Na Korčuli pronađeni iznenađujući artefakti: Iliri su Grcima bili superiorni

February 26, 2014   | news

U Korculi-Iliri su Grcima bili superiorniFoto: Slobodna Dalmacija

U petak su arheolozi dr. sc. Dinko Radić i dr. Igor Borzić u grobu kod protopovijesne gradine Kopila u blizini Blata na Korčuli otkrivajući sloj po sloj pronašli vrijedne nalaze, koji bi mogli promijeniti povijest u udžbenicima.

Nađeno je više desetaka helenističkih posuda, uglavnom vezanih uz specifičan ilirski obred, koji je podrazumijevao konzumaciju vina, a u istom prostoru, ne većem od pola metra kvadratnog, pronađena je veća količina ljudskih kostiju, te brončani ukras iz 1. ili 2. st. prije Krista.

Poput CSI-a

– Preliminarno zaključujemo da se radi o mlađim osobama. Posuđe je uglavnom slomljeno, što vezujemo uz devastiranje nekropole početkom ili krajem 19. stoljeća. Poanta je u tome da nalazimo čiste grčke posude u priči koja nema veze s Grcima. Ovaj nalaz ima veliko značenje stoga što je ilirska kultura bila na nižoj razini od Grčke, a nalaz pokazuje da su Iliri ipak usvojili velik dio tekovina grčke civilizacije – kaže Dinko Radić..

– Do sada se mislilo da su nakon dolaska Grci na ovim otocima odlučivali o političkim i gospodarskim zbivanjima. No ovi artefakti upućuju na snažnu lokalnu ilirsku zajednicu, koja se održala sve do tridesete godine prije Krista i zapravo su Iliri bili ti koji su imali presudan utjecaj na politička zbivanja okolnog prostora, što je svojevrsno iznenađenje i do sada se to nikada nije niti pretpostavljalo – uzbuđeno je rekao arheolog Dinko Radić.

– Značenje jučerašnjih nalaza je veliko – dodaje docent na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru dr. Igor Borzić pregledavajući i opipavajući svaki milimetar zemlje iz Sonde 3., poput forenzičara iz CSI-a.

– Raspolažemo sada s puno više činjenica i dokaza o materijalnoj kulturi lokalnog stanovništva. Koristili su najfiniju helenističku keramiku proizvedenu u južnoj Italiji i na Visu (Issi). Pokazuje se visok stupanj helenizacije materijalne kulture. Možemo sa sigurnošću tvrditi da je na Korčuli živjela snažna i bogata lokalna zajednica Ilira, a o njihovoj vojnoj snazi govori velika količina nađenog željeznog oružja, prije svega kopalja. Jasno, uz vojnu snagu lako je povezati i političku samostalnost – kaže Borzić.

Radovi koji su u tijeku, na svjetlo dana dnevno donose nove vrijedne i bitne nalaze poput brončanog nakita, pa čak i olovna kugla koja se vjerojatno bacala praćkom. Posude su zasada nepoznatih oblika, a time i namjene.

Ovi neumorni znanstvenici konstatirali su da su grobovi lokalnih Ilira bili građeni od kamenih ploča, a dno je bilo prekriveno čistim finim morskim šljunkom.

Nastavak istraživanja dat će i spoznaje o načinu ukapanja, kultovima i materijalnoj kulturi lokalnih stanovnika Ilira u vremenu koje prethodi rimskoj dominaciji na Korčuli i ostatku Dalmacije.

Dina Cahun

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Dugogodišnji rad

Na protopovijesnoj gradini Kopili blizu Blata na Korčuli prvi artefakti pronađeni su prije gotovo 200 godina, o čemu svjedoči lokalni povjesničar Nikola Ostojić. Ti izuzetno vrijedni nalazi stjecajem okolnosti sačuvani su i danas se nalaze u Arheološkoj zbirci Dubrovačkog muzeja.

Proučavajući tu priču, dr. sc. Dinko Radić shvatio je da nalazi potječu ne sa same gradine Kopila nego s njezina groblja. Dugogodišnjim terenskim radom nekropola je precizno locirana i nakon punih 200 godina prošle godine prvi je put počela arheološka istraživačka kampanja koju vode arheolzi dr. sc. Dinko Radić i dr. Igor Borzić. Treba naglasiti da je okolni kameni teren takav da su samo zahvaljujući dugogodišnjem arheološkom iskustvu mogli odrediti gdje će se započeti sondiranje i – uspjeli su.