Pronađeno rješenje za štrajkače u ulcinjskom Centru za kulturu

December 15, 2013   | Ngjarjet - Events

ULCINJ –  Radnici Centra za kulturu, koji četvrti dan štrajkuju glađu, dobiće u ponedjeljak zarade koje im se duguju.

Radoje-Zugic-Srdjan-Milic

Foto: Vijesti

 

Ovo je dogovoreno na sastanku ministra finansija Radoja Žugića sa predsjednikom Socijalističke narodne partije Srđanom Milićem.

Kako je saopšteno iz SNP Milić je sinoć razgovarao je Žugićem, kako bi se pronašlo rješenje u cilju sprečavanja bilo kakve posljedice po zdravlje štrajkača u ulcinjskom Centru za kulturu.

– Shodno tom rješanju u ponedjeljak će biti uplaćen traženi iznos sredstava, uz puno poštovanje zakona. Predsjednik Milić se ovim putem zahvaljuje ministru finansija dr Radoju Žugiću na razumijevanju situacije i profesionalnom i ljudskom odnosu – naveli su iz SNP.

Podsjetimo prvi put u istoriji Ulcinja zaposleni u institucijama su se odlučili za ovako radikalan korak. U vezi štrajka, ranije juče oglasile su se opozicione političke partije koje za ovakvo stanje u Centru krive rukovodstvo Ulcinja i predsjednika opštine i lidera Force, Nazifa Cungua.

– Lokalna uprava pokazala je sraman odnos prema radnicima jer ih ubjeđuje kako novaca za isplatu njihovih zarada nema. Pitamo se kako je moguće da ima novca za predizborna asfaltiranja koja su u toku, a nema za radnike – naveli su iz Pozitivne.

Reagovali su i iz Demokratske unije Albanaca koji su pozvali ulcinjsku vlast  da „povade glave iz pijeska i pozabave se problemom tih radnika, jer tamo ne štrajkuju Mongolci i Kinezi nego naša braća i sestre, naši sugrađani koji ništa manje nego oni imaju pravo na normalan život.

U Forci , međutim ističu da su dugovanja nastala kada su oni bili na vlasti.

– Jasan nam je njihov strah od odgovornosti, ali nam nije prihvatljivo da imaju tako malo političkog morala da zloupotrebljavaju tešku situaciju u Centru za kulturu –naveli su u saopštenju.

Iz te političke partije su apelovali na radnike da koriste druge vidove protesta, uvjeravajući da će se sanacionim planom stvoriti uslovi da se kreditom izmire zaostale plate ne samo radnika Centra za Kulturu već i drugih javnih preduzeća. Oni su podsjetili da je radnicima Centra u petak isplaćena zarada za april, te da im se sada duguje sedam plata.

– Plan koji je potpisan u junu 2013. godine je ono što plaši bivše koalicione partnere, odnosno situacija da se dugovanja svedu na nulu te su stoga i pokrenuli bojkot rada u lokalnom parlamentu – ocjenjuju u Forci.

A. Ž.

Izvor: POBJEDA