovine!? Ovoliko ironije stvarno je previše. Ako već hoće nacionalizaciju, onda neka ukinu prava svim građanima na privatnu svojinu i neka država i partija postanu vlasnici svega u Crnoj Gori. Možda ćemo tek tada imati jednak tretmen za sve građane. Ovakvim antievropskim tumačenjima i implementacijom zakona i sveprisutnom diskriminacijom samo otežavamo život građanima na Primorju – tvrde u Pozitivnoj.
Pravni stav Vrhovnog suda Crne Gore da „pravo korišćenja zemljišta koje predstavlja morsko dobro pripada ranijim vlasnicima samo zaključenjem ugovora s Javnim preduzećem koje upravlja morskim dobrom” izazvao je i burne reakcije mještana Krtola, Grblja i Luštice. Oni su juče za „Dan” najavili da će održati zbor građana u Radovićima na kom će tražiti da se pravni stav povuče i da se konstatuje da je privatna svojina neprikosnovena sve dok se vlasnici ne obeštete na pravičan način.
– Stav građana koji su potegli pitanje vlasništva nad zemljištem u zoni Morskog dobra je da je na sceni klasičan vid diskriminacije po pitanju svojine, kao i neki novi vid nacionalizacije i konfiskacije, pri čemu su oni što su nekad predstavljani državnim neprijateljima sada obični građani, redovne platiše poreskih i svih drugih obaveza. Jednostavno, voljom neke „većine”, građani su došli u situaciju da ono što je mukom stečeno kroz stotine godina nasleđa, kupovinom ili na bilo koji drugi pravno valjan način vlasnički izgube, jer je to neko odozgo tako isplanirao i naredio. Pravnim stavom Vrhovnog suda definitivno se dezavuiše ono na čemu počiva čitava zapadna civilizacija, Evropska unija, a to je nepovredivost privatne svojine, pa ma gdje se ona nalazila. Ako ovaj stav prođe „neizmijenjeno” ili „povučeno”, to će biti znak da su građani „legli na rudu” i da je vrijeme za novi zakon o MD koji će svo zemljište u zoni koju pokriva proglasiti državnom svojinom, bez obzira na to ko je u zemljišne knjige upisan kao vlasnik – kaže Ivo Starčević, jedan od inicijatora za održavanje zbora.
U pravnom stavu Vrhovnog suda Crne Gore od 7. oktobra ove godine, koji je potpisao predsjednik Građanskog odjeljenja Radoje Orović, ističe se da je temelj za donošenje stava bio Zakon o pomorskom dobru Hrvatske.
– Morsko dobro predstavlja opšte dobro, pri čemu nema značaja ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik, jer se radi o formalnom upisu koji ne obezbjeđuje posjed i posjedovnu zaštitu – navodi se u pravnom stavu Vrhovnog suda.

Ž.K. – M.K.

Ne brani se grad klimanjem glave
U Pozitivnoj smatraju da se hitno mora zauzeti čvrst stav i da, ukoliko je potrebno, pred sudom treba braniti ustavna prava građana.
– Podsjećamo da je naročito paradoksalna situacija nastala kada je predsjednik borda direktora tog preduzeća postao čovjek iz Ulcinja. Na taj način, ne da se nije pomoglo gradu, već su se svjesno i na radost Vlade Crne Gore legitimisale ovakve besmislice i prosula energija otpora koja je vladala makar u Ulcinju kada je odnos prema ovoj dikriminaciji u pitanju.
Nakon ovoga, valjda je jasno da se strateški interesi grada ne brane ćutanjem, klimanjem glavom, slijeganjem ramenima i primanjem plate. Najmanje korektno prema građanima Ulcinja bilo bi ne sjedjeti na tom mjestu odakle se 20 i više godina pljačkaju opština i građani Ulcinja i podnošenje ostavke u radnoj grupi Vlade koja priprema ovaj zakon koji je, čak i prema riječima tog istog člana iz Ulcinja, veoma loš – tvrde u OO Pozitivne Ulcinj.

I vjerske zajednice štite svoje
Tri mjesne zajednice koje pokrivaju teritoriju poluostrva Luštica, MZ Krtoli, MZ Krašići i MZ Luštica, na zajedničkom zboru građana u subotu 7. decembra u Radovićima, tražiće da se povuče sporni pravni stav Vrhovnog suda.
– Imamo informaciju da će i eminentni advokati, preko Advokatske komore, pokrenuti ocjenu ustavnosti ovakvog stava, a neimenovani, dobro obaviješteni izvori kažu da će se aktivnostima u zaštiti svoje imovine priključiti i vjerske zajednice u Crnoj Gori, prvenstveno Mitropolija crnogorsko-primorska i Katolička crkva, čiji se dio veoma vrijedne imovina nalazi u sadašnjoj zoni Morsko dobra – ističu stanovnici luštičkog poluostrva.

Provizije glavni motiv
Prema riječima Iva Starčevića, zadiranje čak i po tri kilometra u dubinu teritorije sa granicom Morskog dobra može biti samo „paravan za razne nečasne rabote u kojima Crna Gora u poslednjih dvadeset godina ne oskudijeva”.
– Na taj način stavlja se državna–vladina–Milova šapa na ulcinjsku Veliku plažu, Valdanos, Buljaricu, Jaz… A to su pozicije gdje se još uvijek mogu uzeti prilično velike, da ne kažemo basnoslovne provizije prilikom sklapanja poslova, što je u modernoj Crnoj Gori jedino i bitno. Nikoga se ne tiče to što će građani sjutra da plaćaju obaveze, koje je preuzela Vlada kao garant ugovora, a koje se budu odnosile na dobijene presude u korist građana pred sudom u Strazburu za zemljište koje se nalazi u spornoj zoni Morskog dobra – ističe Starčević.

Izvor: DAN