Izvjesna koalicija DPS-a i DUA u Ulcinju – Video

February 10, 2014   | news

loro-ndrekic-mehmed-zenkaPiše Ana Živanović

ULCINJ – Pregovori o formiranju vlastu u Ulcinju između albanskih nacionalnih stranaka su završeni kada je u subotu veče Predsjedništvo Demokratske unije Albanaca donijelo jednoglasnu odluku o povlačenju  iz daljih pregovora sa albanskim partijama.

Mehmet Zenka, čelnik DUA, je na konferenciji za novinare rekao da će DUA ubuduće pregovarati samo sa DPS- om o mogućem formiranju vlasti u Ulcinju i  optužio Forcu i Koaliciju „Zajedno za budućnost Ulcinja“ da su bili neiskreni tokom pregovora sa ciljem da unište DUA.

– Nije nam bilo lako da donesemo tu odluku, jer smo u pregovore ušli iskreno sa željom da pozitivno odgovorimo na želje Ulcinjana. Uprkos tome što smo imali dobre namjere, to što smo sumnjali u iskrenost naših potencijalnih partnera pokazalo se kao opravdano. Danas je trebalo da nastavimo pregovore, ali oni su vodili pregovore sa DPS-om. Te informacije smo provjerili i mi ne želimo da budemo više dio te priče. Da opet ne bi bili žrtve trulih pregovora, donijeli smo tu tešku odluku – objasnio je Zenka.

Pregovori sa DPS-om „iza njegovih leđa“ su i rezultirali odlukom Predsjedništva o napuštanju pregovora. Takođe, kako je rekao, medijima su plasirane poluistine koje su gore od laži.

– DUA smatra da u je ovom trenutku Ulcinju potrebna najozbiljnija vlast koja će se posvetiti rješavanju nagomilanih problema sugrađana, a to u ovom trenutku može da učini stabilna koalicija sačinjena od kvalitetnih kadrova. Ulcinju treba odgovorna i sposobna vlast koja će biti spremna da rješava probleme građana, a ne koalicija trulih kompromisa, čiji je jedini cilj čuvanje sopstvenih pozicija i ličnih interesa – kazao je Zenka.

Podsjećamo, u sedmici koja je za nama, na inicijativu Force započeti su pregovori o formiranju vlasti između albanskih nacionalnih partija. Prvi sastanak između lidera Force Nazifa Cungua, lidera Koalicije Fatmira Đeke i predsjednika DUA Mehmeta Zenke dogodio se u utorak veče. Na drugom sastanku, u srijedu veče, pored njih, učestvovalo je i rukovodstvo Perspektive i Demokratskog saveza. Niko od učesnika pregovora nije dao zvaničnu izjavu za medije. Ipak, neki mediji su objavili da je Fatmiru Đeki Forca ponudila mjesto predsjednika opštine. Sljedeći razgovori bili su zakazani za nedjelju, ali do ovog sastanka nije ni došlo.

Ideja o formiranju vlasti u Ulcinju između albanskih nacionalnih partija bez DPS-a je plasirana odmah nakon izbora. Ubrzo su se pojavili i navodni „pritisci sa strane“,  koji su dolazili iz Prištine, Tirane i albanske dijaspore. Tako je i došlo do pokušaja da se tri nepomirljive struje u Ulcinju – Forca, DUA i Demokratska partija, kojima je zajedničko samo to što su albanske, dogovore o formiranju vlasti u ovom gradu.

Podsjećamo, Demokratska partija Fatmira Đeke je nastala izdvajanjem iz Demokratske unije Albanaca, nakon čega je formirala vlast sa Forcom, a Uniju poslala u opoziciju. Koalicija između Demokratske partije i Force je od avgusta 2011. vršila vlast u Ulcinju sa SDP-om, ali je i šest mjeseci prije posljednjih izbora prestala da funkcioniše, zbog čega je i došlo do prijevremenih izbora. DUA i Forca su oduvijek bile opozicija jedna drugoj.

U ponedjeljak, dan prije nego što su započeti pregovori između albanskih nacionalnih partija, DPS je obavio prvu rundu pregovora sa potencijalnim koalicionim partnerima: Forcom, DUA, SDP i Koalicijom ,,Zajedno za budućnost Ulcinja“. Nova runda pregovora DPS-a najavljena je za danas.

Na lokalnim izborima za odbornike održanom u Ulcinju 26. januara DPS je osvojio devet mandata, Forca osam, Koalicija ,,Zajedno za bolji Ulcinj“ sedam, DUA tri, SDP i Pozitivna po dva mandata, SNP i DF po jedan.

Prizivanje pritisaka sa strane

Na konferenciji za novinare, održanoj u nedjelju, Zenka je objasnio kako je došlo do „pritisaka sa strane“: „Partije koje su prije izbora imale dogovore sa DPS-om, a koje su poslije izbora izgubile svoje pozicije, počele su tajnim kanalima da alarmiraju albansku javnost da „albanska stvar“ u Ulcinju gubi. Tako su i krenuli pritisci.“

Izvor: POBJEDA

Video RTCG nga Mila Vukovic

http://www.rtcg.me/upload/boxFileData/2014/02/9/56260/abs0902201409%2002%20POST%20MILA%20VUKOVIC_001.flv