Radnici Centra za kulturu u Ulcinju, stupili u štrajk glađu

December 13, 2013   | news

Ljiljana Janinovic UlcinjDa stežemo kaiš ne možemo, jer na njemu više nema rupa

Radnici Centra za kulturu u Ulcinju, njih 26, stupili su juče u štrajk glađu, jer im Opština duguje devet plata, a već 39 mjeseci im nijesu uplaćivani doprinosi. Kao što su dan ranije i najavili, zaposleni su do 11 časova čekali da li će im uplatiti šest zaostalih plata što je bio uslov da se odustane od štrajka. Kako do roka koji su dali Opštini da im uplati zarade nije bilo nikakvih informacija, radnici su zaključali prostorije i odlučili da se gladovanjem bore za svoja prava, i to je prvi put u istoriji Ulcinja da su se zaposleni u nekoj instituciji ili preduzeću odlučili na ovako radikalan korak.
– Nije nam preostalo ništa drugo nego da ovim postupkom pokušamo da ostvarimo naša prava. Pokušali smo sve. Pisali smo predsjednicima Opštine i Skupštine, sekretarima, sindikatu… Najavili smo i organizovali štrajk upozorenja, ali sve to nije dalo nikakve rezultate. Jednostavno, mi ne možemo ovako dalje. S obzirom na to da je Opština budžetom predvidjela 180 hiljada eura Centru za kulturu, a uplaćeno je oko 100 hiljada, pitamo gdje je ostatak novca jer smo dobijali samo neto platu ili polovinu tih para. Mjesečne obaveze samo za plate i doprinose iznose oko 20 hiljada eura, pa iako imamo sopstvene prihode to nije dovoljno. Naši i životi naših porodica preči su od predizborne kamanje i službenih putovanja po svijetu – kazala je predsjednica Sindikata Centra za kulturu Ljiljana Janinović i naglasila da su radnici odlučni i da će istrajati u zahtjevima.
Radnici su ogorčeni i što nemaju isti tretman kao i ostali budžetski korisnici.
– Njima se ne duguje ovoliko plata. Oni primaju, a mi ne. Zašto se nijednom nijesu odrekli uplate u našu korist. I mi imamo porodice, đake i studenete, kredite… Zbog čega nijesmo jednako tretirani iako smo na budžetu. Tačno je da imamo prihode, ali su oni nedovoljni da izmirujemo zarade. Članarine u biblioteci su pet eura, a ulaznica u Muzej košta euro. I od zakupnina nemamo dovoljno sredstava, a koristimo ih da bismo pokrili troškove. Bez pomoći Opštine ne možemo opstati. Da stežemo kaiš ne možemo, jer na njemu više nema rupa – poručili su ogorčeni radnici.
selim resulbegovic
Podršku zaposlenima pružili su potpredsjednik opštine i predsjednik OO SDP-a Selim Resulbegović i doskorašnji odbornik te partije u lokalnom parlamentu Skender Elezagić. Resulbegović je izrazio žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli zaposleni. Prema njegovim riječima, do štrajka glađu ne bi ni došlo da nijesu propuštene brojne šanse za punjenje budžeta Opštine.
– Moglo je biti dovoljno novca da i vi i sve javne ustanove budu podmirene i što se tiče plata i doprinosa. Za ove dvije godine propustili smo da u budžet prihodujemo najmanje šest miliona eura. Krivac što to nije tako je predsjednik opštine Nazif Cungu, koji savjete koalicionih partnera nije htio da sprovede u djelo. Da je bilo drugačije, u ovim kriznim godinama ne bi imali potrebe za sanacionim planom. Mi smo ga za to prozvali, stavku po stavku, i to nije ništa novo. Nažalost, jedna od posledica takvog ponašanja je i ova situacija. Sramno je što nam je kultura na marginama, a radnici se štrajkom glađu bore za svoje zarađene plate – podvukao je Resulbegović.
U znak solidarnosti sa kolegama u Ulcinju, juče su sve institucije kulture širom Crne Gore na pola sata obustavile rad.
M.Knežević
Izvor: DAN