DF: Opštinu doveli u bezizlaznu situaciju

December 20, 2013   | Ngjarjet - Events

DEMOKRATSKI FRONT ULCINJAOpštinski odbor Demokratskog fronta ocijenio je da se analizom razvoja Ulcinja od početka višepartijskog sistema, a kroz posmatranje završnih računa budžeta, mora konstatovati da se najjužnija opština nalazi u krajnje bezizlaznoj situaciji. U saopštenju za javnost DF navodi se da „ukoliko je budžet ogledalo grada, mi sve posmatramo kroz iskrivljenu stvarnost”.
– Običan građanin koji nema vremena da analizira budžet može i površnim pogledom šetajući našim prirodom nagrađenim gradom shvatiti u kakvom haosu živi. Ukoliko, ne dao Bog, prošeta, ne više zapadnom Evropom, kao što smo nekada govorili, već do naših susjednih opština dolazi do zaključka da još nijesmo ušli u 21. vijek. Ne znamo da li je iko sagledao završni račun budžeta za 2012. godinu, uporedio ga sa prethodnim godinama i sa budžetima Bara, Budve, Tivta, Kotora…. Jesu li to uradili oni koji su zaduženi za njegovo sastavljanje i realizaciju. Ako jesu to će im biti dovoljno da se više nikada u ovom personalnom sastavu ne pojave na izborima – navodi se u saopštenju DF-a, odakle upozoravaju na dvije, kako ističu nevejerovatne pojave, koje su dovoljene da se shvati kako su vlasti u Ulcinju proteklih godina planirale razvoj opštine.
– Trebalo bi objasniti dvije nevjerovatne pojave, prvu, da je kapitalni dio budžeta za 2012. god. realizovan u iznosu od nešto manje od 240 hiljada eura. Prosto račeno, toliko je opština Ulcinj izdvojila za unapređenje grada. Ako tome dodamo da je komšijskim opštinama jedan malo bolje stojeći domaćin uložio više od ovoga za poboljšanje infrastrukture u svojim privatnim apartmanima jasno nam se kaže dokle smo dogurali. Drugo čudo neviđeno imamo u planu budžeta za 2013. godine, gdje se konstatuje da će se za kapitalni dio budžeta izdvojiti 4.126.800, eura, a da će se sredstva za to obezbjediti od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (komunalije) i od prihoda od prodaje imovine. Takav stepen neozbiljnosti je nezabilježen u dosadašnjoj praksi izrade opštinskih budžeta. Kapitalni dio budžeta je povećan za više od 1.700 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Čak su iz Ministarstva finansija,u pismu koje su uputili predsjedniku Nazifu Cunguu, kurtoazno ukazali na ovu kao i druge nelogičnosti izrade budžeta za 2013. godinu. Sama činjenica da se u planu budžeta predviđa njegovo povećanje za 139 odsto govori da su obrađivači najznačajnijeg dokumenta u Ulcinju, ili svjesno pokušali da obmanu javnost, ili su pokazali takav stepen neznanja, da ovo treba da zabrine sve građane koji im daju makar i samo jedan glas – navode iz OO DF-u i dodaju da u svim budžetima iz predthodnih godina ima jedna zajednička stavka – vraćanje dugova iz prethodne godine i zaduživanje u tekućoj.
– Ovo nam govori o načinu na koji je planiran razvoj grada u svim prethodnim godinama, a što se jasno vidi i golim okom, pa nije ni potrebna bilo kakva stručna analiza. U periodu u kojem su pokušali da izađu iz oklopa formiranja vlasti između nacionalnih partija i uključivanjem DPS stručnjaka, vladajuće garniture napravile su katastrofalnu situaciju, da će nam trebati godine oporavka – zaključak je saopštenja ulcinjskog odbora DF-a.
M.K.
Izvor: DAN