Radni sastanak imama i mutevelija Ana Malit sa predstavnicima Mešihata

January 13, 2014   | Ngjarjet - Events

Bashkesia islame e Ulqinit-Lamiga-Krythe-1Odbor islamske zajednice Ulcinj u organizaciji sa Mešihatom Islamske zajednice u Crnoj Gori su ogranizovao je sastanak sa imamima i mutevelijama na nivou Odbora. Ovom sastanku u Krutama kod Vladimira pored imama i mutevelija su prisustvovali predstavnici Odbora IZ Ulcinj kao i predstavnici iz Mešihata. Također je bio prisutan i predsjednik BKA (Biznis Klub Ana Malit) koji je sponzorisao ovaj sastanak. Glavni imam mr. Ali ef. Bardhi je uzeo riječ i pozdravio sve prisutne. Govorio o projektu sastavljanja matičnih knjiga za novorođene i umrle istakavši kako jedan narod čuva svoj identitet čuvajuci svoju historiju i pisani trag o postojanju. Prošle godine je glavni imam Bardhi uveo i matične knjige vjenčanih a sve ove matične knjige su podijeljene svakoj džamiji da se vodi džematska evidencija a također postoji i po jedna centralna matična knjiga u Odboru IZ. Ovaj projekat je finansirao BKA te im se glavni imam zahvalio na tome. Dalje je glavni imam govorio o predstojećem datumu rođenja poslanika Muhammeda a.s., i važnosti da se taj datum obilježava na najbolji i najljepši mogući način.

Bashkesia islame e Ulqinit-Lamiga-Krythe

Nakon njega je predstavnik Mešihata Omer ef. Kajoshaj govorio o kazivanjima božijih vjerovjesnika i to da na svaki izazov našeg života, u njihovim događajima možemo naći ista iskušenja kao i način odgovora na izazove života. Mi kao muslimani treba da čuvamo našu vjeru kako bi mogli da se suočavamo sa izazovima života ali to ćemo postići kada budemo ujedinjeni. Put svih božijih poslanika sada se nastavlja preko uleme koji se sa poteskoćama suočavaju s životom kako bi očuvali i njegovali vjeru za mlađe naraštaje.

Generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić je također govorio o važnosti očuvanja kako nacionalnog tako i vjerskog identiteta i da su ove matične knjige rodjenih u umrlih svjedočanstvo našeg bića i postojanja na ovim prostorima. Iako su ranije vlasti uništile arhivsku građu Islamske zajednice, mi moramo da razvijamo infrastrukturu IZ-e kako bi nadolazeći naraštaji znali gdje i kome pripadaju – dodao je on.

Bashkesia islame e Ulqinit-Lamiga-Krythe-2

Na kraju, predsjednik Odbora IZ-e Ulcinj je predsjedniku BKA g. Kabilu Kurtiju dodijelio zahvalnicu i zahvalio mu se na pruženoj podršci na projektima IZ u Ulcinju a gosp. Kurti je dodao da biznismeni treba i željni su da se uvijek nađu uz Islamsku zajednicu kako bi svi zajedno koračali pravim putem.

Na kraju dovu je proučio mr. Behlul Kanaqi a svim prisutnima se dodijelio albanski prijevod knjige “Historije poslanika” od autora Amra Halida.

Izvor: Monteislam