Ministar Gvozdenović: Ove godine 40 miliona eura ulaganja u Porto Montenegro

February 16, 2014   | Ngjarjet - Events
Branimir Gvozdenovi?PODGORICA – Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao je da će se u ovoj godini investirati 40 miliona eura u Porto Montenegro, što su planirana ulaganja i za 2015. godinu.

On je najavio da će biti otvorena nova radna mjesta, te da zajednički treba raditi na jačanju kako ljetnje, tako i zimske turističke sezone.

“Veoma je važno da Crna Gora bude jedinstvena turistička destinacija, zato treba napraviti novu zimsku ponudu u ski centrima, tako i u Boki, uz razvoj sektora nekretnina. Tome će doprinijeti i nova zakonska rješenja, koja treba da podstaknu nove investicije”, istakao je Gvozdenović.

Kada je riječ o drugim projektima u Tivtu, ministar je kazao je za Plavi horizont da je investitor Katar diar dobio dozvolu za pripremne radove i da se očekuju izmjene državne studije lokacije.

Za Sveti Marko, Gvozdenović nema informaciju o početku realizacije projekta, ali su ipak najave „Metropola” da će sa projektom krenuti ove godine, prenosi Radio Jadran.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržava projekte „mizks juz rizorte”, kondo i hibridne hotele, kakvi „niču” i na tivatskoj obali.

U prošloj godini izdate su dozvole za izgradnju 24 hotela sa više od 1.000 ležajeva, od kojih je pola sa četiri i pet zvjezdica koji su oslobođeni plaćanja komunalija.

Svake godine prosjek naplate komunalija je oko 70 miliona eura.

Iako ohrabren progresom u Porto Montenegru, Gvozdenović je to što naučnici ne plaćaju boravišnu taksu opravdao time da u periodu izvan sezone opterećenja za turiste treba da su manja.

“Ova godina će biti važna za kompaniju Adriatic Marinas jer će u julu biti otvoren hotel “Regent Porto Montenegro”, što će predstavljati konačan korak u transformaciji Tivta iz industrijskog u turistički grad”, kazao je izvršni direktor Porto Montenegra Oliver Korlet.

U ovom naučnom naselju oko 50 odsto svih izgrađenih objekata je namijenjeno turizmu, a sa marinom procenat dostiže i 75 odsto.

Korlet je istakao da uspjeh njegove kompanije ne zavisi od prodaje nekretnina već od broja jahti, kao i da će se budućim pogonom za remont jahti u Bijeloj stvoriti mogućnost za cjelogodišnju djelatnost.

Izvor: SEEbiz / CdM