EU da eliminiše velikoalbanske udžbenike

December 8, 2013   | Ngjarjet - Events

mapaPoslanik Evropskog parlamenta (EP) Nikolaos Salavrakos postavio je pitanje komesaru Evropske komisije Štefanu Fileu šta će Brisel preduzeti povodom izdavanja udžbenika albanske geografije za četvrti razred srednje škole u kome su teritorije susjednih država predstavljene kao teritorije Albanije.
U pitanju dostavljenom Evropskoj komisiji Salavrakos je rekao da će hiljade učenika u Albaniji školsku godinu završiti tako što će jedan od glavnih elemenata nastavnog plana biti udžbenik geografije iz kojeg uče da se albanske nacionalne granice šire od Grčke do Crne Gore.
– U udžbeniku se navodi da je sjeverozapadni dio Grčke, od Lerina do Preveza, albanska nacionalna teritorija na kojoj je ranija većina stanovnika bila žrtva brutalnog „etničkog čišćenja” od Grka. Dalje se tvrdi da su albanske teritorije Kosovo, djelovi Crne Gore i Srbije, pola teritorije Makedonije i svi sjeverozapadni djelovi Grčke, uključujući i prefekture Florina, Kastoria, Grevena, Janina, Arta, Preveza i Tesprotia – naveo je Salavrakos.
On je, kako se navodi u tekstu, rekao da na tu temu u Evropskoj uniji treba da obrate posebnu pažnju.
– Hoće li Evropska komisija reagovati prema albanskoj vladi s ciljem da se iredentistička učenja sadržana u udžbenicima isprave i uklone iz nastavnog plana do kraja godine – pitao je Salavrakos, na šta Evropska komisija sada treba da odgovori.
Tema postojanja albanskih udžbenika koji promovišu „Veliku Albaniju” nije nova, jer su grčki mediji još 2011. godine objavili da postoje takvi nastavni planovi, a i pojedini grčki političari zatražili su od susjednih zemalja da te udžbenike osude.
U martu ove godine, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (MVPEI) saopštilo je da je uputilo instrukciju crnogorskoj ambasadi u Tirani da ispita navode medija u vezi s udžbenikom geografije za četvrti razred srednje škole. Ambasada u Tirani zadužena je i da reaguje kod relevantnih institucija u Republici Albaniji. Šta se kasnije desilo, nije poznato.
Kako je „Dan” i ranije pisao, prema upozorenju američke obavještajne službe (CIA) i više geopolitičkih eksperata, do 2035. godine na Balkanu će biti formirana velika albanska država, koja će, osim današnje Albanije, obuhvatiti djelove Crne Gore, Srbije, Makedonije i sjeverne Grčke.
M.V.

U geografiji Crna Gora bez pet opština

Srpski i grčki mediji prenijeli su početkom ove godine da udžbenik geografije za četvrti razred srednje škole sadrži konstataciju kako su „Bar, Ulcinj, Plav, Rožaje i Gusinje albanska područja”. Navodno je navedeno da je istočni dio Kosova nepravedno dodijeljen Srbiji, a da su albanska područja u Crnoj Gori Ulcinj, Plav, Gusinje, Bar i Rožaje. U udžbeniku se upozorava da su ta područja do 1912. godine bila dio geopolitičke kompaktne cjeline Albanije, a poslije balkanskih ratova i turske kapitulacije vojnički su ih osvojele oružane snage Crne Gore.

Izvor: DAN