Prekinuti agoniju Ulcinjskog muzeja

December 15, 2013   | news

Agonija Ulcinjskog muzejaZa žaljenje je konstatacija da se ovdje štrajkuje.. Posebno iritiraju ovakve napisi. Naravno, ja želim da se ljudima kojima su zaposleni u Centru za Kulturu isplate primanja, jer ljudi nijesu krivi što su tu, gdje jesu, jer većina njih je zaposlena na osnovu partijskih i rođačkih veza…Ali, oni moraju biti svjesni, da se novac i mora zaraditi. Drugačijim odnosom, drugačijom sistematizacijom radnih mjesta, drugačijim načinom zapošljavanja, može se i u Centru za kulturu zaraditi. Imaju oni za to dovoljno prostora, a vremena beskonačno. Naglašavam, da je to posebno ovdje u Starom gradu moguće, gdje Centar za kulturu, još iz komunističkog vremena drži “srce” Starog grada. Dok zgrada Centra za kulturu, posjeduje ogroman neiskorišćen prostor, koje im je društvo izgradilo. Da ne govorimo o ogromnoj modernoj uređenoj sali, koja se dobrim menadžmentom može i te kako iskoristiti. Ali, treba htjeti i znati, naravno, a to su različiti pojmovi.
Agonija Ulcinjskog muzeja-1
Međurtim, ovakvom politikom zapošljavanja, po partijskim i rođačkim vezama, ili dovođenja mladih kadrova na mjesta koja nijesu potrebna, koja se samo zbog njihovog zapošljavanja izmišljaju, sve to dovodi do ovoga. Na kraju dolazi do toga, da oni pravi koji su potrebni, doživljavaju ovakve stresove, a koji nažalost moraju, da na ovaj način i ostvare svoja prava. Zato sam i i tvrdio i predlagao i gradonačelnicima, a i političarima, a mora se reći da većina njih nosi na duši i ove odnose, zbog toga što su oni svojim rukovodećim kadrovima dozvoljavali da rade što hoće, a to tvrdim i sada, da je još davno trebalo odvojiti, “Muzejski komleks” od Centra za kulturu. To je svuda u svijetu urađeno, pa čak i kod nas u malenoj Crnoj Gori. Dali gospoda iz Centra za kulturu znaju, da je i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i umjetnosti na Cetinju odvojen. Muzejski komleks u Starom gradu je na teritoriji Opštine Ulcinj, ali je on pod ingerencijom Republičkog zavoda, odnosno sad odvojenog, Kulturnog nasleđa…I još jedna rečenica, u vrijeme tranzicije i privatizacije, svega i svačega, dali neko iz Centra za kulturu razmišlja o činjenici, da je kojim slučajem Centar privatizovan , koliko bi radnika taj privatnik zadržao.
Agonija Ulcinjskog muzeja-1
Dali su svjesni koliko bi radnika radilo, i kako bi se radilo u muzeju. Vjerujem da jesu. Kao prvi čovjek Udruženja “Kalaja”, dakle Starog grada, čiji je osnovni cilj zaštita i sačuvanje svih kulturnih vrijednost, a time i ovog dijela, gdje mi zbog njihove krutosti i nefleksibilnosti, nemamo nikakvog uticaja, hoćemo otvorene kapije. Naravno, ja, a siguran sam i svi ostali moji sugrađani, koji žive među drevne zidine Starog grada imamo izuzetne dobre odnose sa svima njima. Ali njihove probleme, moraju riješavati institucije sistema dok rijetki turisti koji ponekad i zalutaju do nas, ne smiju naći zatvorene kapije, pogotovo ne, ovakve napise.

Ismet Karamanaga Facebook