Radnici Centra za kulturu Ulcinj, plate i ostavku Cungua

December 14, 2013   | news

Centar-za-kulturu-UlcinjBilo nam je rečeno da ćemo nakon jedne plate za nekoliko dana dobiti i ostatak, sada nam pričaju drugu priča, a predsjednik ne želi da potpisom garantuje isplatu osam zaostalih zarada, pa bi najbolje bilo da što prije podnese ostavku, istakla je Ljiljana Janinović

ULCINj – Iako im je Opština Ulcinj juče uplatila jednu od šest traženih plata, zaposleni u Centru za kulturu jednu nijesu željeli da obustave štrajk glađu, jer predsjednik opštine Nazif Cungu nije mogao da im garantuje isplatu zaostalih zarada. Radnici Centra za kulturu, njih 26, stupili su prije dva dana u štrajk glađu jer im lokalna uprava duguje devet zarada, a 39 mjeseci nijesu im uplaćeni doprinosi. Cungu je juče razgovarao sa štrajkačima kako bih ih nagovorio da prekinu štrajk, ali su oni ostali pri zahtjevima. U teškoj i na momente napetoj atmosferi, u prostorijama hola biblioteke, radnici su prvog čovjeka opštine optužili da ne haje za njihove probleme, tvrdeći da u opštinskoj kasi ima novca da im se isplate zarade. Oni su od Cungua, koji ih je posjetio zajedno sa sekretarom za budžet i finansije Agronom Ibrahimijem, zahtijevali da potpisom garantuje da će im kada se vrati službenog puta u Saudijsku Arabiju obezbijediti sredstva za još pet zaostalih zarada.
– Pozivam vas da prekinete štrajk i obećavam da ću učiniti maksimalne napore da što prije riješimo vaše probleme. Moramo se dogovoriti i planirati dinamiku kako i kada će se izmiriti dugovanja. Ove obaveze prema radnicima ne datiraju od momenta kada sam ja došao na mjesto predsjednika. Nažalost, situacija je teška i u drugim javnim preduzećima, pa iako je na snazi sanacioni plan, kreditna sredstva od dva miliona eura, koje nam je Vlada odobrila i kojima smo planirali da rješavamo najveće probleme, ne možemo da uzmemo jer je Skupštini skraćen mandat. Podsjećam da je Opština samo ove godine preuzela preko 310 hiljada eura obaveza Centra za kulturu. Dio novca je uplaćen, a plaćeni su brojni računi za vodu i struju, kao i ostali troškovi – naveo je Cungu i dodao da je Opština preuzela obavezu plaćanja poreza i doprinosa u roku od pet godina.
– To smo preuzeli i za ostale javne ustanove. Kada budem dobio odgovor od Ministarstva finansija znaćemo koja sredstva imamo na raspolaganju i koja je dinamika izmirenja obaveza – pojasnio je Cungu.
Njegova objašnjenja i obećanja nijesu pokolebala štrajkače, koji su ostali pri zahtjevu da u što kraćem roku dobiju još pet neisplaćenih zarada.
– Nama je prvobitno rečeno da će nakon jedne plate, koju smo danas dobili, za nekoliko dana biti isplaćen ostatak. Sada nam se priča drua priča, a predsjednik ne želi da potpisom garantuje isplatu. Zbog toga nastavljamo štrajk glađu, iako je danas Hitna pomoć čak pet puta intervenisala. Nekoliko zaposleni imalo je visok krvni pritisak i njihovo zdravstveno stanje je jako loše. Svi smo iscrpljeni i ljuti. Najmanje što bi mogao da učini poslije ovakvog nastupa Cungu bi trebalo da podnese ostavku i mi ga pozivamo da to učini. To bi bio moralni čin – kazala je predsjednica Sindikata Centra za kulturu Ljiljana Janinović.
M.K.

Izvor: DAN