Ulcinj: Cungu da isplati plate

December 8, 2013   | Ngjarjet - Events

Sindikalne organizacije JP Vodovod-UlcinjSindikalne organizacije JP „Vodovod” i Centar za kulturu najavile su da će narednih dana organizovati proteste zbog teške materijalne situacije zaposlenih, zbog neizmirenih zarada i neuplaćenih doprinosa. U sindikatu Centra za kulturu kažu da će u subotu, 7. decembra, krenuti sa protestima.
– Svakog dana ćemo na dva sata prekidati rad i na taj način upozoriti osnivača da mora da ispuni svoje obaveze prema nama – saopštila je predsjednica te organizacije Ljiljana Janinović.
Ona je kazala da će, ukoliko se u kratkom roku ne nađe neko za radnike prihvatljivo rješenje, krenuti u radikalnije oblike sindikalne borbe. Prema njenim riječima, radnicima Centra za kulturu se duguje devet plata, a za čak 39 mjeseci nijesu uplaćivani doprinosi.
– Na ovaj korak smo se odlučili jer predsjednik opštine Nazif Cungu nije ispoštovao dogovor. Obećao nam je još lani da će do kraja 2012. godine dugovi prema nama biti na nuli. Godinu dana kasnije mi smo u goroj poziciji – dodala je Janinovićeva.
Predsjednik Sindikata JP „Vodovod” Rasim Osmani tvrdi i da su zaposleni u tom preduzeću odlučili da stupe u štrajk ukoliko im ne ispune zahtjeve.
– Prethodnih dana smo uputili zahtjeve rukovodstvu, odnosno direktoru, u kojima između ostalog tražimo isplatu zaostalih ličnih dohodaka i putnih troškova kao i uplatu doprinosa. Takođe, zahtijevali smo da nam se dostave informacije o stanju u kome se nalazi preduzeće kao i plan izlaska iz evidentne finansijske krize – kazao je „Danu” Osmani i dodao da 150 radnika sedam mjeseci nije primilo plate, a više od dvije godine nijesu im uplaćivani doprinosi.
– Dvije godine nijesmo ni dobili putne troškove, ljudi ne mogu da idu u penziju iako ima onih koji su to pravo stekli. Ništa ne primamo, a mnogi zaposleni pozajmljuju novac kako bi iz udaljenih sela došli na posao. Situacija je nepodnošljiva i mi nemamo drugog izbora. Sačekaćemo još nekoliko dana i ukoliko ne budu prihvaćeni naši zahtjevi, spremni smo da radikalizujemo proteste kako bi se izborili za naša prava – poručio je Osmani.
Podsjetimo, radnici javnih preduzeća i organa lokalne uprave već su ranije protestvovali zbog teškog materijalnog položaja, ali su odustali od protesta nakon što je rukovodstvo Opštine obećalo da će uvođenjem sanacionog plana moći da se kreditno zaduže kako bi, uz sopstvene prihode, počela isplata nagomilanih obaveza prema povjeriocima. Kao glavni razlog kašnjenja u isplatama zarada, iz lokalne uprave navode sudske sporove, zbog kojih je žiro račun lokalne samouprave više puta bio u blokadi. Opština i javna preduzeća za bruto plate dužna su milion i 155 hiljada eura. Dug ze neizmirene poreze i doprinose za zarade iznosi 2,2 miliona, od čega je milion i 140 hiljada obaveza lokalne samouprave.
M.K.

Izvor: DAN