Forca: Za probleme odgovorna bivša vlast – Video

December 17, 2013   | Ngjarjet - Events

Nova Demokratska Snaga_FORCANova demokratska snaga Forca, čiji je lider predsjednik opštine Nazif Cungu, apelovala je na zaposlene Centra za kulturu da ne ugrožavaju zdravlje i da koriste druge vidove protesta da bi iskazali svoje zahtjeve i nezadovoljstvo. U reagovanju povodom višednevnog protesta zaposlenih ističe se da se radnicima Centra za kulturu duguje skoro isti iznos kao onog dana kada je aktuelna vlast preuzela rukovođenje opštinom.
Ova vlast u novembru 2011. godine zatekla je dug od osam plata. Obaviješteni smo da su uplaćena sredstva i za april 2013. godine. To znači da je zaostatak plata koji je naslijeđen na istom nivou i da je u proteklom dvogodišnjem periodu isplaćeno 25 zarada. Sada je dug smanjen na sedam plata. Ono što nije bilo poznato ni nama ni javnosti je da Centar za kulturu 20 godina nije plaćao dug za vodu i komunalije, pet godina račune za struju. Nije bilo poznato ni dugovanje Upravnom odboru oko 40.000 eura. Isto tako enormni hotelski i restoranski računi u periodu do 2011. godine nisu bili poznati, a i to dolazi na naplatu. Opština je sanacionim planom sa Ministarstvom finansija preuzela obavezu da će kao i svim drugim preduzećima u sledećih pet godina otplatiti doprinose od preko 250 hiljada eura.
Shvatamo da je ekonomska kriza dovela radnike do kraja njihove izdržljivosti, ali nam nije jasno kako se štrajk nije pokrenuo kada se preduzeću dugovalo 15 plata, u ljeto 2011. godine kada su i pomenuta dugovanja nastala – navodi se u saopštenju Force i dodaje da
partije koje pokušavaju da odgovornost prebace na predsjednika opštine i Forcu, zaboravljaju da su dugovanja nastala kada su oni bili na vlasti.

Izvor: DAN