Ljoro Nrekić: DPS najjača partija u Ulcinju; Zenka: Nezadovoljni smo rezultatom – Video

January 27, 2014   | news

nrekic-ljoro-dps-ulcinjU Ulcinju, najjužnijoj crnogorskoj opštini,  održani su lokalni izbori na kojima je učestvovalo osam političkih partija i jedna koalicija. Na osnovu 95 odsto obrađenog biračkog tijela, nijedna partija nije osvojila apsolutnu većinu.
Prema preliminarnim rezultatima, na izborima u Ulcinju DPS je osvojio devet mandata, Forca osam, koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja koju čine Demokratska partija-Demokratski savez i Perspektiva sedam, DUA tri, SDP i Pozitivna po dva, DF i SNP po mandat. Bošnjačka stranka nije prešla cenzus. U DPS-u zadovoljni rezultatom.Nosilac liste Ljoro Nrekić za Antenu M kaže:

„ DPS je osvojio preko tri hiljade glasova i najjači smo politički subjekt u Ulcinju. Imamo porast u odnosu na posljednje lokalne izbore 30 odsto i nećemo iznevjeriti građane Ulcinja.“

Politički direktor partije Tarzan Milošević na pitanje sa kim će prvo sjesti za pregovarački sto, novinarima je odgovorio:

„ Spremni smo da razgovaramo sa svim partijama koje žele dobro Ulcinju.Ponudićemo da zajednički napravimo jedan dobar tim koji će upravljati Ulcinjom, ali čovjek iz DPS-a će biti na čelu te opštine, to je naša ambicija a i u interesu je Ulcinjana.“

U najjužnijoj opštini glasalo je 63, 9 odsto birača .Tri mandata manje nego na prethodnim izborima dobila je Forca. Lider partije Nazif Cungu:

„Očekivali smo bolje rezultate, bilo je puno lista, ali i sa ovim rezultatom smo zadovoljni. Imamo mandat manje od DPS-a.“

Demokratska unija Albanaca , nije zadovoljna,  kaže Mehmet Zenka:

„ Uprkos našim očekivanjima da ćemo dobiti četiri mandata i više mi smo dobili samo tri. U proteklom periodu kupovina glasova je preovladavala i u Ulcinju. Svi su imali novac sem DUA.“

Šef Medijskog pula SDP-a Mirko Stanić poručio je da je njegova partija jedina od stranaka u vlasti Ulcinja sačuvala svoj rejting sa prošlih izbora.

U SNP-u su zadovoljni, kaže predsjednik Opštinskog odbora  Andrija Ćetković:

„Imali smo oko 500 glasova i to je jedan mandat. SNP je u trendu rasta 10 odsto u odnosu na parlamentarne izbore 2012. Zahvaljujemo se svim biračima koji su nas glasali, a to nije bilo lako u trenutku kada su nas napadali iz opozicije i vlasti.“

 

To što je najviše glasova u najjužnijoj opštini odnio DPS nije iznenađenje za novinara Mustafu Canku iz Ulcinja:
“Nakon što su se albanske nacionalne partije, koje su vršile vlast u Ulcinju, praktično u prethodnom periodu osamostalile, širom su otvorena vrata  da DPS preduzme vlast u Ulcinju. Ta činjenica je bila olakšana time što su vodeće albanske partije u koaliciji sa DPS na državnom nivou, tako je DPS imao širok prostor za djelovanje, nikoga nijesu napadali u kampanji, mogli su da razviju sve mehanizme, tako da je njihova pobjeda sasvim očekivana, prirodna”.
Evo sa kim će, prema mišljenju Canke DPS sjesti za pregovarački sto i dogovoriti se:
“ Odlučiće se za koaliciju Zajedno za budućnost Ulcinja i za Demokratsku uniju Albanaca, ne samo zbog toga što su to benigni politički partneri već zbog toga što imaju svoje podružnice u Malesiji. DPS misli na to kako će proći majka svih bitaka, a to je bitka koja slijedi u Podgorici, u aprilu”.
Canka dodaje rezultati izbora  u Ulcinju uticaće  i na političku scenu na državnom nivou .
Pojašnjava kakvog će uticaja imati na lokalnim izborima u Podgorici:
“ Ovi izbori u Ulcinju DPS-u ulivaju optimizam, pouzdanje. Uticaće na jedan značajan broj Ulcinjana, koji žive u Podgorici da se priklone DPS-u. Isto tako ako savez Zajedno za budućnost Ulcinja i  Demokratska unija Albanaca uđe u koaliciju u Ulcinju, isto će biti i u Podgorici”.

Opštinska izborna komisija još nije objavila konačne rezultate, ali je saopšteno da tokom izbornog dana nijesu zabilježene veće nepravilnosti. Da su postojale brojne nepravilnosti , saopštili su iz Pozitivne,  posebno ukazujući na enormno veliki broj zahtjeva za glasanje putem pisma.Na izborima za 33 odbornika, glasalo se na 36 biračkih mjesta a pravo glasa imalo je više od 19 hiljada građana.

U prethodnom sazivu Skupštine opštine Ulcinj DPS je imao sedam mandata, a Forca 11.

Izvor: Radio Antena M

Video TVCG

http://www.rtcg.me/upload/boxFileData/2014/01/27/54185/Dnevnik_27012014.flv