U Ulcinj u ponoć počinje predizborna tišina

January 24, 2014   | news

Slijedi borba za svaki glas u UlcinjPolitička situacija u Ulcinju bila je komplikovana i prije početka kampanje, a tokom nje međupartijski sukobi su kulminirali, pa su neki čak završili i na sudu. Kampanja je bila oštra, u kojoj je pored teških optužbi bilo i internet obračuna, cijepanja plakata, kafanskih svađa… Ipak, bitka za glasače najviše se vodila preko medija

Piše: Ana Živanović

ULCINJ – Izbori za odbornike u Ulcinju održaće se u nedjelju, 26. januara, a predizborna ćutnja počinje u ponoć između petka i subote. Biračka mjesta se otvaraju u nedjelju u sedam, a zatvaraju u 20 časova. U izbornoj trci za odbornike učestvuje osam političkih stranaka i jedna koalicija. Na dan izbora biće otvoreno 36 glasačkih mjesta, a pravo glasa ima 19.169 građana. U odborničkim klupama i nakon ovih izbora sjedjeće 33 odbornika.

Većina partija koja učestvuje na izborima već je učestvovala i u vlasti. Gotovo je izvjesno da ni jedna izborna lista ni ovoga puta neće osvojiti apsolutnu većinu, odnosno 17 odborničkih mjesta koliko je potrebno za formiranje vlasti.

Borba preko medija

Kako je Ulcinj jedina opština u kojoj se u januaru održavaju izbori, sva medijska pažnja javnosti bila je usmjerena na najjužniji crnogorski grad. Politička situacija u Ulcinju je bila komplikovana i zaoštrena i prije početka predizborne kampanje, a tokom kampanje međupartijski sukobi su doživjeli kulminaciju, pa neki čak završili i na sudu. Svjedoci smo veoma oštre kampanje, u kojoj je pored teških optužbi došlo do i internet obračuna, cijepanja plakata, kafanskih svađa… Ipak, bitka za glasače najviše se vodila preko medija. Samo četiri partije organizovale su konvenciju.

DPS-ova konvencija, koja je okupila oko 1.500 ljudi, ujedno je bila i najmasovniji politički događaj održan ikada u Ulcinju.

Forca i Koalicija „Zajedno za budućnost“ organizuju po dvije konvencije – jednu u Ulcinju, a drugu u Vladimiru. Demokratski front je organizovao završnu konvenciju – u nedjelju. SNP za svoje simpatizere priprema koncert Ane Bebić u petak veče u diskoteci na Pristanu.  SDP nije organizovala klasičnu konvenciju, već posjetu najviših funkcionera partije Ulcinju i druženje sa aktivistima i obilazak anamalskog područja. Ni ostale partije koje učestvuju na izborima nijesu organizovale završne konvencije.

Matematika

Gotovo su svi sigurni u jedno – niko neće osvojiti apsolutnu vlast i moraće u postizborne koalicije. Iako se još uvijek ne zna ko s kim može, jer će to biti jasno tek kad budu završeni izbori i „sve karte budu na stolu“, izvjesno je ko s kim – ne može. Nakon posljednjeg sukoba u televizijskoj debati čelnika ulcinjskog SDP-a i Force Selima Resulbegovića i Nazifa Cungua, koalicija ove dvije partije teško da će biti moguća. Lider DF Milan Rolović je izjavio da jedina partija sa kojom neće ići u koaliciju iz principijelnih razloga je DPS.

DPS, Forca, DUA, SDP i Koalicija „Zajedno za budućnost“ javno su se izjasnili kako su otvoreni za pregovore sa svim partijama koje imaju slične programske ciljeve. U Bošnjačkoj stranci se nadaju ulasku u parlament i u eventualnu koaliciju sa najjačim partijama. U SNP-u su saopštili da mogu razgovarati o postizbornim koalicijama samo sa onima koji prihvate njen program za Ulcinj.

Obični građani u Ulcinju ne vole da se medijski izjašnjavaju o izborima. O politici u Ulcinju predviđanjima izbornog rezultata i analizama kampanje javno govore samo partijski aktivisti.

Glasački listić

Na glasačkom listiću pod brojem 1 je Pozitivna Crna Gora, broj 2 će biti Demokratski front, Bošnjačka stranka broj 3, Socijalistička narodna partija 4, Forca je broj 5, Demokratska unija Albanaca DUA 6, Demokratska partija socijalista 7,  Koalicija „Zajedno za budućnost Ulcinja“ 8 i Socijaldemokratska partija 9.

Kako je došlo do izbora

Do raspisivanja izbora u Ulcinju jer su ulcinjski odbornici, nakon više od 100 dana nezasijedanja skupštine, na vanrednoj sjednici skratili mandate.

Raspored mandata odbornicina nakon posljednjih  izbora u Ulcinju održanih u oktobru 2010. godine bio je sledjeći: Forca 11 odborničkih mjesta, DUA-PDP 10 , DPS 7, koalicija Bolji Ulcinj – bolja Crna Gora 2, SDP 2 i Perspektiva 1. Za formiranje parlamentarne većine bilo je potrebno 17 odborničkih mjesta.

Prvu vlast nakon oktobarskih izbora činile su partije DPS i koalicija DUA-PDP, a izdvajanjem Demokratske partije Fatmira Đeke iz partije Demokratske unije Albanaca, i DPS i DUA su postale opozicione stranke nakon prekompozicije vlasti koja se dogodila u avgustu 2011. Od tada su vlast u Ulcinju vršile partije Forca, SDP, Perspektiva i  Demokratska partija.

Da je došlo do raskola u vladajućoj koaliciji, postalo je očigledno na posljednjem redovnom zasijedanju Skupštine, koje je održano u julu prošle godine, kada je Forca u Skupštini napravila kvorum sa opozicionim DPS-om i kada su uslijedile prve optužbe između Resulbegovića i Cungua.

Izvor: Pobjeda