Sastanak Force i DPS-a, kako Pobjeda saznaje, do ovog sastanka, ipak, neće doći

February 15, 2014   | news

marovic_cunguNakon januarskih izbora malo toga se promijenilo: Đeka umjesto Cungua, Pozitivna zamijenila SDP

ULCINJ – Kako Pobjeda nezvanično saznaje postignut je dogovor o formiranju vlasti u Ulcinju između Force, Koalicije „Zajedno za budućnost Ulcinja“ i Pozitivne Crne Gore, a današnji sastanak ovih partija značiće formalizovanje ovog dogovora. Iako je za subotu bio zakazan sastanak Force i DPS-a, kako Pobjeda saznaje, do ovog sastanka, ipak, neće doći.

Januarski izbori i prethodni kolaps parlamenta koji je trajao skoro pola godine donijeće dvije promjene najjužnijem crnogorskom gradu: umjesto Nazifa Cungua, predsjednik opštine će biti Fatmir Đeka, a dva odbornička mjesta u vladajućoj koaliciji koja je imao SDP- dobiće Pozitivna Crna Gora.

Forca i Koalicija „Zajedno za budućnost Ulcinja“ potpisale su u četvrtak sporazum o formiranju vlasti u Ulcinju u kojem se prihvata zahtjev saveza da Fatmir Đeka bude zajednički kandidat za predsjednika opštine, i da njegov mandat traje četiri godine. Dva mandata potrebna za formiranje koalicione većine dobili su podrškom Pozitivne Crne Gore.

Dritan Abazović je rekao Pobjedi da će ih bezuslovno podržati jer se na taj način šalje DPS u opoziciju. Abazović je kazao da je u četvrtak održan neformalni sastanak lidera Force Koalicije i Pozitivne, kada su i  zakazani zvanični pregovori za subotu.

– Pozdravljam dogovor Force i Koalicije. U subotu ćemo održati sastanak na kome ćemo govoriti o svim detaljima vezanim za formiranje nove parlamentarne većine u Ulcinju. Nešto konkretnije ili konačno možemo imati tek nakon zvaničnog sastanka – rekao je Abazović Pobjedi.

Na lokalnim izborima u Ulcinju Demokratska partija socijalista osvojila je devet mandata, Forca osam, Koalicija „Zajedno za budućnost Ulcinja“ koju čine Demokratska partija – Demokratski savez i Perspektiva sedam, Demokratska unija Albanaca tri, Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora  po dva, Socijalistička narodna partija i Demokratski front po jedan.

Parlament Ulcinja broji 33 odbornika, a za formiranje vladajuće većine potrebno je 17 odborničkih mjesta.

Podsjetimo, prethodnu vlast su vršile Forca, Demokratska partija i SDP. Do januarskih izbora je došlo jer se ova koalicija posvađala i faktički raspala još u julu. Na inicijativu DPS-a odbornici su na vanrednoj sjednici parlamenta sebi skratili mandate nakon čega su raspisani vanredni izbori za 26. januar

A. Živanović
Izvor: POBJEDA