Dvije koalicije, ali nijedna nema većinu u Ulcinj

February 14, 2014   | Ngjarjet - Events

OPSTINA-ULCINJ-KOMUNA-ULQINITULCINJ – Nakon 19 dana pregovora i nagovora oko formiranja vlasti u Ulcinju postignuto je to da imamo dva dogovora, ali ni jedan nema potrebnu većinu za konstituisanje vlasti. Jedan sporazum, i to potpisani, je postignut između Force i Koalicije „Zajedno za budućnost Ulcinja“, a drugu struju čine partije DPS, DUA i SDP.

Ulcinj grad 300×199 Ulcinj: Dvije koalicije, ali nijedna nema većinuPrvoj struji nedostaju dva, a drugoj tri mandata za formiranje vlasti. Čelnici partija nijesu odgovarali na telefonske pozive novinara do zaključenja broja, pa su izostale zvanične izjave o najnovijoj situaciji. Ostaje da vidimo ko će prići kome.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana…

Albanske političke stranke Forca i Koalicija „Zajedno za budućnost Ulcinja“, koju čine Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez, postigle su sporazum o formiranju većine za konstituisanje nove lokalne vlasti. Partije koje su potpisale sporazum zajedno imaju 15 odborničkih mjesta, a za konstituisanje lokalne vlasti nedostaju im još dva. Forca je ovim sporazumom prihvatila zahtjev tog saveza da Fatmir Đeka bude zajednički kandidat za predsjednika opštine i da njegov mandat traje četiri godine.

Čelnici Force su prethodno u srijedu veče pregovarali sa timom Demokratske partije socijalista, u kojem su se nalazili Ljoro Nrekić, Ljuiđ Škrelja, Borislav Bašović i Nailj Redža, o postizbornom savezu. Razgovorima koje je DPS obavio sa Demokratskom unijom Albanaca, Novom demokratskom snagom – Forca, SDP-om i Đekinom koalicijom je okončana druga runda pregovora DPS-a sa ciljem formiranja vlasti u najjužnijoj crnogorskoj opštini. DPS, DUA i SDP zajedno imaju 14 mandata, a da bi imali većinu ovim partijama nedostaju još 3 tri odbornička mjesta.

Na lokalnim izborima za odbornike održanom u Ulcinju 26. januara DPS je osvojio devet mandata, Forca osam, Koalicija „Zajedno za bolji Ulcinj“ sedam, DUA tri, SDP i Pozitivna po dva mandata, SNP i DF po jedan.

A. Živanović

Izvor: POBJEDA