Silver Kordic Korda: Dva kapetana broda i jedan „mali oficir“

February 17, 2014   | Opinione

Silver Korda KordicOSVRT

Piše: Silver KORDIĆ KORDA

Ni predsjednički izbori u Americi, kad je izabran Obama, nijesu izazvali ovakvo izuzetno interesovanje javnosti u Crnoj Gori, a posebno ulcinjske opštine, kao 26-januarski lokalni politički teatar Ulcinja. Zamalo bi se moglo reći da je sve malo ličilo i na „polit-krimi“, jer ima i elemenata anonimnosti, kupovine glasova, intrige, falsifikovanja, indiskretnosti, optuživanja, klevetanja s jedne ili druge strane ili partije…

No, „Ende gut-alles gut!“ (kraj dobar – sve dobro), kako bi rekli u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Odnosno, da li je dobro ili će biti dobro, to je posebeno poglavlje. Prije bi se moglo reći „od većeg zla-manje zlo“. Najveće zlo bi bilo da se nije uključio aktivno, bez ličnih profiterskih interesa, ulcinjski orijentisan, i sa srcem za Ulcinj-Dritan Abazović, koji je pokazao i dokazao da je politički talent, intelektualac Novog Digitalnog Milenijuma, kako se iskreno voli svoj rodni grad i misli na budućnost, omladinu, razvoj, perspektive, nove generacije.

Jedna određena doza skepticizma je i ovdje opravdana, uzimajući u obzir ostale lidere lokalne politike, (u ovoj koaliciji Đeka i Cungu), koji su pokazali da su sve drugo ali ne za dobrobit Ulcinja, odnosno Ulcinjana i budućih generacija. Karijeristička fokusiranost Đeke, kojemu je svaki kompromis dobar samo da uđe u istoriju Ulcinja „k`a prešjetnik“ poseban je fenomen ali ne i jedini, koji najbolje ilustruje onu crnogorsku izreku „bolje gram vlasti n`o gram zlata“.

I, umjesto da uzroke i razloge svoga političkog dezastra traži i analizira u svojoj partiji, odnosno počne od sebe, Cungu je optuživao sve i svakoga kao uzročnike, samo ne svoje negativnosti. To je kao po onoj ulcinjskoj frazi: „…umijesto po magarcu- udara po samaru“, što najbolje ilustruje kasabski politički mentalitet… Da li će Dritan Abazović izdržati sa ovakvim koalicionim partnerima 4 godine ili 4 mjeseci, pokazaće vrijeme.

Dritan Abazović je već u koalicionom sporazumu sa Novom demokratskom snagom Forca i savezom „Zajedno za budućnost Ulcinja“ naglasio nužnost transparentnog usvajanja opštinskih dokumenata, zaštita prostora Valdanosa i Solane, podnošenja ustavne žalbe zbog granice morskog dobra, donošenje Starteškog plana opštine i formiranje Savjeta za zaštitu i unapređenje lokalne samouprave… Ovo su samo neki aspekti konkretnih zadataka, odredbi i usmjerenja, koje treba sprovesti najmanje u prvoj godini legislature. On sigurno ima u njegovoj viziji strateške planove i projekte za razvoj Ulcinja u roku od četiri godine, (a da ne govorimo o 8 ili 12 godina), i to ne samo teoretski i ideološki, nego konkretno moguće i sprovodljive, uz sve druge sastavne faktore, koje doprinose njihovom realizovanju.

Najveća prepreka njegovim vizijama, strategijama i planovima mogu da budu prvi i drugi „kapetan“ broda-lokalne vlade, jer će biti teško za njih da progutaju činjenicu da „ih uči“ jedan „Mali Dritan“. Da bar oni znaju bolje od njega, pa nekako, ali u psihi ljudi, koji su ušli u političko kolo i okusili čari i privilegije takvih funkcija, nastaje određena doza političke narcisoidnosti i ubjeđenosti, da bi bez njih svijet propao, ili bi osovina Atlasa prestala da se kreće, tako da u takvoj fobiji počinju da reaguju irealno i uvređeno. Oni su pametniji, oni znaju sve bolje od drugih, oni su nepogriješivi i da ih je sama božja Predodređenost postavila na te fotelje. To bi prouzrokovalo prepreke, kočnice, disharmoniju i prelazak u status quo: ajde Jovo-nanovo..!!!

Umjesto da se bore, zalažu i naglase primarno konkretne zadatke i mjere njihovog konkretnog sprovođenja, Đeka (specijalno) i Cungu diskutuju i stalno ponavljaju jedno te isto: „predsjednika će, predsjednika ćemo, predsjednik treba, predsjednik će biti, za predsjednika će biti izabran, predsjednika će izabrati članovi partije/a“… Njima je najviše stalo do predsjedničke fotelje i titule, slave i karijere!!! Jer, da nije tako, pametne glave bi izabrale za stratega i predsjednika Ulcinja još pametniju glavu od sebe….da im je stalo do Ulcinja.

U svakom slučaju, jeste kako jeste i sada treba ova dva kapetana broda-Ulcinj: kapetan posade Đeka, zamjenik kapetana-Cungu da paze da ga ne nasukaju na Đeranski kamen jer ćemo ostati bez njega. To im se neće desiti ako budu slušali i prvog oficira „malog Kapetana-Abazovića!!!

Sretna vam plovidba!!!!

Švajcarska, 17.02.16:05