Abazovic: Siništaj dobrodošao u koaliciju

January 28, 2014   | Ngjarjet - Events

Abazovic-SuhihSocijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora otvorene su za saradnju sa Građanskom inicijativom Vaselja Siništaja, nakon njegove izjave da je spreman da podrži koaliciju partija Ranka Krivokapića i Darka Pajovića na lokalnim izborima u Podgorici. U SDP-u i Pozitivnoj ne kriju zadovoljstvo zbog izjave Siništaja.

Siništaj je ranije izjavio kako je spreman da podrži koaliciju Pozitivne i SDP-a pred podgoričke izbore, ali da te dvije stranke moraju da podrže zahtjeve za stvaranje opštine u Tuzima.

SDP-u i Pozitivnoj nije sporan uslov Siništaja. Šef kluba odbornika SDP u podgoričkom parlamentu Đorđe Suhih rekao je da uslov Siništaja za opštinu Tuzi nije sporan. On je Portalu RTCG rekao da je su iz te partije odavno iznijeli stav o opštini Tuzi.

On je ocijenio da bi bilo logično da predstavnici Albanaca u Podgorici podrže koalicju SDP-a i Pozitivne Crne Gore na nivou glavnog grada.

Stav SDP-a o Tuzima više nego jasan

„Ne bi bilo neočekivano to i drago mi je što je on (Siništaj) to rekao. U narednih nekoliko dana biće razgovora, jer smo rekli da smo mi otvoreni za saradnju sa programski sličnim partijama“, poručio je Suhih.

Kad je riječ o eventualnom referendumu za samostalnost Tuzi, Suhih je rekao da je njihov stav više nego jasan.

„I posljedji put smo u Skupštini Glavnog grada rekli da, ako je dogovoren, referendum treba i da se održi, te da ćemo mi uvažiti stavove građana nakon izjašnjavanja. Sa naše strane nema problema da prihvatimo ono što je najbolje za građane Tuzi. Druga je stvar što smo mi govorili da za područja Tuzi i Golubovci najbolje rješenje da budu gradske opštine, ali sa daleko većom samostalnošću. E sad, to teško funkcioniše sa ovom vlašću“, rekao je Suhih.

Funkcioner Pozitivne, Dritan Abazović kazao je da je njegova stranka od početka svog djelovanja uvijek podržavala osnivanje opštine Tuzi, sa punopravnim statusom.

Samostalnost nije prepreka za saradnju

„To sigurno neće biti prepreka za saradnju i raduje me činjenica da je Siništaj prepoznao da u savezu Pozitivne i SDP-a ima mjesta i Građansku inicijativu. Nemamo nikakvu dilemu u vezi zahtjeva da Tuzi budu opština, i više puta smo govorili da Demokratska partija socijalista manipuliše (DPS) sa građanima Malesije, i što se nas tiče nema nikakve barijere za eventualnu saradnju“, kazao je Abazović Portalu RTCG.

On je naglasio da očekuje i razgovore sa drugim političkim subjektima, ukoliko, kako je naveo, misle da zajedno sa Pozitivnom i SDP-om mogu doprinijeti boljem životu Podgoričana.

Abazović je ocijenio i da bi ulazak Siništajeve stranke u koaliciju Pozitivne i SDP-a doprinio boljem rezultatu tih partija, prije svega kod albanskog biračkog tijela u Malesiji.

„Razlog za to je jednostavan, jer smo građanski savez. Bez obzira na različite nacionalne identitete dobro je da pokažemo primjer da su svi dobrodošli i da nema nikakvih predrasuda, kako bi pokazali da smo spremni da integrišemo crnogorsko društvo i takav pristup je revolucionaran i dobar model za budućnost države“, kazao je Abazović.

(B. Višnjić – I. Pejović)

Izvor: RTCG