Prioritetni projekti u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture u 2014 na teritoriji opštine Ulcinj

December 18, 2013   | news

Prioritetni projekti u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture UlcinjaPrioritetni projekti čiji bi se pojedini segmenti mogli realizovati u 2013. ili 2014. godini
14. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i pojedinih segmenta vodovodne i kanalizacione infrastrukture na teritoriji opštine Ulcinj Opis projekta: Projekat obuhvata poboljšanje vodovodnog i kanalizacionog sistema i izgradnju postojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Lokacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda predviđena je na području Ulcinjskog polja. Tehničko rješenje izgradnje PPOV dato u Studiji izvodljivosti predviđa ispuštanje prečišćenih voda u kanal Port Milena. Zbog potrebe da se hitno zaštiti kanal Port Milena od otpadnih voda iz naselja Kodra, Totoši, Bijela Gora, Donja Bratica, aktivnosti vezane za izgradnju kanalizacone mreže za ova četiri naselja, realizuju se kao poseban projekat. Potrebna sredstva i finanisranje: S obzirom na visok nivo prečišćavnja koji se zahtijeva, izgradnja postrojenja u Ulcinju predstavlja vrlo skupu investiciju zbog čega je predviđena fazna izgradnja postrojenja. Procijenjeno je da su za realizaciju projekta potrebna sredstva u iznosu od 25 miliona €. Planirano je da se potrebna sredstva obezbijede iz kredita KfW banke namijenjenog realizaciji V faze poboljšanja vodosnabijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju, kao i sredstava EIB iz kojih će se finansirati izgradnja kanalizacione mreže u naseljima Kodra, Totoši, Bijela Gora, Donja Bratica. Prema Studiji izvodljivosti, za izgradnju ovog dijela kanalizacione mreže potrebna su sredstva u iznosu od 5,3 miliona €. Izvjesno je da će se ova kanalizaciona mreža graditi prije PPOV. Planirano je da se sredstva za realizaciju ovog dijela projekta obezbijede iz kredita EIB –

Pregled prioritetnih projekata u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture čija realizacija se predviđa
u 2013 i 2014. godini

5,0 miliona € i granta IPF MW – 300.000 €. Na osnovu sporazuma KfW Banke i EIB, implementacija ovog segmenta projekta je povjerena PROCON-u. U kapitalnom budžetu obzbijeđena su sredstva u iznosu od 69.000 € za izradu Glavnog projekta. Stanje projekta: Za dio projekta koji se odnosi na izgradnju kanalizacione mreže u naseljima Kodra, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica, urađena je Studija izvodljivosti, a izrada Glavnog projekta je u toku i očekuje se da isti bude završen u IV kvartalu 2013. godine.
Za postrojenje u Ulcinju 2009. godine urađena je Studija izvodljivosti sa idejnim projektom. Iste godine urađen je i Elaborat procjene uticaja postrojenja na životnu sredinu na koji je pribavljena saglasnost nadležnog organa.
Nakon pristupanja opštine Ulcinj sistemu Vodacom, KfW banka je angažovala nezavisnog konsultanta koji je uradio Studiju o procjeni stanja vodovodne i kanalizacione infrastrukture sa pregledom prioritetnih investicija na bazi koje je pripremljen Projektni zadatak za izradu Studije izvodljivosti za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u opštini Ulcinj. U pretkvalifikacionom postupku za izradu Studije kvalifikovalo se 5 ponuđača kojima je krajem avgusta upućen poziv za dostavljanje ponuda. Najprihvatljivija je bila ponuda firme Dahlem iz Njemačke sa kojom je zaključen ugovor o izradi studije 20. decembra 2012. godine. Kompanija Dahlem je otpočela aktivnosti na izradi Studije 3. januara 2013. godine. Rok za izradu Studije je avgust tekuće godine. Konsultant je dostavio radnu verziju Studije u kojoj su elaborirana varijantna rješenja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na području opštine Ulcinj. Studijom su razrađena do nivoa idejnog projekta samo odabrana varijantna rješenja predviđena za I fazu implementacije.
Tokom avgusta Vodacom je pripremao komentare na radnu verziju Studije i prikupiljao komentare i sugestije ostalih učesnika projekta. Prikupljeni komentari su dostavljeni Konsultantu u cilju izrade finalne verzije Studije.
Ocjena projekta – 3,175

Izvor: Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma