U Ulcinj zatvaraju zlatare čim inspektor stigne u grad

February 16, 2014   | news

Bascarsija-UlcinjKontrola zlata, benzinskih stanica, alko-testova, radara samo su neka od zaduženja inspektora Sretena Tošića. On je jedini metrološki inspektor u Crnoj Gori.

Ove godine obavio je šest kontrola proizvođača, uvoznika i trgovaca predmeta od dragocjenih metala, i to u Ulcinju. Tošić je u prošloj godini uradio 68 inspekcija, od čega je bilo pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Dva su realizovana i izrečene su kazne od 3.000 eura, a tri su u proceduri, piše Blic Crna Gora.

Tošić kaže da uporedo s provjerom ulcinjskih uvoznika, proizvođača i trgovaca dragocjenim metalima, provjerava i one u Baru.

Te dvije opštine su, kaže, prve na udaru ove godine jer su lani najmanje kontrolisane.

„Ulcinj, Kotor i Bijelo Polje su najproblematičniji. U Ulcinju ima 18 radnji od oko 100 u Crnoj Gori, a otvaraju se sezonski. Vlasnici zlatara većinom su crnogorski državljani porijeklom s Kosova.

Za Ulcinj je karakteristično da, čim uđem u jednu radnju, sve ostale se zatvaraju. Upravo je to razlog što istovremeno radim i u Baru. Ali kad ih uhvatim u objektu, nisu neljubazni“, ispričao je Tošić.

Prema njegovim riječima vlasnici zlatara su u 80 odsto slučajeva rodbinski vezani, a i vjenčavaju se sa osobama koje su u poslu. Uprkos svemu, dodaje, tokom rada nastupa preventivno, pa tek kad zlatari ne poštuju obaveze, bude represivan.

„Ne idem đonom, što bi rekao narod. Ipak, kako stvari stoje, biće i toga. Kazne za ove prekršaje kreću se od 2.000 do 20.000 eura. Kad pišem kazne, taj mora da bude mnogo kriv“, rekao je Tošić.

Kaže da je posao naporan jedino iz tog razloga što „leti s jednog mjesta na drugo“ i ne može sve da provjeri. Očekuje da će dobiti kolegu.

Tošić kaže da niko ne zna kolika je količina zlata u opticaju u Crnoj Gori. Prema podacima Zavoda za metrologiju, kaže da zlatari moraju imati minimum dva kilograma zlata ili srebra da bi poslovali na nuli.

Izvor: CDM