Novoizabrani predsjednik Apelacionog suda i sudije položile zakletvu

January 11, 2014   | Ngjarjet - Events

izabrane-sudije-crne-gorePODGORICA – Dosadašnji predsjednik podgoričkog Višeg suda Mušika Dujović položio je u petak zakletvu i zvanično postao predsjednik Apelacionog suda. Obećanje da će sudijsku funkciju vršiti shodno Ustavu i zakonu za sudiju tog suda izgovorila je i Milenka Žižić.

Osim njih zakletvu za sudiju Višeg suda položila je Vjera Šljivančanin, dok su za sudije osnovnih sudova u Herceg Novom, Plavu i Ulcinju položili Jovan Stanković, Mirjana Knežević i Gazmet Kalabrezi.

Čestitke

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je čestitajući sudijama obrazložila zašto je Sudski savjet izabrao baš njih.

– Sudski savjet je u imenu i prezimenu Mušike Dujovića i u njegovoj radnoj biografiji upravo našao predsjednika Apelacionog suda. Čovjek koji je svoj radni vijek proveo u pravosuđu više od 27 godina, posvećen svom poslu, odgovoran, principijelan, dosljedan, profesionalno hrabar. Mandat u Višem sudu obavio je do perfekcije, a to su ocijenili članovi Sudskog savjeta. Umijeće i vještina rukovođenja bili su njegova karakteristika koja je novootkrivena, ali ga je preporučila da ponovo tu vještinu pokaže i u Apelacionom sudu. Znamo koliko nas čeka u 23. i 24. poglavlju i koliko se očekuje od Apelacionog suda. Mislimo da će rukovođenjem Mušike Dujovića Apelacioni sud odgovoriti na sve izazove koji predstoje pred njim – kazala je Medenica.

Kvalitet

Prema njenim riječima, sudiju Apelacionog suda Milenku Žižić i sudiju Višeg suda Vjeru Šljivančanin na tu funkciju preporučili su radni rezultati i kvalitet „koji su bili neprikosnoveni u odnosu na sve ostale kandidate“.

Medenica je obraćajući se novoizabranim sudijama osnovnih sudova kazala da su obukli „sudijsku togu koja nije nimalo laka“.

– Već na vašim licima vidim da imate težinu njenog nošenja. Ako ste svjesni da ćete biti dobri sudije, morate da radite puno na sopstvenoj edukaciji na posebnom usavršavanju, specijalizacijama i morate da nosite svoj posao ponosno, da sudite po zakonu i Ustavu – poručila je ona.

Podsjetimo, Dujović je jedini podnio kandidaturu za mjesto predsjednika Apelacionog suda, koje je ostalo upražnjeno nakon što je Svetlana Vujanović prešla u Vrhovni sud. Sudski savjet ga je na tu funkciju imenovao krajem decembra prošle godine.

Sl. R.

Izvor: POBJEDA