Morsko dobro reketira Opštinu Bar

December 4, 2013   | Ngjarjet - Events

Opstina BarBAR – Drugog dana zasjedanja Skupštine opštine Bar odbornici su upoznati sa informacijama o radu JP za upravljanje Morskim dobrom na teritoriji opštine Bar za 2012. godinu i Poreske uprave CG – Područna jedinica Bar o ostvarivanju naplate poreza i drugih javnih prihoda na teritoriji opštine.
Odbornici opozicije zamjerili su zbog šturosti izvještaja JP za upravljanje Morskim dobrom, a brojna pitanja odnosila su se se na nadležnosti Morskog dobra i Opštine oko granica priobalnog dijela.
Predstavnik Morskog dobra Vesko Vojinović saglasio se sa konstatacijom da je izvještaj štur, ističući da je preduzeće u partnerskom odnosu sa Opštinom Bar.
– U zoni Morskog dobra zaključen je 51 ugovor, od čega 46 za ustupanje plaža, kupališta i dijelova obale, pet za korišćenje privremenih lokacija za terase i objekte, dok je Opština Bar imala 71 ugovor za privremene lokacije – kazao je Vojinović.
Prema njegovim riječima, u 2012. godini Opština Bar je prihodovala 664.960 eura, i to 432.947 od kupališta, a 232.012 eura od privremenih lokacija i terasa.
– Po zakonu o finansiranju lokalne uprave, taj novac je dijeljen u proporciji 80 odsto za Morsko dobro prema 20 odsto za Opštinu, a u tekućoj godini prihodi se dijele po pola – kazao je on.
Odbornik Nove Dejan Đurović kazao je da opština ne uzima novac od Morskog dobra.
– Vi reketirate Opštinu, a za to su zaslužni ljudi na čelu lokalne uprave koji se ne bore protiv ovog nezvaničnog reketa. Šta je preduzeće doprinijelo pošto ste uzeli 80 odsto naplaćenog novca? Znam da ćete reći da je to odluka Vlade, ali ako se Opština ne suprotstavi, vi ćete i dalje biti omča oko vrata opštini Bar, i uzimati nam 600.000 eura – kazao je Đurović.
Branko Bulatović (SNP) podsjeća da su u izvještaju Morskog dobra bila predviđena sredstva za uređenje centralnog trga u Sutomoru.
– Sredstva su deponovana, ali je rok za započinjanje radova istekao 30. novembra. Interesuje me da li su ta sredstva vraćena Morskom dobru – kazao je Bulatović.
Prema riječima Zorana Tajića (PzP), Zakon o Morskom dobru veliki je promašaj našeg zakonodavstva. Njegov kolega Ranko Aligrudić mišljenja je da se zakasnilo sa ovim izvještajem kojeg je lokalni parlament mnogo ranije tražio.
– Bilo bi logično da je izvještaj dat prije ili na samom početku turističke sezone, da bismo mogli ispravljati propuste – kazao je Aligrudić.
Direktor opštinske Agencije za investicije i imovinu Vido Dabanović istakao je dobru saradnju Opštine i Morskog dobra.
– U martu 2013. godine, po osnovu uređenja trga u Sutomoru, uplaćen je iznos od 190.000 eura, ali je nastao problem u toku realizacije. Taj prostor predstavlja čvorište kanalizacionog sistema i predstoji da se uredi kanalizaciona mreža. Neracionalno je prvo sređivati trg, pa ga poslije ponovo prekopavati. Prebačena sredstva pripadaju Opštini, ubrana su na tom prostoru, nijesu još realizovana, ali su namjenska – objasnio je Dabanović.
Na samom kraju jučerašnjeg zasjedanja, prilikom postavljanja odborničkih pitanja, opozicija je napustila sjednicu koja je potom ptrekinuta zbog nedostatka kvoruma.
– Nijesu nas udostojili odgovorima na odbornička pitanja još sa 15. sjednice – kazao je Savo Vujošević (Nova).
Dosadašnja direktorica JP Komunalne djelatnosti Nedeljka Orlandić jednoglasno je dobila drugi mandat za ovu funkciju.D.S.

Falsifikovanje završnog računa

Vujošević je rekao da su odbornici dobili falsifikovani završni račun za 2012. godinu.
– Prema izvještaju budžeta prikazano je da su uplaćene 62.674,45 eura kao naknada od Morskog dobra za korišćnje zemljišta. Bilo je planirano 130.000, a prikazano je 62.000 eura. Od Vojinovića smo čuli da je Opštini Bar uplaćeno 132.992 eura. Gospoda iz vladajuće koalicije treba da kažu gdje su nestala ta sredstva, i šta je bilo s njima. Da ih nije maca pojela – kazao je Vujošević.
Na to je reagovala predsjednica SO Bar Branka Nikezić.
– Što se mene tiče, insistirala bih da se isti čas odgovori, jer sumnja ne smije ostati ni dan, ali ako to bude sastavni dio računa koji smo usvojili za 2012. očekujemo da se izvinite, ili da se već jednom prestane s ovakvim istraživačkim pitanjima koje postavljaš kao da si agent CIA – kazala je Nikezićeva Vujoševiću.
Većinom glasova prihvaćen je zaključak odbornika Dejana Đurovića da se formira komisija Opštine i Morskog dobra da bi se utvrdile granice između opštine i ovog preduzeća.

Naplata poreza

U popodnevnim satima odbornici su se upoznali sa izvještajem Poreske uprave CG – Područna jedinica Bar o ostvarivanju naplate poreza i drugih javnih prihoda na teritoriji opštine.
– Ukupna naplata poreza i doprinosa u 2012. godini bila je 32.823.000 eura. Najveće učešće je u naplati dorinosa 15.909.000, zatim PDV-a 5.332.000, a porez na dohodak iznosi 5.903.000 eura. Sistemom prinudne naplate u upravnom postupku, blokadom žiro računa i prodajom imovine naplaćeno je 5.525 eura – kazao je načelnik Poreske uprave u Baru Siniša Kovačević.
Dejan Đurović je podsjetio da je dug Opštine za lična primanja i doprinose polovinom ove godine iznosio 2.692.000 eura, JP Komunalne djelatnosti 2.084.514 eura, a JP Vodovod i kanalizacija oko 300.000.
– Zašto direkcija nije ranije reagovala, nego je čekala da dug dostigne cifru od skoro šest miliona eura, pa da onda blokira žiro račun Opštine – pitao je Đurović.

Izvor: DAN