NVO Ze­le­ni ko­rak: Sačuvati Solanu za buduće generacije

February 14, 2014   | Ngjarjet - Events

dzelal-hodzic_ulcinjNe­vla­di­na or­ga­ni­za­ci­ja „Ze­le­ni ko­rak” upu­ti­la je apel mi­ni­star­stvi­ma tu­ri­zma i za­štite ži­vot­ne sre­di­ne i eko­no­mi­je da hit­no re­a­gu­ju i spri­je­če pro­past So­la­ne. U otvo­re­nom pi­smu mi­ni­star­stvi­ma „Ze­le­ni” is­ti­ču da dr­ža­va Cr­na Go­ra i Op­šti­na Ul­cinj mo­ra­ju u ovom slu­ča­ju da oba­ve mi­si­o­nar­sku ulo­gu i za­u­sta­ve po­gor­ša­nje iona­ko te­ške so­ci­jal­ne si­tu­a­ci­je gra­đa­na Ul­ci­nja.
– Svje­do­ci smo tra­gič­ne sud­bi­ne ne­ka­da­šnjeg pri­vred­nog gi­gan­ta So­la­ne, nje­nog iz­u­zet­nog pro­sto­ra i na­da­sve nje­nih rad­ni­ka ko­ji do­ži­vlja­va­ju bru­tal­nu dis­kri­mi­na­ci­ju i pri­nu­đe­ni su da se pro­te­sti­ma iz­bo­re za ko­ru hlje­ba ko­ju su za­ra­di­li. Umje­sto sa­mo­o­dr­ži­vog i zdra­vog pri­vred­nog ko­lek­ti­va, So­la­nom, kao IBA – me­đu­na­rod­nim va­žnim pod­ruč­jem za bo­ra­vak pti­ca, ha­ra pu­stoš, pro­da­je se i ras­pro­da­je opre­ma i ma­ši­ne, de­va­sti­ra pro­stor, ot­pu­šta­ju se rad­ni­ci, ne is­pla­ću­ju se za­ra­de, ne upla­ću­ju do­pri­no­si opa­da bi­o­di­ver­zi­tet i uru­ša­va eko­si­stem. Te vri­jed­no­sti ko­je nam je Bog po­da­rio, ka­ko bi na dje­lu, a ne ri­je­či­ma afir­mi­sa­li Ustav­no opre­dje­lje­nje Cr­ne Go­re, kao gra­đan­ske, de­mo­krat­ske, so­ci­jal­ne ieko­lo­ške dr­ža­ve, ko­ja će svo­ju bu­duć­nost raz­vi­ja­ti na po­stu­la­ti­ma odr­ži­vog raz­vo­ja i ze­le­ne eko­no­mi­je – na­vo­di se u pi­smu.
U toj NVO sma­tra­ju da bi So­la­nu tre­ba­lo sa­ču­va­ti za bu­du­će ge­ne­ra­ci­je te da pred­u­ze­će ima bu­duć­nost, ali uz ve­ći ste­pen pre­ra­de so­li, uz­goj ri­be i ra­ko­va, po­sma­tra­nje pti­ca i ko­ri­šće­nje lje­ko­vi­tog bla­ta-pe­lo­i­da u zdrav­stve­ne svr­he.
– To na­iz­gled zvu­či uto­pij­ski, ali je re­al­no iz­vo­dlji­vo uz mno­go ra­da, zna­nja i lju­ba­vi pre­ma svo­joj ze­mlji i nje­nom pro­sto­ru. Za­to, pred­la­že­mo da što je pri­je mo­gu­će, oku­pi­te svu in­te­lek­tu­al­nu eli­tu na­še dr­ža­ve pred­u­zet­ni­ke, bi­o­lo­ge-eko­lo­ge, pej­sa­ži­ste, pri­rod­nja­ke-na­tu­ri­ste, vla­sni­ke i ak­ci­o­na­re So­la­ne i na­rav­no po­li­ti­ča­re, da sa­gle­da­va­ju­ći po­sto­je­će sta­nje de­fi­ni­šu prav­ce raz­vo­ja So­la­ne kao pri­vred­nog su­bjek­ta a njen pro­stor kao uni­kat­ni dra­gulj Ul­ci­nja i Cr­ne Go­re sa atri­bu­tom za­šti­će­ne zo­ne svjet­skog zna­ča­ja. NVO Ze­le­ni ko­rak ima vi­zi­ju kao re­al­nost, a na svi­ma za­jed­no osta­je iz­ra­da Stra­te­gi­je raz­vo­ja So­la­ne kao re­a­lan plan – po­ru­ču­ju „Ze­le­ni” u pi­smu ko­je je pot­pi­sao iz­vr­šni di­rek­tor te NVO Dže­ljal Ho­džić.
M.K.

Izvor: DAN