Ulcinj: Štoj pod vodom

January 24, 2014   | news

poplave-_bojana_-ulcinjObil­ne pa­da­vi­ne po­sled­njih ne­dje­lju da­na uslo­vi­le su zna­tan po­rast ni­voa ri­je­ke Bo­ja­ne, pa je za sa­mo 24 sa­ta, u no­ći iz­me­đu utor­ka i sri­je­de, vo­do­staj po­ras­tao za či­tav me­tar. Zbog ova­ko ne­po­volj­nog raz­vo­ja si­tu­a­ci­je, Ul­ci­nja­ni su za­bri­nu­ti i stra­hu­ju da se ne po­no­vi 2010. go­di­na, ka­da se usled ne­po­volj­nih me­te­o­ro­lo­ških pri­li­ka Bo­ja­na dva­put iz­li­va­la na­no­se­ći ve­li­ku šte­tu ugo­sti­te­lji­ma, ri­ba­ri­ma i vi­ken­da­ši­ma, ali i ži­te­lji­ma Što­ja, ri­je­ci naj­bli­žeg na­se­lja.
Ki­ša ko­ja ne­pre­sta­no pa­da da­ni­ma do­ni­je­la je no­ve ne­vo­lje sta­nov­ni­štvu Što­ja. Iako na­si­pi uz ri­je­ku Bo­ja­nu spre­ča­va­ju nje­no iz­li­va­nje, na­se­lje je pri­lič­no po­pla­vlje­no, jer ki­šni­ca ko­ja se da­ni­ma ta­lo­ži ne­ma gdje da oti­če. Sko­ro svi dre­na­žni ka­na­li su pu­ni vo­de ili blo­ki­ra­ni šu­tom. Ve­ći­na uli­ca je pod vo­dom, po­pla­vlje­na su ima­nja, a po­je­di­nim mje­šta­ni­ma vo­da je ušla u ku­će. Ipak, naj­ve­ća opa­snost pri­je­ti od iz­li­va­nja sep­tič­k­ih ja­ma, jer u Što­ju ne­ma ka­na­li­za­ci­o­nog si­ste­ma.
Ak­ti­vi­sta NVO „Bo­ja­na” i vla­snik po­pu­lar­nog re­sto­ra­na „Kod Mi­ška” Mi­ško Le­ko­vić ka­že da vla­sni­ci re­sto­ra­na, vi­ken­di­ca i ri­bar­skih ku­ći­ca pa­žlji­vo pra­te si­tu­a­ci­ju na ri­je­ci Bo­ja­ni.
– Si­ti­a­ci­ja je za­sad sta­bil­na. Vo­do­staj je vid­no uve­ćan, ali tre­nut­no ne pri­je­ti iz­li­va­nje. Ipak, tre­ba­lo bi bi­ti oba­zriv jer vo­do­staj ra­ste i pa­da za­vi­sno od ni­voa mo­ra. Si­tu­a­ci­ja će za­vi­si­ti od mno­go fak­to­ra, a pri­je sve­ga od do­to­ka vo­de i pa­da­vi­na. Tre­ba­lo bi obra­ti­ti pa­žnju i na ni­vo vo­de u Štoj­skom po­lju ko­ji je ta­ko­đe po­ras­tao jer su vo­do­pro­pu­sti i ka­na­li na tom pod­ruč­ju za­kr­če­ni, a dio su si­ste­ma dre­na­že– po­ja­šnja­va Le­ko­vić.
On pod­sje­ća da NVO sek­tor već go­di­nama upo­zo­ra­va nad­le­žne in­sti­tu­ci­je da obra­te pa­žnju na pro­ble­me ko­ji su evi­dent­ni na Bo­ja­ni, po­seb­no ka­da su u pi­ta­nju na­si­pi ko­ji šti­te od iz­li­va­nja.
– Tre­ba­lo bi se ugle­da­ti na su­sje­de, od­no­sno al­ban­ske nad­le­žne slu­žbe ko­je su pred­u­ze­le niz mje­ra ka­ko bi spri­je­či­li iz­li­va­nje ri­je­ke i to vr­lo uspje­šno – tvr­di Le­ko­vić.
Ina­če, na al­ban­skoj stra­ni ri­je­ke ura­đe­no je oko 15 ki­lo­me­ta­ra na­si­pa za šta je ulo­že­no oko osam mi­li­o­na eura. Pre­ma tvrd­nja­ma al­ban­skih eks­pe­ra­ta, Bo­ja­nom sa­da mo­že da pro­đe mak­si­mal­no 2,4 hi­lja­de li­ta­ra vo­de u se­kun­di, od­no­sno dva­put ma­nje ne­go pri­je 25 go­di­na, a isto to­li­ko ima ma­nje i na­no­sa. Me­đu­tim, sma­tra­ju da ni to ni­je do­volj­no, pa pred­la­žu da se oči­sti ko­ri­to ri­je­ke pri ušću ka­ko bi se po­ve­ća­la nje­na pro­pu­sna moć. Struč­nja­ci tvr­de da je do ova­ko ve­li­kog po­ra­sta vo­do­sta­ja do­veo pri­je sve­ga ju­go, ko­ji ni­je do­zvo­lja­vao vo­di iz Bo­ja­ne da oti­če u mo­re. Mor­ska vo­da je pro­di­ra­la u ri­je­ku, što je jed­na od ka­rak­te­ri­sti­ka ko­je je či­ne spe­ci­fič­nom. I po­red ve­li­kog pro­ti­ca­ja, mor­ska vo­da pro­di­re du­bo­ko uz­vod­no kroz ko­ri­to Bo­ja­ne, čak do osam ki­lo­me­ta­ra od ušća. Da­kle, u ko­ri­tu ri­je­ke na­la­ze se i mor­ska sla­na i slat­ka ri­ječ­na vo­da ko­ja je glav­na pri­to­ka Bo­ja­ni. Tu je i ri­je­ka Drim ko­ja do­no­si u Bo­ja­nu naj­vi­še vo­de, ali „pra­vi čep” ju­žno od Ska­dra, ne do­zvo­lja­va­ju­ći vo­di iz Ska­dar­skog je­ze­ra da Bo­ja­nom oti­če u mo­re, što do­vo­di do po­pla­va u Zet­skoj rav­ni­ci.
Se­kre­tar za ko­mu­nal­ne po­slo­ve u Op­šti­ni Ul­cinj Av­dul Der­vi­ši sma­tra da je po­sled­nje dvi­je go­di­ne do­sta ura­đe­no na oja­ča­va­nju na­si­pa, ali da tek tre­ba pred­u­ze­ti obim­ni­je po­slo­ve.
– Naj­vi­še ak­tiv­no­sti išlo je pre­ko nad­le­žnih dr­žav­nih or­ga­na, ali je zna­ča­jan do­pri­nos da­la i lo­kal­na sa­mo­u­pra­va. Po­mo­gli smo u sa­na­ci­ji ben­to­va, a ra­di­li smo na pro­ši­re­nju ušća ri­je­ke. Ipak, osta­je da se ura­di još mno­go po­sla i Op­šti­na će u sa­rad­nji sa nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma ra­di­ti na kva­li­tet­nom rje­ša­va­nju ovog pi­ta­nja – ka­že Der­vi­ši.
M.Kne­že­vić

