Ide li DPS u Ulcinju u opoziciju?

February 13, 2014   | news

Predstavnici Force i koalicije Zajedno za budućnost Ulcinja koju čine Demokratska partija-Demokratski savez i Perspektiva, a koju predvodi Fatmir Đeka postigli su u četvrtak uveče dogovor o mogućem formiranju vlasti u Ulcinju, saznaje CdM.  Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a očekuje se da ovaj dogovor podrži Pozitivna Crna Gora, što znači da bi Demokratska partija socijalista bila u opoziciji iako je na posljednjim izborima u tom gradu osvojila najviše mandata-devet.

Forca i Koalicija Zajedno postigle dogovor

Kako je na lokalnim izborima održanim u Ulcinju 26. januara Forca osvojila osam, a koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja sedam mandata to znači da im za formiranje vlasti nedostaju dva mandata.

Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a dogovor Force i koalicije Zajedno za budućnost Ulcinja podržaće Pozitivna Crna Gora koja je na izborima u tom gradu osvojila dva mandata. U tom slučaju bi Forca, koalicija na čijem čelu je Đeka i Pozitivna imali 17 mandata što je dovoljno za formiranje vlasti jer ulcinjski parlament broji 33 odbornika.

CdM saznaje da se odgovor Pozitivne očekuje u narednih nekoliko dana.

Podsjećamo da je nedavno poslanik Pozitivne i nosilac izborne liste u Ulcinju Dritan Abazović podržava dogovor političkih subjekata Force i koalicije Zajedno koji bi Demokratsku partiju socijalista DPS poslao u opoziciju u Ulcinju.

On je tada rekao da Pozitivna neće uslovljavati bilo čime taj dogovor, niti ih u toj partiji, kako je naveo, interesuju funkcije.

“Ni funkcije ni beneficije ni privilegije nisu nešto što nas zanima. Ono što baštini Pozitivnu Crnu Goru jesu realni principi i osnove koju su kompatibilni sa evropskim standardima u lokalnim samoupravama”, rekao je Abazović.

Sa druge strane DPS, koji je na izborima u Ulcinju osvojio devet mandata, formirao je tim za pregovore o postizbornoj koaliciji. U grupi su i visoki funkcioneri partije, Svetozar Marović i Sanja Vlahović.

Funkcioner DPS-a Luiđ Škrelja je kazao da će timom rukovoditi predsjednik Opštinskog odbora Ljoro Nrekić.

DPS je već pregovarao sa Demokratskom unijom Albanaca DUA koja je na lokalnim izborima u Ulcinju osvojila tri mandata.

Podsjećamo da je u nedjelju, 9. februara, predsjedništvo Demokratske unije Albanaca DUA donijelo jednoglasnu odluku da više neće pregovarati sa albanskim partijama o formiranju vlasti u Ulcinju.

Lider te partije Mehmet Zenka je tada saopštio da će ubuduće o formiranju vlasti u Ulcinju pregovarati samo sa Demokratskom partijom socijalista DPS.

Takođe podsjećamo da je prvi čovjek ulcinjskog SDP-a Selim Resulbegović kazao da je za socijaldemokrate najrealnija opcija savez sa DPS-om, DUA i koalicijom Fatmira Đeke.

Na lokalnim izborima u Ulcinju Demokratska partija socijalsita osvojila je devet mandata, Forca osam, koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja koju čine Demokratska partija-Demokratski savez i Perspektiva sedam, Demokratska unija Albanaca tri, Socijaldemokratska partija se dva, Pozitivna Crna Gora dva, Socijalistička narodna partija i Demokratski front po jedan, a Bošnjačka stranka nije prešla cenzus.

Aleksandra Obradović
Izvor: CDM

Forca-Koalicioni -Bashkë për të ardhmen e Ulqinit