Svetozar Marović spašava DPS u Ulcinju?

February 14, 2014   | news
marovic_cungu

Foto: Vijesti

Demokratska partija socijalista angažovala je potpredsjednika partije Svetozara Marovića da hitno riješi problem oko formiranja vlasti u Ulcinju, odnosno da DPS dovede do dogovora sa ostalim partijama, saznaje CdM. Podsjećamo da su predstavnici Force i koalicije Zajedno za budućnost Ulcinja koju čine Demokratska partija-Demokratski savez i Perspektiva, a koju predvodi Fatmir Đeka postigli sinoć dogovor o mogućem formiranju vlasti u Ulcinju. Taj sporazum pozdravila je Pozitvna Crna Gora koja bi u savezu sa Forcom i koalicijom Zajedno za budućnost Ulcinja mogla da formira vlast sa 17 mandata i time DPS pošalje u opoziciju.

Takođe, prema našim saznanjima, Forca bi o formiranju lokalne vlasti u Ulcinju sjutra trebalo da pregovara i sa DPS-om i Pozitivnom Crnom Gorom. Podsjećamo da je ranije DPS u Ulcinju formirao tim za pregovore o postizbornoj koaliciji. U grupi su i visoki funkcioneri partije, Svetozar Marović i Sanja Vlahović.

Razlog zbog kog je DPS uključio u pregovarački tim partije u Ulcinju Marovića mogao bi biti i to što je on vodio uspješne pregovore o formiranju vasti u Petnjici i postizanja dogovora oko regulisanja statusa Tuzi.

Forca sjutra pregovara i sa DPS- om i Pozitivnom?

Poslanik Pozitivne, Dritan Abazović potvrdio je CdM-u da će sjutra početi pregovore sa Forcom ocijenio  je da ne postoje sporna pitanja za formiranje koalicije sa Forcom i Koalicijom Zajedno za budućnost Ulcinja .

„Ja smatram da ne postoji ništa sporno da se formira koalicija. Pozdravljamo dogovor Force i koalicija  Zajedno oko formiranje većine i sjutra ćemo pristupiti zvaničnim pregovorima sa te dvije strane i nadam se da ćemo uspjeti da pronađemo zajednički jezik i stvaranje većine u ulcinjskom parlamentu“, kazao je Abazović.

Pregovore sa Forcom sjutra najavljuju i predstavnici DPS-a . To je CdM- u potvrdio nosilac liste „Naprijed da pobjedi Ulcinj“, Ljoro Nrekić.

„Prema nekim informacijama koje imam Forca će i dalje da razgovara sa nama , naravno da ćemo voditi te razgovore“, kazao je Nrekić.

Nrekić je kazao da u DPS-u nije bilo riječi o tom ko će biti predsjednik opštine i naglasio je da DPS tokom pregovora neće praviti kompromise po pitanju podjele resora.

„Podjela resora treba da bude takav da budu zadovoljne sve strane. Nećemo nikakav kompromis, tokom pregovora ćemo da vidimo ko šta traži. Za sada niko nije tražio, osim što je Đeka tražio ime koalicije“, kazao je Nrekić

Sa druge strane iz Pozitivne ponavljaju da ne insistiraju na funkcijama  i dodaju da je za njih prihvatljiva  svaka inicijativa koja bi odvela DPS u opoziciju.

„Mi nismo insistirali na funkcijama, bilo smo jasni da nas to suštinski ne intersuje. Ako žele da im na bilo koji način pomognemo i u tom vidu mi smo spremni, ako ne žele mi sa tim nemamo problem.  Stvar gradonačelnika je stvar između Force i koalicije Zajedno za budućnost Ulcinja, kazao je Abazović.

Iz Force nijesu odgovarali da telefonske pozive CdM-a.

Na lokalnim izborima u Ulcinju Demokratska partija socijalsita osvojila je devet mandata, Forca osam, koalicija Zajedno za budućnost Ulcinja koju čine Demokratska partija-Demokratski savez i Perspektiva sedam, Demokratska unija Albanaca tri, Socijaldemokratska partija se dva, Pozitivna Crna Gora dva, Socijalistička narodna partija i Demokratski front po jedan, a Bošnjačka stranka nije prešla cenzus.

Izvor: CDM