Formiranje lokalne vlasti u Ulcinju traju petnaest dana

February 11, 2014   | Ngjarjet - Events

Sot heshtje zgjedhore në UlqinPiše: Ana Živanović

ULCINJ – Nosilac izborne liste Demokratske partije socijalista na izborima u Ulcinju kazao je da očekuje da će pregovori o formiranju ulcinjske lokalne vlasti biti završeni do kraja ove sedmice.

– Večeras (u utorak) ćemo imati sastanak Izvršnog odbora na kojem ćemo formirati tim za pregovore, a onda ćemo pregovarati sa svim potencijalnim koalicionim partnerima: Forcom, Koalicijom „Zajedno za budućnost Ulcinja“, Demokratskom unijom Albanaca i SDP-om. DUA je uz nas kao stari partner na državnom i lokalnom nivou – rekao je Pobjedi Ljoro Nrekić.

Početak drugog kruga razgovora DPS-a sa potencijalnim koalicionim partnerima bio je najavljen za juče. Ipak, u ponedjeljak u Ulcinju nije bilo pregovora.

– Kad smo razgovarali sa Cunguom, on je rekao da pregovara sa Koalicijom. Čekamo da se završe njihovi pregovori, a onda ćemo u srijedu mi razgovarati sa njima – rekao je Nrekić.

On je kazao da se ispunila njegova prognoza da albanske partije sigurno neće napraviti koaliciju.

– Očekujem da će brzo formirati vlast u Ulcinju. Mislim da su sve igre odigrane. Vjerujem u pregovore SDP-a, DPS-a, DUA i Demokratske partije, jer smatram da je ta simbioza dvije građanske i dvije albanske partije najbolja opcija za Ulcinj – rekao je Selim Resulbegović, šef OO SDP.

Podsjećamo, pregovori o formiranju vlasti u Ulcinju albanskih nacionalnih stranaka faktički su završeni kada je Predsjedništvo Demokratske unije Albanaca donijelo jednoglasnu odluku o povlačenju  iz daljih pregovora sa albanskim partijama. Nakon toga na konferenciji za medije Mehmet Zenka, čelnik DUA, je rekao da će DUA ubuduće pregovarati samo sa DPS-om o mogućem formiranju vlasti u Ulcinju. Povlačenjem Demokratske unije, koaliciji albanskih nacionalnih partija za formiranje vlasti u Ulcinju nedostaju još dva mandata.

Prošle nedjelje je DPS obavila prvu rundu pregovora sa potencijalnim koalicionim partnerima: Forcom, DUA, SDP i Koalicijom „Zajedno za budućnost Ulcinja“. Nova runda pregovora DPS-a počeće u srijedu.

Na lokalnim izborima održanim u Ulcinju 26. januara, DPS je osvojio devet mandata, Forca osam, Koalicija ,,Zajedno za bolji Ulcinj“ sedam, DUA tri, SDP i Pozitivna po dva mandata, SNP i DF po jedan.

Piše: Ana Živanović

Izvor: POBJEDA