Ulcinj: DPS zadovoljan, Forca očekivala više

January 27, 2014   | news

IZBORI ULCINJ-1DPS i SNP zadovoljne su rezultatom koji su ostvarili na lokalnim izborima u Ulcinju, za razliku od Demokratske unije Albanaca (DUA). U Forci su očekivali bolje rezultate, dok u SDP-u ističu da su jedina od stranaka u vlasti Ulcinja koja je sačuvala svoj rejting sa prethodnih izbora.

Na jučerašnjim izborima u Ulcinju učestvovalo je osam političkih partija i jedna koalicija. Na osnovu 95 odsto obrađenog biračkog tijela, nijedna partija nije osvojila apsolutnu većinu.

Prelimirni rezultati pokazuju da je na na izborima u najjužnijem crnogorskom gradu DPS osvojio devet mandata, Forca osam, koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja, koju čine Demokratska partija-Demokratski savez i Perspektiva sedam, DUA tri, SDP i Pozitivna po dva, DF i SNP po mandat.

Bošnjačka stranka nije prešla cenzus. Nosilac liste DPS-a Ljoro Nrekić rekao je Anteni M da je njegova partija osvojila više od tri hiljade glasova te da je najjači politički subjekat u Ulcinju.

“Imamo porast u odnosu na posljednje lokalne izbore 30 odsto i nećemo iznevjeriti građane Ulcinja”, istakao je Nrekić.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je da je DPS spreman da razgovara sa svim partijama koje žele dobro Ulcinju.

“Ponudićemo da zajednički napravimo jedan dobar tim koji će upravljati Ulcinjom, ali čovjek iz DPS-a će biti na čelu te opštine, to je naša ambicija, a i u interesu je Ulcinjana“, rekao je Milošević.

U Ulcinju je na jučerašnjim izborima glasalo 63,9 odsto birača. Tri mandata manje nego na prethodnim izborima dobila je Forca.

“Očekivali smo bolje rezultate, bilo je puno lista, ali i sa ovim rezultatom smo zadovoljni. Imamo mandat manje od DPS-a“, rekao je lider partije Nazif Cungu.

Lider Demokratske unija Albanaca (DUA) Mehmet Zenka ističe da nijesu zadovoljni ostvarenim rezultatima u Ulcinju.

“Uprkos našim očekivanjima da ćemo dobiti četiri mandata i više mi smo dobili samo tri. U proteklom periodu kupovina glasova je preovladavala i u Ulcinju. Svi su imali novac sem DUA“, dodao je Zenka.

Šef Medijskog pula SDP-a Mirko Stanić poručio je da je njegova partija jedina od stranaka u vlasti Ulcinja sačuvala svoj rejting sa prošlih izbora.

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Andrija Ćetković kaže da su u toj partiji zadovoljni rezultatom.

“Imali smo oko 500 glasova i to je jedan mandat. SNP je u trendu rasta 10 odsto u odnosu na parlamentarne izbore 2012. Zahvaljujemo se svim biračima koji su nas glasali, a to nije bilo lako u trenutku kada su nas napadali iz opozicije i vlasti, naglasio je on.

Opštinska izborna komisija još nije objavila konačne rezultate, ali je saopšteno da tokom izbornog dana nijesu zabilježene veće nepravilnosti. Da su postojale brojne nepravilnosti, saopštili su iz Pozitivne, posebno ukazujući na enormno veliki broj zahtjeva za glasanje putem pisma. Na izborima za 33 odbornika, glasalo se na 36 biračkih mjesta, a pravo glasa imalo je više od 19 hiljada građana.

U prethodnom sazivu Skupštine opštine Ulcinj DPS je imao sedam mandata, a Forca 11.

Izvor: RTCG