Ulcinj: Žene su izjednačene sa muškarcima, ali…

December 22, 2013   | news

ULCINJ – Odavno su i u Ulcinju prošla vremena kada je muškarac zarađivao za cijelu porodicu, a žena vodila brigu o domaćinstvu. Ekonomska situacija više ne dozvoljava ovakvu podjelu uloga i kada bi je neko htio. Posljednjih godina žene se izjednačavaju sa muškarcima na mnogim poljima i više im niko ne brani da se obrazuju, zapošljavju i biraju, ali ipak tri sfere života – politička, ekonomska i porodična su oblasti gdje su žene diskriminisane uprkos činjenici da je 21. vijek odavno počeo.
ILMIRA-LIKA

Najviše žena zaposleno je u opštini, školstvu, zdravstvu i privatnom sektoru. Ipak u Ulcinju koji broji oko 20.000 stanovnika, samo tri žene su na direktorskim pozicijama: imamo direktorku predškolske ustanove, direktorku škole, a od nedavno i izvršnu direktorku privatne televizije. U politici je situacija takođe nesrazmjerna – u odborničkim klupama sjede samo tri žene. U ovom slučaju tri i tri su pet jer jedna izuzetna žena je uspjela da bude i izvršna direktorka i da sjedi u odborničkoj klupi. Ona je i majka petoro djece. Njeno ime je Ilmira Lika.

Žene imaju moć…

– Apsolutno se ne slažem sa tim da je politika muško pitanje. Žene su oduvjek bile faktor u društvu, ali su ućutkivane zbog muških sujeta. U politici i sada ogroman dio posla rade žene, ali one su u pozadini. One su tu jer odlično obavljaju poslove, a za fotografiju i intervjue zna se ko je u prvom planu – govori Ilmira i dodaje „Žene imaju moć i ličnu mogućnost, ali im treba jača podrška društva.“

Prema njenim riječima, u ekonomiji je takodje loša situacija, jer samo 9% žena ima svoj biznis, one rade na najmanje plaćenim mjestima, pogotovo u privatnom sektoru i samim tim što manje zarađuju ekonomski su nestabilnije.

– Muškarci više zarađuju, na boljim su položajima. Mi se za njih udajemo, živimo u njihovim kućama, nosimo njihova prezimena. Oni se vrate sa posla i odmaraju, a žena se vrati sa posla i dočeka je drugi posao – govori Snežana Živanović (31) iz Ulcinja, profesor crnogorskog jezika u srednjoj školi.

– I pored činjenice da postoje brojni propisi i načela kojima se teži unapređenju i afirmaciji žena, treba više da se radi na promovisanju ženskog uspjeha. I bez obzira na to što je situacija bolja nego prije 50 ili više godina, još postoje primjeri različitih oblika diskriminacije žena u oblasti rada i zapošljavanja i još muškarci vode glavnu riječ – govori nam Emina Derviši (29), poslovno tehnički sekretar Turističke organizacije Ulcinja.
Emina Dervisi

I ako vozi avion…

Možeš ti da radiš i na građevini, ali zna se ko pere sudove.

Kada se žena vrati sa posla, pa makar radila cio dan, kada dođe kući sačekaju je iste one dužnosti kakve su je čekale i kada je bila samo domaćica prije više od pola vijeka. Nerijetko je sačekaju i oni „muški“ poslovi. Sa ovim se slažu sve naše sagovornice. Koliko su žene napredovale, toliko su se i opteretile. Niko njima ništa ne brani, neka žena vozi avion ako hoće, ali kad dođe doma – zna se ko se na raboti opučio.

– Kućni poslovi i obaveze oko djece su područje gdje se muškarac nikad ne buni da žena sve završi sama i da bude u prvom planu. Sve to žene mnogo bolje rade od muškaraca, jer to njima naravno odgovara – govori Ilmira.

Institucije

Gledajući pravnu stranu ove priče – prema onome što je usvojeno formalno – žene su zaštićene kao bijeli medvjedi, ali mrtvo slovo na papiru ne znači baš ništa.

– Prema statistikama rađenim 2012. godine od strane UNDP-a svaka treća žena u CG trpi nasilje ili diskriminaciju u raznim oblastima, a svaki 4 građanin je spreman da potvrdi da nasilje postoji i da je ono opravdano – kaže Ilmira. Hej, nasilje je opravdano?!

– Žena ne mora ,,pustiti jezik“ za svoja prava. Za svačija prava, treba da se bore institucije i da sprovode zakone I druge akte  koje su sami donijeli. Ključnu uloga imaju institucije sistema koje treba da  sprovode mjere – govori Ilmira.

– Patrijarhalno vaspitanje takvog je karaktera da odražava dominaciju muškaraca nad ženama. Koliko god se govorilo o napretku žena, svjesni smo činjenice i treba je prihvatiti da u Crnoj Gori muškarci sve mogu bolje, imaju više šansi da napreduju, bolje zarađuju…itd. – kaže Emina Derviši i dodaje da je posebno  zabrinjavajući podatak da raste nasilje prema ženama.

Da li žene današnjice trpe više nasilja ili samo više pričaju o pretrpljenom, teško je utvrditi. Ipak, procesuirani slučajevi nasilja su još na nivou statističke greške.

Sin jedinac

Korijeni neravnopravnosti vjerovatno leže u samom vaspitanju. Kada se rodi sin, još ako je „jedinac“ on uživa posebne privilegije. Kada muško zasnuje porodicu, on očekuje, a najčešće i dobija isti onaj tretman kakav je imao od primarne porodice. Ako ovaj tretman ne dobije – žena je za svaku osudu. Mnoge osobine koje se ženi ne praštaju, za muškarca su poželjne i od njega se očekuju. Ako je muškarac alkoholičar – on je „popio“. Ako je žena popila čašu vina na javnom mestu – ona se napila. Ako je na bilo koji način originalna i drugačija, ona je neprihvatljiva. Od nje se očekuje da misli, ponaša se i reaguje po utvrđenim pravilima.
snezana zivanovic ulcinj

– Mnogo je lakše ličiti na druge i biti ono što sredina od tebe očekuje nego boriti se da budeš drugačiji. Veoma rano žene nauče da se uklapaju i prihvate sve ono što im život i društvo nametnu – govori Snežana Živanović.

Bez odmora

– Svaki dan mi je jako naporan, ali volim svoj posao i to me uvijek gura dalje. Priroda posla je takva da nikad nemam odmora. Za potrebe djece se usklađujem sa suprugom i njegovom majkom, koji mi puno pomažu. Trudimo se da sve odradimo u najboljem duhu i kao roditelji i kao poslovno angažovani ljudi. Najbitnija je dobra organizacija i vremenska uskladjenost – govori nam Ilmira Lika.

Ana Živanović
Izvor: POBJEDA