U tri ho­te­la Ulcinja sve­ga 12 go­sti­ju tokom praznika

January 10, 2014   | Ngjarjet - Events

U tri ho­te­la Ulcinja sve­ga 12 go­sti­ju tokom praznikaNaj­ju­žni­ja cr­no­gor­ska op­šti­na je u 2014. go­di­nu ušla za­o­ku­plje­na pred­sto­je­ćim lo­kal­nim iz­bo­ri­ma, zakazanima za 26. ja­nu­ar, ali je po­li­ti­ka, bar na­krat­ko, osta­la u sjen­ci ka­ta­stro­fal­no sla­be po­sje­te tu­ri­sta to­kom no­vo­go­di­šnjih pra­zni­ka. Pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma lo­kal­ne tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je, Ul­cinj je to­kom no­vo­go­di­šnjih pra­zni­ka po­sje­ti­lo 12 tu­ri­sta ko­ji su ostva­ri­li 23 no­će­nja. U ho­te­li­ma je od­sje­lo 10 go­sti­ju, a u pri­vat­nom smje­šta­ju sve­ga dva. Tu­ri­sti su za­o­bi­la­zi­li Ul­cinj, pri­je sve­ga zbog si­ro­ma­šne po­nu­de i či­nje­ni­ce da su to­kom pra­zni­ka u gra­du ra­di­la sve­ga tri ho­te­la: „Me­di­te­ran”, gar­ni ho­tel „Daj­ti” i apart­man­ski kom­pleks u Sta­rom gra­du. Isti­ni za vo­lju, u Ul­ci­nju je ove go­di­ne na­kon du­že pa­u­ze bio or­ga­ni­zo­van jav­ni do­ček No­ve go­di­ne. Na pla­tou u za­le­đu Ma­le pla­že mje­šta­ne i ma­lo­broj­ne tu­ri­ste za­ba­vljao je rok bend „Eli­ta” iz Ma­ke­do­ni­je, kao i ne­ko­li­ko lo­kal­nih mu­zi­ča­ra. Me­đu­tim, sve to osta­lo je u sjen­ci do­če­ka u dru­gim gra­do­vi­ma na Pri­mor­ju, gdje je na na­stu­pe estrad­nih zvi­je­zda do­šlo de­se­ti­ne hi­lja­da tu­ri­sta iz Cr­ne Go­re i re­gi­o­na. Bu­dva­ni, ka­ko se mo­glo ču­ti na­kon no­vo­go­di­šnjih pra­zni­ka, za­do­volj­no tr­lja­ju ru­ke. U or­ga­ni­za­ci­ju jav­nog do­če­ka ulo­ži­li su oko 250 hi­lja­da eura, a vra­ti­lo im se de­se­to­stru­ko. Her­ceg­nov­ski ugo­sti­te­lji ta­ko­đe su za­do­volj­ni pra­znič­nim pro­me­tom i za­ra­dom. Ka­ko ka­žu, go­sti ne sa­mo da su bi­li broj­ni, ne­go i volj­ni da po­tro­še no­vac. Na­da­ju se da bi za Pra­znik mi­mo­ze, ili ne­kom dru­gom pri­go­dom, mo­gli da po­no­ve uspjeh u po­slu ostva­ren za ne­ko­li­ko no­vo­go­di­šnjih ve­če­ri.
– Cr­na Go­ra iz go­di­ne u go­di­nu po­tvr­đu­je epi­tet hit de­sti­na­ci­je u re­gi­o­nu, ka­da je u pi­ta­nju pro­vod u naj­lu­đoj no­ći u go­di­ni. Oko 35 hi­lja­da tu­ri­sta se od­lu­či­lo da is­pra­te sta­ru i do­če­ka­ju no­vu go­di­nu u na­šoj ze­mlji. Naj­broj­ni­ji su bi­li go­sti iz Sr­bi­je, BiH, Hr­vat­ske, Ru­si­je i Al­ba­ni­je. Bu­dva je oprav­da­la oče­ki­va­nja i po­sta­vi­la no­ve stan­dar­de u or­ga­ni­za­ci­ji ve­li­kih ma­ni­fe­sta­ci­ja – sa­op­šte­no je iz NTO-a.
Sa dru­ge stra­ne, tu­ri­stič­ki po­sle­ni­ci u Ul­ci­nju ne kri­ju da su raz­o­ča­ra­ni. Svje­sni su da bez ozbilj­nih ula­ga­nja i kam­pa­nje, ne mo­gu oče­ki­va­ti tu­ri­ste ko­ji že­le no­vo­go­di­šnji pro­vod.
– Ul­cinj ima sve bo­gom­da­ne uslo­ve, po­put pri­ro­de, kli­me atrak­tiv­nih lo­ka­li­te­ta… Ima­mo i ho­te­le, ko­ji ni­je­su naj­bo­lji, ali ih ima­mo. Ta­ko­đe, ima­mo zna­čaj­ne ka­pa­ci­te­te u pri­vat­nom smje­šta­ju, ali na od­go­vor­nim mje­sti­ma ne­ma­mo lju­de ko­ji ima­ju vi­zi­ju. Pro­blem je u or­ga­ni­za­ci­ji, po­čev od lo­kal­ne TO i Op­šti­ne, pa i tu­ri­stič­kih su­bje­ka­ta ge­ne­ral­no – ka­že po­zna­ti tu­ri­stič­ki rad­nik vla­snik kom­pa­ni­je „Ho­le­gro” i za­ku­pac ču­ve­ne pla­že „Ko­pa­ka­ba­na” Pre­lja Škre­lja.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, ne po­sto­ji po­treb­na slo­ga za je­din­stve­nim na­stu­pom u or­ga­ni­za­ci­ji ma­ni­fe­sta­ci­ja, ko­je mo­gu da po­bolj­ša­ju ukup­no lo­šu sli­ku ul­ci­skog tu­ri­zma.