U na­si­pe ulo­že­no 200 hi­lja­da eura
Pre­ma po­da­ci­ma Upra­ve za vo­de, u na­si­pe na Bo­ja­ni do­sad je ulo­že­no oko 200 hi­lja­da eura.
– Pr­vo smo mo­ra­li da ih oči­sti­mo od gra­nja i ra­sti­nja, da usta­no­vi­mo na ko­jim mje­sti­ma su to­kom go­di­na po­pu­sti­li i da od­mah na­spe­mo i sa­ni­ra­mo kri­tič­na mje­sta. Ura­đe­na su ge­o­det­ska sni­ma­nja ka­ko bi­smo do­šli do po­da­tka ko­li­ko sa­da od­stu­pa­ju od pro­jek­to­va­nih vi­sin­skih ko­ta. Sa po­ve­ća­njem, od­no­sno po­di­za­njem tih na­si­pa, za re­ci­mo pet me­ta­ra, stvo­ri­li bi se uslo­vi da ko­ri­to Bo­ja­ne pri­mi i od­ne­se pre­ma mo­ru mno­go ve­ću ko­li­či­nu vo­de ne­go što to sa­da mo­že. Po­sled­nja re­ha­bi­li­ta­ci­ja na­si­pa ura­đe­na je še­zde­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka, a na­red­na fa­za će zah­ti­je­va­ti mno­go ve­ća ula­ga­nja – na­vo­de iz Upra­ve za vo­de.

In­ter­ve­ni­sa­ti na naj­ra­nji­vi­jim mje­sti­ma
Iz­vr­šni di­rek­tor NVO „Ze­le­ni ko­rak” Dže­ljal Ho­džić na­ja­vio je da će, zbog po­ve­ća­nja vo­do­sta­ja na ri­je­ci Bo­ja­ni, pred­stav­ni­ci te or­ga­ni­za­ci­je na­red­nih da­na obi­ći na­si­pe.
– Po­zva­će­mo i pred­stav­ni­ke me­di­ja ka­ko bi se na li­cu mje­sta uvje­ri­li u ka­kvom su sta­nju na­si­pi i da li mo­gu iz­dr­ža­ti uko­li­ko se na­sta­vi rast ni­voa ri­je­ke. Ras­po­la­že­mo in­for­ma­ci­jom da se na oba­la­ma na­la­zi ogrom­na ko­li­či­na ot­pa­da ko­ja je ta­ko­đe ve­li­ki pro­blem – re­kao je Ho­džić „Da­nu” i pred­lo­žio svim par­ti­ja­ma ko­je uče­stvu­ju na lo­kal­nim iz­bo­ri­ma 26. ja­nu­a­ra da, umje­sto pa­ra­di­ra­nja, svo­je čla­no­ve or­ga­ni­zu­ju ka­ko bi se oja­ča­li na­si­pi.
– Tre­ba obi­ći te­ren i in­ter­ve­ni­sa­ti na naj­ra­nji­vi­jim mje­sti­ma, a ako tre­ba uve­sti i de­žur­stvo. Ul­ci­nja­ni­ma ne bi bi­lo pr­vi put da se or­ga­ni­zu­ju. Oni sta­ri­ji se sje­ća­ju 1979. go­di­ne ka­da su u no­vem­bru bi­le po­pla­ve i ka­ko su se ta­da Ul­ci­nja­ni or­ga­ni­zo­va­li – ka­zao je Ho­džić.

Izvor: DAN