Opština Ulcinj u totalnoj finansijskoj blokadi

January 3, 2014   | news

Agron Ibrahimi-1Od 1. januara Opština Ulcinj ne može da izvrši nijedno plaćanje prema dobavljačima niti da isplaćuje zarade zaposlenima jer ne postoji odluka o privremenom finansiranju organa lokalne samouprave u prvom tromjesečju ove godine. Ta odluka je zakonska obaveza s obzirom na to da, zbog poznate političke krize nije razmatran i usvojen budžet za 2014. godinu. Lokalna samouprava se našla u nezavidnoj situaciji jer su protiv te odluke na nedavnoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine glasali svi odbornički klubovi, sa izuzetkom Nove demokratske snage – Forca. Stručnjaci smatraju da bi ovakva situacija, ukoliko se što prije ne riješi, mogla u narednom periodu da izazove ozbiljne konsekvence. Ekonomista i kandidat Demokratskog fronta za odbornika u SO Ulcinj Željko Rolović smatra da ukoliko se budžet ne donese do 31. marta 2014. godine Opštini prijeti prinudna uprava.
– Trebalo bi uzeti u obzir sve pretpostavke. Lokalni izbori se završavaju krajem mjeseca i postavlja se pitanje šta ako se odmah ne bude formirala vlast. U Ulcinju smo imali situaciju da 2010. godine nakon majskih izbora nije mogla da se konstituiše vlast, već su izbori ponovljeni u oktobru. Takođe, nema odluke o privremenom finansiranju koja je bila obaveza jer nema predloga budžeta. I da je donesena takva odluka važila bi do 31. marta – objašnjava Rolović i dodaje da u sadašnjoj situaciji neka od ovlašćenja može da iskoristi jedino predsjednik opštine.
– Međutim, ta ovlašćenja nijesu velika. Inače, po odluci o privremenom finansiranju može da se mjesečno troši jedna dvanaestina rashoda iz budžeta iz prethodne godine. Ne više od toga. Znajući kolike su obaveze prema dobavljačima, zaposlenima… kao i drugim troškovima, radi se o veoma velikom problemu za koji je prvenstveno odgovorna vladajuća koalicija i predsjednik Opštine. Nikako se nije smjelo dozvoliti da rashodna strana budžeta dođe u blokadu. Vlast, kakva god da je bila, imala je vremena da izbjegne ovu situaciju, ali nažalost nije. Sada će zbog toga biti teških posljedica, prije svega za one koji zavise od sredstava iz opštinske kase – smatra Rolović.
I sekretar za budžet i finansije Agron Ibrahimi kaže da se lokalna uprava našla u nesvakidašnjoj situaciji koja otežava ionako složeno finansijsko stanje.
– To je veliki problem, ali postoje dva načina da ga riješimo. Prvi je da predsjednik Opštine Nazif Cungu sam donese tu odluku koja bi se naknadno verifikovala na prvom sledećom okupljanju lokalnog parlamenta. To je uostalom i neophodno kako bi se izbjegla veća šteta po rad lokalnih organa. Druga varijanta je da se do izbora koji su zakazani za 26. januar iskoristi prilika da se sazove vanredna sjednica Skupštine opštine kako bi se usvojila odluka o privremenom finansiranju. Zato je potrebna saglasnost većine političkih subjekata u lokalnom parlamentu, a vidjeli smo već da tog konsenzusa nedavno nije bilo – pojašnjava Ibrahimi i dodaje da trenutnom situacijom nijesu ugroženi lokalni izbori.
– Prije nove godine OIK-u smo prebacili 12 hiljada eura i ta sredstva trebalo bi da omoguće da se bez većih problema organizuju izbori. Ipak, političke partije ne mogu sada očekivati sredstva koja ih po zakonu sleduju i to se eventualno može uraditi čim se riješi ovaj problem – navodi Ibrahimi.
Čelnici svih stranaka, sa izuzetkom Force, optužili su nedavno lokalnu vlast da nije izvršila obaveze prema njima, koje iznose preko 60 hiljada eura. U DPS-u tvrde da im se duguje 10 hiljada eura, a u DUA kažu da 18 mjeseci nijesu dobili nijedan cent sredtava koja ih po zakonu sleduju.
M.K.

Reprogram dugova
Potpisivanjem Sanacionog plana sa Vladom Crne Gore, odnosno Ministarstvom finansija, opština Ulcinj obavezala se od 11. juna prošle godine na reprogramiranje obaveze prema državi na period od pet godina. Po tom planu svakog mjeseca Opština uplaćuje nešto preko 40 hiljada eura državi. Kako će se blokada budžetskih sredstava odraziti na poštovanje tog plana zasad nije poznato. Inače, potpisivanjem tog dokumenta Opština je dobila pravo na korišćenje dodatnih kreditnih sredstava čak i za operativne troškove. Taj dokument za većinu opozicionih čak i stranka vladajuće koalicije znači uvođenje stečaja u opštini Ulcinj.

Izvor: DAN