– Lo­kal­na tu­ri­stič­ka or­ga­ni­za­ci­ja je lo­še or­ga­ni­zo­va­na i ap­so­lut­no sam raz­o­ča­ran, a ni re­le­vat­ni lju­di iz op­šti­ne ne­ma­ju ide­je. U ta­kvoj si­tu­a­ci­ji mi i ne mo­že­mo bo­lje, jer po­je­di­nac ili vi­še njih ne mo­gu sve iz­ni­je­ti na svo­jim le­đi­ma. Da­kle, sa­mi smo kr­vi za ovo što nam se de­ša­va, a sva­ki even­tu­al­ni iz­go­vor ni­je oprav­dan. Da je bi­lo sre­će još u okro­bru smo mo­gli po­kre­nu­ti ne­što, pa ako Op­šti­na i TO ne mo­gu fi­nan­sij­ski sa­mi to da iz­ne­su, svi bi mi da­li do­pri­nos, kao što su ura­di­li Bu­dva­ni i No­vlja­ni. Da kva­li­tet­no pri­pre­mi­mo i na vri­je­me pro­mo­vi­še­mo po­nu­du. Mo­žda ne bi od­mah po­sti­gli ne­ki do­bar po­slov­ni re­zu­la­tat, ali va­žno je kre­nu­ti. Na­ža­lost, ni­šta se ne de­ša­va, pa ni­je ču­do što su nam pra­zni lo­ka­li i ho­te­li i što čak i na­ši mje­šta­ni od­la­ze u dru­ge gra­do­ve ka­ko bi se pro­ve­li za pra­zni­ke – ka­že Škre­lja i do­da­je ka­ko ne mo­že da ra­zu­mi­je da se tu­ri­stič­ki rad­ni­ci de­ce­ni­ja­ma mi­re sa či­nje­ni­com da se ni­šta pred­u­zi­ma ka­ko bi se ostva­rio ve­ći tu­ri­stič­ki pro­met.
Di­rek­tor lo­kal­ne TO Mi­nir Ka­ra­ma­na­ga is­ti­če da je ta or­ga­ni­za­ci­ja shod­no svo­jim mo­guć­no­sti­ma po­sli­je se­dam go­di­na pa­u­ze or­ga­ni­zo­va­la do­ček na oto­vre­nom, te da je za­do­vo­ljan.
– U tu svhu iz­dvo­ji­li smo 10 hi­lja­da eura. To­li­ko smo mo­gli ima­ju­ći u vi­du da je naš bu­džet naj­ma­nji od svih TO. Mi se ne mo­že­mo upo­re­đi­va­ti sa Bu­dvom, ko­ja do­če­ke or­ga­ni­zu­je 15 go­di­na u kon­ti­nu­i­te­tu, ali si­gur­no da nam je cilj da Ul­cinj bu­de mje­sto u ko­je će se do­la­zi­ti svih 12 mje­se­ci, a ne sa­mo lje­ti. Uko­li­ko bu­de­mo ima­li ve­će bu­dže­te i sve što bu­de­mo or­ga­ni­zo­va­li bi­će na ve­ćem ni­vou, a sa­mim tim ima­će­mo i bo­lje fi­nan­sij­ske i sva­ke dru­ge efek­te – is­ti­če Ka­ra­ma­na­ga i pod­sje­ća da je TO pro­šle go­di­ne or­ga­ni­zo­va­la niz ma­ni­fe­sta­ci­ja pri­je, to­kom i po­sli­je tu­ri­stič­ke se­zo­ne.
– Sa svim TO se mo­že­mo no­si­ti ka­da je u pi­ta­nju or­ga­ni­za­ci­ja i to smo po­ka­za­li. U bu­du­će oče­ku­jem da će sve bi­ti bo­lje, efekt­ni­je na za­do­volj­stvo, ka­ko tu­ri­sta ta­ko i mje­šta­na – za­klju­ču­je pr­vi čo­vjek lo­kal­ne tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je.
M.Kne­že­vić

HTP „Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra” ne­ma uslo­va

Port­pa­rol HTP-a Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra Ana Ži­va­no­vić ka­že da to pred­u­ze­će već de­ced­ni­ja­ma ne or­ga­ni­zu­je do­ček No­ve go­di­ne.
– Ne­ma­mo ade­kva­tan pro­stor i uslo­ve da bismo or­ga­ni­zo­va­li ta­ko ne­što. Na­ši ho­te­li su sa­da za­tvo­re­ni, ali smo sprem­ni za zim­sku tu­ri­stič­ku se­zo­nu i ra­di­će­mo to­kom zim­skih mje­se­ci. Kao i pret­hod­nih go­di­na na­ši go­sti bi­će uglav­nom spor­ti­sti ko­ji u Ul­cinj do­la­ze ka­ko bi oba­vi­li zim­ske pri­pre­me. To su uglav­nom fud­ba­le­ri i ate­ti­ča­ri, ali ima i dru­gih spor­ti­sta – ka­že Ži­va­no­vi­će­va.

Izvor: DAN