Ulcinjski Ribari: Kacema „guta” čamce kao Bermudski trougao

January 19, 2014   | news

lucica kacema ulcinjULCINj – Poslednjih godina ribarima iz Ulcinja, osim brige kako će proći u ribolovu i da li će u mrežama biti ulova, veliki problem predstavlja i to kako sačuvati čamce u lučici Kacema, milionskom i dosad najvećem projektu JP za upravljanje morskim dobrom u najjužnijoj opštini. Svaki jugo ili južina, kako mještani nazivaju vjetar koji je povezan sa ciklonom iz zapadnog Sredozemlja, vlasnicima plovila u Ulcinju donosi nevolje, jer njihovi čamci nijesu sigurni u mini marini koju je tokom 2010. i 2011. godine izgradilo Javno preduzeće iz Budve. Mnogi ribari tvrde da su u poslednje dvije godine ostali bez čamaca iako su svojevremno iz JP Morsko dobro tvrdili da su lučicu projektovali eminentni stručnjaci, nakon temeljnog ispitavanja terena, te de su tokom realizacije projekta uvažene sugestije i primjedbe mještana i ribara na izgled marine i lukobrana u pogledu funkcionalnosti i bezbjednosti. Vrijeme je pokazalo da u tom javnom preduzeću nijesu bili u pravu jer Kacema „guta” čamce kao Bermudski trouogao. Uostalom, to je mišljenje svakog Ulcinjanina koji ima čamac i „veže” ga u lučici.

Muzafer Beljo Causi
Sportski ribolovac i vlasnik čamca Muzefer Čauši kaže da se Kacema vrlo brzo, nakon što je puštena u funkciju, pokazala kao nefunkcionalna.
– Nije poštovan projekat kojim je bio predviđen duži lukobran niti su uvažene primjedbe građana, odnosno korisnika plovila, pa talasi prodiru u dio gdje su čamci vezani. Zbog toga smo mi vlasnici kao u mišolovci, jer nemamo gdje da sklanjamo čamce. Preostaje nam da ih dobro vežemo i molimo se da ih ne more ne slomi. Poslednjih nekoliko godina ovdje je uništeno šest ili sedam barki, a nije izgrađena nijedna. Dakle, očito je da imamo velikih problema – kaže Čauši i dodaje kako su Ulcinjani na vrijeme upozoravali nadležne iz JP Morsko dobro da projekat ima mnogo nedostataka.
– Nijesu nas poslušali. Bili su arogantni i nijesu uvažili niti jedan naš predlog. Imao sam utisak da nas gledaju kao neke domoroce. Na kraju su priznali grešku i prije godinu dana, jedan od funkcionera tog preduzeća rekao mi je kako očito nijesu imali dobrog projektanta. Sada ne samo što se lučica napunila pijeska nego problema ima i pri manjem moru. Takođe, navoz koji je napravljen smiješan je i vidi se da onaj koji ga je projektovao nije imao pojma o tome šta radi. Nažalost, izgubili smo mjesto gdje je nekada postojao suvi navoz koji je štitio čamce. Kacema nam je sada kao neka lijepa mačka, koja prede i lijepo izgleda, ali ne lovi miševe – tvrdi Čauši.

ismet-karamanaga-nino-ulcinj
Predsjednik NVO „Kalaja” Ismet Karamanaga već duže vrijeme upozorava nadležne da se nešto mora preduzeti jer će u protivnom ribari ostati bez čamaca.
– Kako je krenulo more lomi jedan po jedan čamac. U Kacemi je uvijek nesigurno držati čamce i barke, s obzirom na loše urađenu marinu, sa velikim ulazom, gdje nesmetano ulaze talasi, koji stvaraju velika strujanja vode, kao u kakvoj velikoj đakuzi kadi. Zbog toga smo tako i nazvali ovaj „dar” Morskog dobra iz Budve našem gradu. Više od milion eura je potrošeno za marinu, koja je doduše pretvorena u lijepo šetalište, ali nikako u ono za što je i planirana da bude. A to je mala marina, gdje će ribari moći sigurno da vežu svoje čamce – kaže Karamanaga.
On se s nostalgijom sjeća vremena kada su se, na mjestu gdje je sada marina, mještani kupali, učili plivanje, igrali vaterpolo, i vezivali čamce, koje su veoma brzo i lako, mogli da izvuku, u svakoj vremenskoj neprilici.
– Danas, ne samo da ne možemo da držimo čamce, namjerno ne kažem vežemo, s obzirom da nijedan vez ne može da izdrži talase i jaka strujanja, tako da voda vri, nego nemamo mogućnosti ni da ih izvlačimo napolje, jer nema se gdje. Lučicu ili marinu, kako su je iz milošte nazivali stručnjaci iz Morskog dobra, toliko su dobro projektovali i toliko dobro uradili da bi zaista mogli da konkurišu i negdje na nekom konkursu, na primjer u Arapskim Emiratima. Samo sa tom razlikom što bi tamo, za ono što su uradili, ili vratili novac ili još gore, otišli u zatvor – tvrdi Karamanaga.M.Knežević
skulptura-Kacema-Ulcinj
Ribarima smeta i skulptura
Ulcinjski ribari nezadovoljni su što je na jednoj stijeni u lučici Kacema prošle godine postavljena skupltura, za koju tvrde da im je donijela nesreću. Osim što, kako kažu, odudara od ambijenta u kome se nalazi, od momenta kada je postavljena nekoliko čamaca je trajno izgubljeno. Postoje fotografije nekadašnje Kaceme na kojoj se vidi stijena po kojem je i ova mala uvalica dobila ime, jer se sa nje skakalo u vodu.
– Od te stijene danas je ostao samo jedan zaobljeni dio, na kome je postavljena jedna ružna futuristička skulptura, koju su ribari nazvali „kukuvajka“. Već četiri čamca su se razbila, tako da, malo u šali malo u zbilji, ribari to prepisuju toj skulpturi. Mora se priznati da je Kacema nekada lijepo i prirodno izgledala, i zato nam svima puno nedostaje – objašnjava Karamanaga.

Odštete nema
Jedan je od ribara koji je na svojoj koži osjetio nefunkcionalnost Kaceme je Nino Čilingiri. Prije dvije godine tokom jednog nevremena čamac mu je uništen u lučici. Šteta je bila potpuna jer su talasi razbili vezani čamac, a odštetu, kaže, nikada nije dobio.
– Ništa me ne pitajte o Kacemi. Ona je lijepa, ali uzalud. Jednu sam barku izgubio, a druga mi je nedavno oštećena jer lučica ne pruža ama baš nikakvu zaštitu čamcima. Što je najgore mi vlasnici nemamo nikakvu alternativu. Čim naiđe nevrijeme kod nas je vanredno stanje. Treba spasavati čamce i vaditi ih iz Kaceme, a ni za to nemamo adekvatne uslove jer navoz koje bi za to trebalo da služi vrlo loše je projektovan. Snalazimo se ko i kako može. Vrijeme je ćudljivo, pa je često i pet minuta dovoljno da se neko nađe u neprilici. Eto nedavno je jedan naš sugrađanin izgubio čamac. Nije stigao da reaguje, more ga je preko noći razbilo u paramparčad – priča Čilingiri.

Izvor: DAN