Adem Nimanbegu maketar jedrenjaka Ulcinja + Foto

December 5, 2013   | news

Adem Nimanbegu maketar  jedrenjaka UlcinjaAdem Nimanbegu, pored jedne od makete jedrenjaka iz naše slavne pomorske prošlosti. Urođeni gen, talenat, vještina,čelični živci, upornost, rad i neznam što bih još mogao nabrajati, da bi se opisao čovjek koji uspijeva da izradi makete ovih brodova, jedrenjaka…Vjerovatno Adem, ima u sebi svaku od ovih osobina, jer izraditi ovakve makete i to originalnih brodova, koji su, do ne tako davno, plovili po svim lukama Jadrana i Mediterana, mora se to imati. Kod njega je to malo i nasledno, s obzirom da je dosta članova iz njegove šire i uže pordice plovilo po raznim morima i okeanima. Njegovi preci su ranjie u svoje vlasništvo i posjedovali dva lijepa broda, koji su se zvali, “Poskić” i “Due Frateli”, a koji su kasnije promijenili vlasnike i nestali u vihoru ratova, koji su bijesneli na ovim prostorima.

Adem Nimanbegu maketar  jedrenjaka Ulcinja-4

Vjerovatno i tu leži taj gen, koji se ponekad i probudi kod onih koji posebno vole more i brodove. Nema nikakve sumnje, da Adem voli i more i brodove, čak ima i jedan manji plastični čamac, tako da ga i on podsjeća na pretke, dok ga posmatra dole na Kacemi… Doduše, on ne plovi, ali je more tu, u krvi i na dohvat ruke. Ima jedan divan restoran na mjestu gdje je nekad ilirska Kraljica “Teuta”posmatrala more i pučinu, u nadi da će joj se voleni muž vratiti iz robstva. Njegov restoran ” Dulčineja” nalazi se na samoj ivici bedema, tako da izgleda kao kakav “komandni most “nekog velikog broda. Adem je često tu, i ljeti i zimi, a i poneko od nas, kada naiđe ili kada prođe ulicom. Sada kada nema gostiju, kada je već turistička sezona prošlost, njegova strast i opsesija za brodovima se pojačava i on počinje da modelira.

Adem Nimanbegu maketar  jedrenjaka Ulcinja-1

Već je počeo da radi na nekoliko brodova, koji će tokom dugog zimskog perioda, početi da dobijaju svoju formu i obrise nekadašnjih poznatih jedrenjaka. Naravno, kaže Adem sve zavisi od inspiracije, vremena. Mnogi faktori utiču da se jedna ovakva ideja ostvari, i da jedan iz poznatih jedrenjaka iz naše pomorske prošlosti, nakon puno godina ponovo ugleda svjetlost dana. Očigledno je, da je i turistička sezona ove godine bila dobra, uostalom i osmjeh na njegovom licu dovoljno govori …

Ismet Karamanaga Facebook