Ulcinjska Solana bez koncesije – Video Tv Teuta

February 8, 2014   | Ngjarjet - Events

Ulcinjska Solana-SINDIKATSo­la­na Ba­jo Se­ku­lić i Bje­la­si­ca Ra­da, ko­jom upra­vlja Euro­fond, ne­ma­ju kon­ce­si­ju za eks­plo­a­ta­ci­ju so­li, od­no­sno mi­ne­ral­ne vo­de, kon­sta­to­va­la je Vla­da u in­for­ma­ci­ji o sta­tu­su tih ugo­vo­ra o kon­ce­si­ji.
Pre­ma nji­ho­vim na­vo­di­ma, So­la­na, ko­joj je u de­cem­bru 2011. go­di­ne od­u­ze­ta kon­ce­si­ja, ne­ma pra­vo ni da uče­stvu­ju na jav­nom nad­me­ta­nju za da­va­nje kon­ce­si­ja jer je u kla­sič­nom ste­ča­ju.
– Za­ko­nom o kon­ce­si­ja­ma de­fi­ni­sa­no je da su ne­po­dob­ni da uče­stvu­ju na jav­nom nad­me­ta­nju za da­va­nje kon­ce­si­ja pri­vred­na dru­štva nad ko­ji­ma je po­kre­nut ste­čaj­ni po­stu­pak ili li­kvi­da­ci­ja. Ovo za­kon­sko rje­še­nje one­mo­gu­ća­va So­la­nu Ba­jo Se­ku­lić da po­no­vo kon­ku­ri­še za do­bi­ja­nje kon­ce­si­je – pi­še u in­for­ma­ci­ji Vla­de.
So­la­na je u ste­ča­ju od 2005. go­di­ne, a ban­krot je pro­gla­sio su­di­ja Pri­vred­nog su­da Dra­gan Vu­če­vić 2011. go­di­ne.

Ulcinjska Solana-SINDIKAT-STRAJK
Ka­da je u pi­ta­nju Bje­la­si­ca Ra­da, ko­ja je od 2007. go­di­ne u ste­ča­ju, njoj je kon­ce­si­ja na eks­plo­a­ta­ci­ju mi­ne­ral­ne vo­de sa iz­vo­ri­šta „Če­o­če” is­te­kla 2009. go­di­ne. Ta­da su se obra­ti­li Mi­ni­star­stvu eko­no­mi­je sa za­htje­vom za pro­du­že­nje kon­ce­si­je. Mi­ni­star­svo je pri­pre­mi­lo aneks ugo­vo­ra i pro­ce­su­i­ra­lo pred­log, ali pro­ce­du­ra ni­je spro­ve­de­na do kra­ja, pa je mi­ni­starst­vo 2011. go­di­ne po­no­vo pri­pre­mi­lo pred­log, a Vla­da ih za­du­ži­la da pro­du­že kon­ce­si­ju.
Aneks ugo­vo­ra, ko­jim je pred­vi­đe­no pro­du­že­nje kon­ce­si­je do apri­la ove go­di­ne, usvo­jen je sre­di­nom 2012. go­di­ne, ali još ni­je pot­pi­san. Kon­ce­si­o­nar je tre­ba­lo da upla­ti 385 hi­lja­da fik­sne kon­ce­si­o­ne na­kna­de, dok je fik­sna 5,5 od­sto go­di­šnje vri­jed­no­sti pro­i­zvod­nje.
Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma Vla­de, do­bi­je­nim od ste­čaj­nog uprav­ni­ka, Bje­la­si­ca Ra­da bi tre­ba­lo da iza­đe iz ste­ča­ja, od­no­sno da se po­stu­pak re­or­ga­ni­za­ci­je uspje­šno pri­ve­de kra­ju.
Vla­da ni­je ima­la ni­ka­kve za­ključ­ke u ve­zi sa So­la­nom i Bje­la­si­com Ra­dom, već je sa­mo kon­sa­to­va­la da je usvo­ji­la in­for­ma­ci­ju o sta­tu­su ugo­vo­ra o kon­ce­si­ji.D.M.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image